TABLEAU VAN DE ZESTIEN DERBYKANDIDATEN

Stal Langeweg dicteerde de voorbije jaren bijna onafgebroken de Derby. Het is dus niet vreemd de winnaar van de klassieker ook nu uit Schagerbrug te verwachten. Zirko Boko was in zijn selectieserie ouderwets op dreef en misschien wel de meest dominante winnaar. Twee keer werd hij geklopt en beide keren was dat een koers in Groningen, een locatie waar wel eerder reputaties sneuvelden zonder dat dit verdere betekenis voor de loopbaan had. Stal Vibelzee leverde met Rise and Shine en Until the End al twee keer eerder een Derbysterkste af. Met Jos Verbeeck in de sulky, hetgeen overigens niet betekent dat de hengst ook de tweede stalkeuze is, heeft men een ervaren rijder in de kar zitten.

Vier keer Langeweg Jr op rij? [] Hugo Langeweg Jr treedt zelf namelijk aan met Zidane. Hij is één van ruim tien dravers die rechtstreeks naar de voormalige Franse stervoetballer zijn vernoemd, en waarvan hij tot dusverre verreweg de beste is. Overigens geldt die naamsverwijzing ook voor deelnemer Zizou, de bijnaam van de wereldvoetballer. Langeweg Jr won inmiddels drie Derby's op rij en als Uriah Boko niet was teruggesteld, zou de Schagerbrugger in deze koers al een winning streak hebben gehad van vier. Maar waar zijn vorige winnaars eigenlijk uitgesproken favorieten waren, is dat bij Zidane nog niet helemaal het geval. De familie Gerrits, vorige week als eigenarencollectief winnaar van de Duitse Derby met Zar As, zouden met hun eerste Nederlandse Derbyzege een prachtige dubbelslag slaan. En daarmee ook de kater van het tragische overlijden van hun stalvedette Unico Limburgia eerder dit jaar grotendeels wegspoelen. Maar in Helmond zal men er nog niet gerust op zijn, ondanks de ongeslagen status van de ruin in vier starts. Hij heeft een hekel aan de soms opspattende sintels en dat legt natuurlijk taktische beperkingen op. Maar juist bij dat soort paarden komt de hand van de jonge meester goed van pas…
De naam van Jeroen Engwerda ontbreekt nog op de erelijst, hoewel de Biddinghuizer in meerdere editie een rol van betekenis speelde. in 2006 moest hij met Very Fast Renka bijvoorbeeld alleen Virgill Boko voor laten gaan. Dit jaar heeft de 48-jarige trainer liefst drie ijzers in het vuur. Zoran Lobell oogt daarbij als de meest kansrijke van het trio. De sinds 2008 als ruin door het koersleven gaande zoon van oud-Derbydeelnemer Passing Renka ('van hem heeft hij ook zijn vechtlust') maakte in zijn selectiekoers wat mispassen, maar won alsnog.
meer ▼
Dergelijke foutjes kan de nummer twee van de Sweepstakes (achter de niet voor de Derby gekwalificeerde Zander) zich uiteraard nu niet permitteren.
De twee overige deelnemers van Engwerda hebben een ongunstiger startpositie. Zo Incredible van de Noord-Hollandse bloemenhandelaar Nico Dekker bijvoorbeeld. Met een vierde plaats in de Sweepstakes en een knappe tweede plek in de selectie achter Zidane toonde hij zijn klasse echter aan. Voor Zorreguieta komt de Belgische gastrijder Dominik Locqueneux naar Duindigt. Voorheen was Prins Bernhard een hartstochtelijke aanhanger van de draf- en rensport. De naar Prinses Maxima vernoemde hengst zou die sluimerende liefde bij de Koninklijke familie met een succesje kunnen aanwakkeren. En bovendien zou het Westlandse eigenarenduo Janus en John van Nierop er een geweldig succes mee beleven.
De stal van Rob de Vlieger steekt momenteel in topvorm. Niet zelden vertrekt de Zwaanshoeker met vier of zelfs meer winnaars van het strijdtoneel en met Zorba Oldeson heeft hij zeker kansen op zijn eerste winst in de Derby. De hengst bleef in zijn serie destijds maar net achter Zabatinitranss R, maar kreeg toen pas in de laatste ronde de vrije ruimte. De naam Oldeson komt al eerder voor op de erelijst. De door Joop Dragt gefokte Elionora Oldeson won in 1990 de Derby met Cees de Leeuw in de sulky. De fokker van Zorba Oldeson is Hendrik Dragt, zoon van wijlen Joop Dragt. De fokker heeft in het tweede gelid nog een ijzer in het vuur, met dank aan Zeus Oldeson die wordt gereden door Bas Crébas. De beste prestatie van de hengst was een tweede plaats achter Zar As in het Criterium der Driejarigen. Die plek achter de latere Duitse Derbywinnaar kreeg later dus pas echte waarde, maar ook in de Sweepstakes (vierde) en de Productendraverij (derde) was hij al dicht bij het hoogst haalbare. Bas Crébas hunkert nog altijd naar zijn eerste Derbytriomf. In 1990 was hij er met Exito Frisiana al eens dichtbij. Hij werd – wrang genoeg – toen juist geklopt door een Dragt-draver: Elionora Oldeson… De andere Derbykandidaat die Crébas meeneemt, Zie Zo Medo met de talentvolle Rick Ebbinge uit Eext, is weer nauw verwant aan diezelfde Elionora Oldeson. Zie Zo Medo's moeder Gusta Oldeson was Elionora's halfzus.
