OUVERTURE HATTEMERBROEK BIEDT SPEKTAKEL

In Hattemerbroek wordt komende vrijdag een unieke draverij verreden, waarbij zowel de kortebaan als de koersen op de ovaalvormige grasbaan aan bod komen. Acht keer komen de specialisten van de langebaan in actie, waarbij met name het slotnummer natuurlijk prachtig is, met allerlei grootheden als Ryan G Boko, Sybes Pride, Racing Dragon en de stalgenoten Valentino Viola en Oscar Boshoeve. Voor de koers over bijna drie kilometer hebben zich liefst vijftien krachtpatsers ingeschreven.

Prachtige stayerskoers [] Daarbij is natuurlijk Ryan G Boko na zijn optreden in Hilversum vorige week de blikvanger. De grastopper van Sjoerd van der Galien uit Appelscha herstelde zich in de radiostad van een mislukt optreden op Eenrum, waar zijn rijder het raadzaam vond na een rondje het gaspedaal dicht te draaien vanwege de zware omstandigheden. Maar vorig jaar had de ruin onder meer in Joure al laten zien dat het wentelen op gras hem uitstekend ligt.
De broer van Derbywinnaars als Paul W Boko, Virgill Boko en Willem W Boko zal het echter niet eenvoudig krijgen, want hij moet liefst vijftig meter toegeven op de paarden uit het eerste band. En ook daarin bevinden zich niet de minste deelnemers, zoals het graskanon Racing Dragon met André Bakker. Deze combinatie gaf voor Stal YaYalocasingorro van Eric en Greg Rams lange tijd de toon aan in Eenrum, waar de tienjarige veteraan nog net werd achterhaald door Valentino Viola en Vanilla Ice. Daarmee is de winst in Leek, vorig jaar september, nog even de laatste triomf op een recreatieve baan voor de ruin. Getuige zijn vorm is een nieuwe zege echter niet ver weg meer.
De genoemde Vanilla Ice start hier met Frans van der Blonk ook in het eerste band en is dus wederom één van de kandidaten voor een hoge klassering. De hengst van transportondernemer Henk Schavemaker heeft een klassieke afstamming en is op gras – getuige ereplaatsen in Leek, Joure en Eenrum – in zijn element. Bovendien staat hij bekend als een uitstekende bandenstarter, hetgeen natuurlijk ook doorweegt op dergelijke banen, waar een goede uitgangspositie vanwege de bochten zwaar weegt. Op de inspanningen van Peter Schoemaker uit Heino zijn verder in dit eerste band nog Emotion Classic (tweede in Eenrum, maar dat was in een montékoers), de Belg Rejo (sterk debuterende op het gras van Hilversum) en de maandag in Alkmaar opvallend acterende Tony Trot afgekomen. Laatstgenoemde heeft maar weinig ervaring op gras.

meer ▼

In het tweede band treffen we eveneens een aantal kandidaten aan die zeker mee zullen doen in de strijd om het virtuele eremetaal. De Franse hengst Nimo du Niel presteerde bij Nederlandse trainers als Paul Hagoort en Barry te Pas in eigen land prima en won er zelfs drie keer. Zijn laatste optredens in Frankrijk vonden plaats 'onder het zadel' en dateren van meer dan anderhalf jaar geleden. Getuige zijn recente herkwalificaties mag hij niet worden onderschat, want Ronald de Beer zette opvallende tijden neer met de hengst. De rijder is zelf afkomstig uit Joure en heeft daarmee het grasbanen natuurlijk met de paplepel ingegoten gekregen. Joure is ook de woonplaats van de heer Wiersma, eigenaar van de trouwe Sybes Pride die vorig seizoen nog onder meer won op zijn trainingsbaan Emmeloord én in Joure. Voor de hengst met het gevoelige beenwerk maakt nu Hans Crébas even de overstap vanuit Zweden. De 26-jarige rijder zal hier niet met de Olympische gedachte in de kar klimmen. Tot zijn leermeesters behoorde onder meer Ake Svanstedt, de Zweedse toptrainer die tijdens de afgelopen Elitloppet zo'n dominante rol speelde.
Tom Kooyman komt met Typical Meadow naar het evenemententerrein, waar overigens een dag later ook een motocross wordt afgewerkt. De ruin viel de laatste maanden vooral op tijdens optredens in Duitsland, maar zijn kennismaking met gras in Eenrum viel met een vierde plaats achter Valentino Viola zeker niet tegen. Hij heeft ten opzichte van de winnaar van toen nu zelfs een betere startpositie. Voor Ralph BS en Star Allison zal in dit veld een ereplaats al een mooi succes betekenen, al staat eerstgenoemde wel bekend als een grasspecialist.
Naast Ryan G Boko treffen we in het achterste band nog vier kandidaten aan. Trainer Rob van Toor levert er daarbij twee af, onder wie de verrassende winnaar in Eenrum in het Flevofarm Stayerskampioenschap: Valentino Viola. De ruin lijkt op deze ondergrond nog mooie successen te kunnen boeken, vooral omdat hij op banen als Duindigt vaak net iets sterkere tegenstand treft. Aan klasse ontbreekt het hem niet. Als tweejarige was hij al van de partij (tweede in de Breeders Crown) en met Van Toor in de sulky behoorde hij zelfs tot de deelnemers aan de Derby van 2006. De mogelijkheid om te koersen op grasbanen, zorgt ervoor dat Van Toor het paard in training heeft gehouden. Stalgenoot Oscar Boshoeve is een doorstamper van het zuiverste water, maar kon al langere tijd niet meer winnen. Ronald van Ranum behoort tot de categorie outsiders, maar dat ligt weer anders bij Rowan Diepnow. Zijn rentree viel in Eenrum weliswaar letterlijk en figuurlijk in het water, maar onder normale omstandigheden gaat hij hier zijn partijtje meeblazen getuige zeges in het verleden in datzelfde Eenrum en in Emmeloord.
De eerste koers in Hattemerbroek begint om 16.00 uur. De drafdag zal een eenmalige gebeurtenis zijn, want op de locatie zal een industrieterrein worden gebouwd. Een prachtige kans dus om deze grasbaankoersen bij te wonen! Helemaal uniek zijn draverijen in de omgeving niet, want vanaf 1900 tot en met 1974 werd op diverse locaties in en nabij Zwolle gekoerst.