ZILVEREN STAKES OP DRAFBAAN WOLVEGA

Op het programma van komende zaterdag op de drafbaan van Wolvega staat onder meer een versie om de Zilveren Stakes, een door een eerdere annulering van datum gewijzigde koers, waarin bijna acht mille aan prijzengeld valt te verdienen. Dat bleek aantrekkelijk genoeg voor elf deelnemers om zich te melden voor de draverij.

Stakeskoers [] Aangezien het een Stakeskoers betreft, komen hier alleen paarden aan de start van wie wordt gemeend door eigenaren en trainers dat zij in puike vorm steken. Althans, die dat op het moment van inschrijven in ieder geval waren. Voor deelname moet namelijk een aanvullend prijzengeld worden betaald, een bedrag dat vervolgens in de prijzenpot wordt gestopt. En zo rolt er altijd een aantrekkelijk koersgeld uit. Het systeem is overigens al bijzonder oud en vooral in de buitenlandse rensport zeer populair en vaak gehanteerd.
Elf koersen zijn uiteindelijk ‘gehandhaafd’. Vaak vallen er tussen de periode van inschrijving paarden weg die geblesseerd zijn geraakt of even rust krijgen. Ook een paard dat tussentijds te veel heeft gewonnen qua prijzengeld wordt soms ‘ambtshalve’ geschrapt conform de reglementen. Op die manier is voor zaterdag een mooi gelijkwaardig veld ontstaan, met veel deelnemers die aan elkaar gewaagd zijn.
Drie paarden wonnen hun laatste koers en toonden daarmee aan momenteel in puike vorm te steken. Victoria A uit de stal van Carel Roodenrijs vertrekt met Wim van der Mespel als één van de zegekandidaten. De Leidschendammer is vaste stuurman achter het paard dat haar laatste drie starts in winst omzette, al was dat wel op haar thuisbaan Duindigt. Niet vreemd opkijken wanneer de merrie zaterdag ‘in het wild wordt aangetroffen’, want een dag voor de koers krijgt de dochter van Echo vaak een lekker buitenritje als opwarmertje.
Wily Prince trekt met Bas Crébas naar Friesland. De trainer is sinds zijn verhuizing uit Emmeloord naar zijn nieuwe onderkomen als een komeet aan het stijgen op de ranglijsten. Niet alleen wint hij zelf veel, ook zijn beide rechterhanden Rick Ebbinge en Dennis Minnema presteren uitstekend. Dat geldt zeker ook voor Wily Prince, De ruin had destijds tijdens een jaarlingenveiling een aardig prijskaartje om de nek hangen, maar kon dat aanvankelijk niet waarmaken omdat hij simpelweg wat tijd nodig bleek te hebben om zijn klasse te kunnen tonen. In zijn laatste zeven starts was hij echter alleen maar te kloppen door de toen in topvorm verkerende Warwick R. Bovendien was zijn rentree onlangs veelbelovend. Hij behield in een rappe tijd zijn ongeslagen status op deze baan.

meer ▼
Ook Wishful Starlake won haar laatste koers. De merrie is nog altijd eigendom van fokkers Ton de Groot en Sierdje Schokker en die zien haar het liefste dicht bij huis lopen. Dus is de kapitaal gefokte merrie vrijwel uitsluitend te zien in Alkmaar, waar ze negen van haar tien zeges boekte. Dat maakt haar op de grote banen – waar ze behoudens een zege in Groningen nauwelijks tot successen kwam – wat moeilijk in te schatten. Rijder van dienst is de talentvolle Sven Schraal, die eerder deze week zijn eerste zege op de kortebaan boekte en ook op de langebaan snel werkt aan zijn reputatie. Binnen een jaar behaalde hij inmiddels meer dan tien zeges en veelbetekenend is het dat dit soms niet eens gebeurde met torenhoge favorieten.
VIP Fortuna is op papier de snelste van het veld met een record van 1.15,6. Hij wordt sinds tijden weer eens gereden door Erwin Bot, die in de beginperiode van de loopbaan van de ruin ook verantwoordelijk was voor diens eerste successen. Die boekte hij vooral op de Duitse banen, waar de ruin ook zijn record vestigde.
Ruud Pools, normaliter ook wel te vinden achter VIP Fortuna, rijdt nu Victory Hollow A van de markante amateurrijder Flip van Dijk. De ruin kan soms geweldig uit zijn slof schieten en met startnummer één zou hij hier weleens zijn geliefde koppositie kunnen krijgen. Wladimir (Luit de Vries) moet het vaak hebben van een snelle laatste ronde, terwijl Treasure Trail (Robbin Bot) laatst in Duitsland zijn record bijspijkerde. Toch zal de door Bob Krom uit Rietmolen – deze week 75 jaar geworden – gefokte draver het hier niet makkelijk krijgen. Dat geldt ook voor Your Love Lois met Rob van Toor. De Hagenaar heeft echter traditiegetrouw zijn stal in de Derbyperiode altijd prima in orde.
Arnold Mollema keert met zijn cavalerie terug van een succesvolle trip naar Berlijn, waar meerdere successen werden geboekt. De stal is nu vertegenwoordigd door Paycheck met Kurt Roeges. De prestaties van de ruin waren de laatste tijd niet imponerend, maar met zijn goed ingeburgerde Belgische pikeur was hij dit jaar wel al twee keer winnaar in Groningen. Misschien is de afstand iets te lang voor hem. Vintage is de tweede troef van Carel Roodenrijs, hij moest het laatst afleggen tegen stalgenote Victoria A.
Resteert nog één andere kandidate die gezien de inschrijving in vorm zou moeten zijn. You Two Enzelens komt uit de stal van Zwaanshoeker Rob de Vlieger. Ze werd laatst vierde op korte afstand van Victoria A.
De koersen op de baan van Wolvega beginnen om 16.00 uur.