Peter Strooper staat bekend als een Derby-specialist pur sang. Niet alleen vanwege zijn drie eerdere zeges (Milo Windspiel, Paul W Boko en Sholty Boko), maar vooral omdat zijn paarden altijd juist op het moment suprème weten te pieken. Vorig jaar greep hij nog de winst in de Merrie Derby met Yalisa Limburgia, dit keer komt namens de Venlose familie Wolter de hengst Zizou Limburgia in actie. Ook bij hem is een stijgende vorm zichtbaar. Na een derde plek in de Sweepstakes in pas de derde start van zijn loopbaan volgde een overtuigende winst in de selectiekoers. Vervolgens sprak Strooper het vermoeden uit dat zijn hengst in de hem nog resterende twee weken tot aan de klassieker nog wel iets zou verbeteren. Dat, gevoegd bij een voor deze koers prima startnummer, maakt hem tot één van de voornaamste kandidaten voor de winst.
Voor Paul Hagoort kan het seizoen natuurlijk al niet meer stuk, na de Duitse Derbywinst van Zar As afgelopen zondag. Maar wie weet zit er nog meer in het vat voor de trainer uit Oldetrijne die met de door Robin Bakker te rijden Zizou immers zeker geen kansloze deelnemer inzet. Vorig jaar was Zizou met John de Leeuw (momenteel door een rugblessure uit de roulatie) nog tweede in de Jonkerprijs. Die positie bezette hij ook in zijn serie achter kandidaat-winnaar nummer één: Zirko Boko.
Onder de zestien paarden bevindt zich slechts één merrie, maar het is allerminst vreemd dat Cees Kamminga toch maar gekozen heeft voor de open versie. Zabatinitranss R was immers als tweejarige reeds winnares van een Breeders Crown en heeft ook daarna aangeklampt bij de top van de Z-jaargang. Slechts een vervelende laatste bocht weerhield haar van een zege in de Sweepstakes Merries en in haar selectiekoers klopte ze Zorba Oldeson. Kamminga vindt zijn naam reeds terug op de erelijst, zij het 'slechts' als trainer. In 2005 werd Until the End winnares in handen van Michael Schmid, de enige buitenlander die de koers tot dusverre wist te winnen.
Ook Zygfryd wordt getraind door Cees Kamminga. Hij wordt gereden door Kurt Roeges, die twee jaar terug met Wennemars gedurende de Derby nog onderwerp was van veel media-aandacht. Met een derde plaats was het optreden van het duo toen heel bevredigend. Een herhaling van die prestatie zou een stunt zijn, al toonde de ruin vooral in Duitsland veel snelheid. Zijn enige zege dateert van 30 mei, toen hij met een snelle winst in Wolvega zijn visitekaartje afgaf. Hij is eigendom van Stoeterij Yzeren Hein, waarin de naam van zijn grootvader Yzeren Hein nog doorklinkt. Die hengst was altijd verzot op het gras van Duindigt na een van zijn talrijke zeges. Fokker Van der Laan had met zijn Pin Up ooit een merrie van klassiek niveau.
Normaalgesproken komt de winnaar uit het eerste gelid, waar immers alle selectiewinnaars onderdak hebben gevonden. Toch zijn er ook in tweede stelling nog wel enkele 'dark horses' te vinden. Paarden die baat hebben bij de langere afstand dan twee weken geleden en destijds vooral opvielen door hun formidabele slotronde. Daarmee de indruk wekkende dat als de koers iets langer was geweest, zij misschien toch een rol van betekenis zouden kunnen spelen. Zoey ter Sype was er daar een van. De draver van fokker en eigenaar Cees van de Wetering uit Loosdrecht leverde een prachtige laatste rechte lijn af. Ook rijder Tom Kooyman – vorig jaar tweede met Yco Wollem – denkt dat de zoon van Spendic niet kansloos is. “Ik vind ook dat je alleen moet starten als je een kans hebt op succes. Anders kun je je beter op andere koersen focussen.”
Ook Ruud Pools verdient op basis van zijn palmares natuurlijk wel eens een Derbywinst. Maar eerlijk gezegd, de drievoudige nationale kampioen zou al een huzarenstukje uithalen wanneer hij na een overigens knappe tweede plaats in zijn selectie achter Zoran Lobell hier bij de topklasseringen eindigt met Zoon van Unia. Aan de andere kant was de zelfs al op Vincennes actieve zoon van Yankee Mustang juist met Pools twee keer heel dicht bij de winst. De combinatie klikt dus perfect.
Een vrouw op de erelijst als winnende pikeur? Tot dit jaar is het er nog niet van gekomen, mede omdat ze slechts sporadisch deelnamen. Sjoukje Wagenaar gaat met Zjohnny Cash een gooi doen. De hengst fokte ze samen met partner Hans Sinnige en is eigendom van haar vader Roel. Hij debuteerde met enkele zeges, maar de meeste indruk maakte hij toch in de laatste rechte lijn van zijn selectiekoers, toen hij na een koers waarin hij moeilijk positie leek te krijgen nog veel over had. Out of the Blue was destijds de grote favoriet in zijn Derby, maar de vader van Zjohnny Cash sprong om onverklaarbare redenen weg in de klassieker. Doet Zjohnny Cash het juist andersom? Het paard is beter dan menigeen misschien denkt. Dat geldt misschien ook voor het enige paard dat zich op basis van zijn tijd in de selectie naar de eindstrijd liep: Zwaan's Dean. Rijder Wim Duivenvoorden is een oude rot in het vak. In 1974 was hij in de klassieker tweede met de bekende Manza Buitenzorg, toen eigendom van de miljonairsfamilie Maup Caransa. Het zou wat zijn als de inmiddels 58-jarige rijder nu nog eens mocht stunten.