GOUDEN STAKES HOOFDNUMMER OP WOLVEGA

Op de drafbaan van het Friese Wolvega worden komende zaterdag tien draverijen verreden. Hoofdnummer daarvan is de strijd om de Gouden Stakes met een prijzenpot van 4,5 mille, waarvoor zeven kandidaten zijn overgebleven. Rob de Vlieger heeft als trainer twee Duitse ijzers in het vuur, maar Enchanter en Empire Hanover zullen niet direct de voornaamste favorieten zijn, mag worden aangenomen.

Dubbele troef voor Stal De Vlieger [] Opvallend is dat alle deelnemers recentelijk wel een keer een zege wist te boeken, hetgeen aan de andere kant ook weer logisch is. Eigenaren betalen immers mee aan het prijzengeld, hetgeen natuurlijk alleen wordt gedaan als er een reële kans lijkt iets terug te verdienen. De enige die in de laatste vijf koersen niet wist te winnen is Valentino Star N van de bekende eigenarengroep Twenty-Five-Stable. Deze liefhebbers komen echter niets te kort als het op de prestaties van hun ruin aankomt: de laatste acht maal zat hij steeds bij de eerste drie. Met drie zeges, vervolgens vier tweede plaatsen en een derde plek is er met zijn betrouwbaarheid niets mis. De ruin is een halfbroer van Manus Buitenzorg, een draver die bij Cees Kamminga ook al buitengewoon trouw was en tot op hoge leeftijd doorkoerste. Misschien is Valentino ook zo'n laatbloeier.
De twee kandidaten uit de stal van Rob de Vlieger mogen natuurlijk niet worden uitgevlakt. Van dit duo lijkt Enchanter (met gastrijdster Mariska Huel) de belangrijkste troef. De ruin van Ruud van Buren uit Purmerend is eveneens een toonbeeld van regelmaat en wist dit jaar in Wolvega en Alkmaar al te winnen. Beide keren was dat met amatrice Hiltje Tjalsma. Zijn record van 1.15,2 liep hij in Duitsland, waar hij ook regelmatig met succes actief is. De draver ontwikkelde zich de laatste tijd sterk, nadat hij enkele jaren geleden nog veel diende te leren.
Stalgenoot Empire Hanover kwam woensdag nog in actie op de grasbaan van Hilversum, waar hij als vierde aankwam over de stayersafstand. Dat hoeft voor de ruin geen beletsel te zijn voor een goed resultaat, vorig jaar won hij al eens op de zaterdag in Wolvega om een dag later op Duindigt met een gelegenheidsrijder nog eens tweede te worden. Ook deze Echo-zoon boekte het merendeel van zijn overwinningen overigens met de nationale kampioensamatrice Hiltje Tjalsma.
Kurt Roeges, in het verleden ook actief voor stal De Vlieger, rijdt met Wonderful nu een zegemachientje. De vijf jaar oude zoon van Imoko – gefokt door Jan Stins uit Feldafing – won inmiddels drie keer op rij met de in Ureterp woonachtige Belg. Zijn record (1.16,4) vestigde hij in Groningen en de indruk bestaat dat hij nog wel iets harder zou kunnen.
meer ▼
In het verleden was de ruin ook al succesvol voor Stable Unlimited, die vooral succes kende met het eerste paard van dit collectief, Wicky de Viking.
Rick Wester komt in actie met Vanity Fame B, een echte familiedraver, want niet alleen de Wester- en Tijm-clan uit Alkmaar heeft aandelen, maar ook de schoonfamilie via partner Annicka. Daarbuiten is de merrie momenteel het paradepaardje van de stal, ook al won maandag Wealthy Woman voor Wester nog in Alkmaar, de baan waar ook Vanity Fame B haar belangrijkste successen boekte. “Maar dat zijn momenteel ook de enige twee koerspaarden die we in training hebben. Gelukkig hebben we straks Wieteke weer terug in de baan en komen er ook heel leuke dravers uit de A-jaargang aan”, aldus Annicka Duijf, die haar Rick altijd terzijde staat. Vanity Fame B verbeterde onlangs haar record op Duindigt achter de geweldige Light my fire Bi naar 1.14,8, dus met haar vorm lijkt niks mis te zijn.
Tom Kooyman heeft namens Gouden Zweep-sponsor Ed Burggraaf zijn Quator du Bouffey ingeschreven. Dat maakt van dit gezelschap een internationaal veld, met twee Duitse paarden en een Franse vertegenwoordiger. Kooyman mikt voor de nabije toekomst dan ook vooral op Franse koersen, maar de vijfjarige heeft nog wel wat winsom nodig. Wat dat betreft deed hij onlangs in het Belgische Bergen – voor de Waalse lezers: Mons – goede zaken met een zege.
Robin Bakker was woensdag in Hilversum de man van de dag met liefst drie zeges. Met Weeschtaaj wordt de uit Ter Idzard afkomstige rijder gekoppeld aan een paard dat eveneens in topvorm steekt. De dochter van de voor velen verbazingwekkend goed verervende hengst Yzeren Hein was nu al zeven keer op rij eerste of tweede. Ze is eigendom van de Vrienden van Wolvega, zodat de merrie ongetwijfeld gepassioneerd zal worden aangemoedigd door veel enthousiastelingen langs de baan. Robin Bakker maakt trouwens deel uit van een formidabele lichting binnen ons pikeursgilde. Als leerling boekte hij zeventien zeges in 2003, in sommige jaren genoeg voor het leerlingenkampioenschap. Maar uitgerekend in dat seizoen waren ook Hugo Langeweg Jr en Rick Wester aan de lopende band aan het winnen. Dit trio heeft inmiddels al een palmares opgebouwd waar menige oudere collega met 'jaloerse maar respectvolle blikken' naar kijkt.
In Wolvega worden tien draverijen verreden. Kwalitatief is ook de slotkoers een juweeltje, met een hele batterij aan sterke paarden, zoals Urban Hanover, Sir Groenhof, Roesjha Dear, Siem Schermer en Vriend Vryenesse, die hier met Tom Kooyman mogelijk als favoriet van start gaat.