GOUDEN SWIPE WEER VOOR HILTJE TJALSMA?

De Gouden Swipe op de baan van Joure is vrijdag één van de hoogtepunten op de Friese grasbaan. Twee koersen springen er natuurlijk bovenuit. De stayerskoers om de Fjouer fan e Jouer en de Gouden Swipe. De laatstgenoemde koers is voorbehouden aan de amatrices en werd vorig jaar gewonnen door Sybes Pride, de kranige hengst uit de stallen van Bas Crébas. Hij werd toen gereden door de latere amatricekampioene Hiltje Tjalsma.

You Wish Toscana favoriete [] Sybes Pride komt overigens niet in actie om zijn titel te verdedigen, hij start dit keer in de Fjouer. En die koers won hij opvallend genoeg twee jaar geleden al eens, zodat zijn naam op diverse erelijsten van Joure prijkt. Daarmee komt er voor wat de dravers betreft in ieder geval een nieuwe naam op de palmares. Van de recent winnende rijdsters zijn er dit jaar heel wat afwezig. Mariel Mol heeft afscheid genomen van de sport. Ze won in 2003 met Meinart H en in 2006 met Proborn Forest. Twee jaar geleden was de Muiderbergse ook nog de sterkste met Terp Burgerheide. Ook de Belgische Gaby Hendrickx (2004: Ringo; 2002: Expensive HT) is er nu niet bij.
Dat brengt het aantal recente winnende amatrices van het kleinood op drie. Titelverdedigster Hiltje Tjalsma komt in actie met Empire Hanover. De rijdster steekt in goede vorm – ze boekte onlangs haar honderdste zege -, de stal is op dreef (met meerdere overwinningen afgelopen maandag in Alkmaar) en de ruin heeft inmiddels wat ervaring opgedaan in het grasbaancircuit. De combinatie start in het tweede band en treft daarin ook Utah Fortuna met Hilda Hofstra, die de koers in 2005 al eens won met Randey di Angeli. Voor de Ureterpse zal het moeilijk worden haar zege van enkele weken geleden in Alkmaar te herhalen, want de hengst van eigenaar Toon Schoonderwoerd uit De Bilt heeft nog nauwelijks ervaring op deze ondergrond.
Dat zou natuurlijk een probleem kunnen zijn wanneer men over twee kilometer een gat van 25 meter moet dichtlopen achter de onbetwiste favoriet You Wish Toscana met Mariska Middelweerd. De hengst van Harrie van der Heide uit Leek – waar eveneens op gras wordt gekoerst – won inmiddels zeven keer op rij. Daarbij leek het niet uit te maken wie er in het zitje zat, dus ook de kennismaking met Middelweerd zal geen probleem zijn. De 41-jarige rijdster uit Koekange zal wel raad weten met de seriewinnaar. Een gevaarlijke klant in het eerste band is heel misschien de onbekende Malabar Super Star met Annemiek Beekman. De Zandvoortse is een van de meest begenadigde amatrices in ons land, zoals ze in deze koers al eens bewees met Com Krabat. meer ▼
In het tweede band treffen we naast Empire Hanover en Utah Fortuna twee paarden aan die onlangs op de baan van Aduard wonnen. Daarvan is Woody Boko met Trudy Schroor in ieder geval een kandidate voor de winst, want ook in Aduard was ze verantwoordelijk voor de geslaagde bloemenjacht. Woody Boko is daarnaast een hengst die meer in zijn mars heeft dan de recente prestaties verder doen vermoeden. Vorig jaar won hij op de grotere banen van Wolvega en Groningen al eens vier keer op rij en dan heb je wel wat in huis. Unique Victory wordt gereden door oud-beroepsrijdster Paula Bakker. De Noordlarense werd vanwege haar successen in Duitsland in de ban gedaan met een acute reglementswijziging, maar lijkt nu in Nederland aan een schrikbewind te beginnen. In totaal gaan er tien amatrices op Swipe-jacht.