BIJNA ZEVEN MILLE VOOR VIERJARIGEN

Op de drafbaan van het Groningse Stadspark wordt op Hemelvaartsdag weer een prachtige meeting verreden. De Martinistad lijkt een steeds grotere aantrekkingskracht te hebben op deelnemers, want vanaf half twee worden donderdag kwalitatief en kwantitatief uitstekende koersen afgewerkt. Hoogtepunt in sportief opzicht is een Stakesdraverij voor vierjarige hengsten en ruins.

Boeiende strijd tussen jaargangtoppers [] Daarin meerdere paarden die hun klassieke status reeds lang hebben bewezen. Zo treffen we meerdere deelnemers aan die in de Derby vorig jaar ook al een prominente rol speelden. Yco Wollem (Tom Kooyman) is natuurlijk een opzienbarend verhaal, omdat de hengst zonder ook maar één keer te winnen toch al bijna zestig mille aan prijzengeld bijeenliep. Met onder meer een tweede plaats in de Derby en een identieke klassering in de Fokkers Trofee was hij steeds dicht bij een klassieke zege. Bij zijn rentree werd hij derde. Hoewel Yco Wollem een puik record heeft van 1.14,9, is het juist de korte afstand die mogelijk een probleem oplevert. Alleen als tweejarige kwam hij – bij zijn debuut – eens over de korte afstand in actie. In Groningen werd hij in de Sweepstakes vierde achter Yeovani Boko.
Diezelfde Yeovani Boko (Hugo Langeweg Jr) had een zelfde besttijd, maar de hengst verbeterde dat record bij zijn laatste optreden in Noorwegen tot 1.13,6 en lijkt dus in veel betere doen dan als driejarige. Toen was de hengst voorbestemd in de hoefsporen te treden van zijn oudere broers Paul W Boko, Virgill Boko en Willem W Boko, die in de Derby een succesnummer opvoerden. Hij won nog wel de Sweepstakes, maar kwam in de Derby uiteindelijk niet verder dan een vijfde plaats. Hier zal hij vermoedelijk als favoriet van start gaan.
Yendi Boko kwam vorig jaar in de Derby wel tot een podiumplaats (derde) en bewees met een eerste plaats in de Sweepstakes Trials ook op deze baan uit de voeten te kunnen. Hij moest laatst echter onder meer Yeovani Boko met ruim verschil voor zich dulden, dus met een goede klassering zal rijder Robin Bakker hier niet ontevreden zijn. De hengst heeft de klasse natuurlijk door de genen druipen, want zijn grootmoeder is niemand minder dan de onvolprezen Speedy Volita, een paard dat in haar gloriejaren het Nederlandse publiek op de banken bracht.
Genoemd drietal lijkt hier de lakens uit de gaan delen, maar het zou geen recht doen aan de overige vier deelnemers ze slechts tot figurant te bestempelen. Peter Strooper heeft bijvoorbeeld met Yourie Teb een hengst die regelmatig wint. Zijn vuurdoop tegen de nationale top was onlangs nog geen succes, maar dit keer heeft de trainer zelf de lijnen in handen.
meer ▼
Het is tevens een weerzien met zijn oude eigenaren, Yourie Teb was immers voorheen bezit van Stal De Groningers. Inmiddels is keukenimporteur Jan Groot uit Schagen de enthousiaste liefhebber achter de Freiherr As-zoon.
Cees Kamminga treedt aan met Emperador. De Willemsoorder maakt daarmee zijn rentree na een operatieve ingreep en zoekt met de Duitse hengst direct zwaar geweld op. De door Dirk Frahm en Johannes Kramer uit Buitenpost gefokte ruin kon in de Duitse Derby geen rol van betekenis spelen, hij werd vijfde in zijn serie achter de latere winnaar Nu Pagadi.
Sir Hajo is eveneens een Duits geregistreerde draver, maar zijn erelijst is een stuk opvallender. Bovendien is de stal van Rob de Vlieger uit Zwaanshoek momenteel in topvorm. De Diamond Way-zoon haalde de eindstrijd van de Duitse Derby namelijk wél en dat leverde hem een goed betaalde derde plaats op. De laatste keren kon hij tegen de Nederlandse jaargangtop echter niet imponeren.
Ook Yos JE is hier met eigenaarrijder Eelke Kruis aanwezig. De ruin was reeds seriewinnaar in Wolvega, maar dat gebeurde wel tegen veel lichtere tegenstand dan nu het geval is. Kruis zal zich echter niet als een anonymus voortbewegen en zeker proberen de aanval te zoeken met zijn paard, zoals hij dat ook met zijn voormalige topper Gazeau Skoatter veelvuldig deed. Ook Action Skoatter was trouwens in het bezit van de liefhebber, maar die kwam toch vooral in actie met Appie Bosscha.
Het programma in Groningen belooft prachtige koersen. In de tien koersen zijn er meerdere baanspecialisten, zoals Un Gamin Impuls, en komen er meerdere klassieke troeven – zoals onder meer Zirko Boko met Langeweg Jr – in actie. Kortom, het loont de moeite Hemelvaartsdag in te ruilen voor een bezoekje aan de fraai baan in Groningen.