INDRUKWEKKENDE ERELIJST

De komende winnaar van de Grote Prijs der Lage Landen past zeker op de erelijst met indrukwekkende namen als O Marijke, Hairos II, Bellino II, Fideel, Mack the Knife en Flambeau des Pins, die het koersrecord nog altijd bezit met een kilometertijd van 1.15,1. Enkele jaren geleden trok zelfs Abano As als Prix d'Amérique-winnaar nog naar Duindigt voor een succesvol optreden.
De eerste winnaar was de toen negen jaar oude Mac Kinley, die met Willem Geersen aftikte in een tijd van 1.22. Hij verdiende destijds, 4 juli 1954, een eerste prijs van 6.000 gulden.
De Grote Prijs maakte jarenlang deel uit van het Europese circuit, maar werd daaruit verwijderd, nadat werd verordonneerd dat dergelijke draverijen vanachter de auto moesten worden gestart. Door handhaving van de bandenstart werd het karakter van de koers geen geweld aan gedaan.
In al die jaren is de Lage Landen twee keer niet gelopen. In 1965 legde een griepepidemie het nationale koerswezen volledig lam en enkele jaren geleden was de MKZ-crisis spelbreker.