STAYERSKOERS OM VINGERS BIJ AF TE LIKKEN

Jaarlijks is de meeting op de baan van Eenrum één van de hoogtepunten in het grasbaanseizoen. En dit jaar zijn de velden zelfs voorzien van paarden uit de nationale topklasse. Er zijn dan ook flinke geldprijzen te winnen, zoals in het hoofdnummer: het traditionele Flevofarm Stayerskampioenschap met liefst vijftien ijzersterke combinaties aan het vertrek. Ook de laatste twee winnaars zijn aanwezig: Rowan Diepnow (2008) en Oscar Boshoeve (2007).

Oude kampioenen present [] De koersen in Eenrum kwamen in 2002 weer terug op de kalender, nadat er achttien jaar lang geen draverijen werden verreden. De eerste meeting op de baan van Eenrum werd echter al gehouden in 1957 op het sportterrein aan de Uilkensstraat. Er werden toen vier draverijen verreden. De baan was vooral vermaard om de regelmatige koersen voor amatrices. Baanrecordhouder is inmiddels Swiebertje Kes, die een jaar geleden in een montédraverij tot 1.19,9 kwam. De vedette onder het zadel is met vaste rijdster Susan Wiedijk ook nu weer present gedurende het uitpuilende programma. Swiebertje Kes verbeterde de besttijd van Panhart, die in 1983 een kilometertijd neerzette van 1.20,5 over 2040 meter. Zijn rijder was Luut Dooper, die de koers echter niet won. Tune di Robles profiteerde van twintig meter voorgift en won met Tjitse Smeding destijds. Smeding won die dag in augustus twee koersen, net als de nog altijd op de grasbanen succesvolle Cees Imming.
Het hoofdnummer is dit jaar wederom het sterk bezette Flevofarm Stayerskampioenschap. Ook de meest recente winnaars zijn er weer bij met Rowan Diepnow en Oscar Boshoeve, die met Wim van der Mespel zijn titel hoopt te heroveren. Zij vertrekken in het achterste band en moeten vijftig meter goedmaken op de paarden uit het eerste band, waarbij grasspecialist Racing Dragon die op iedere grasbaan in ons land al triomfen vierde. Ook op deze baan, want drie jaar geleden was hij met trainer Jeroen Engwerda hier al eens de sterkste. André Bakker is de laatste tijd de vaste rijder van de tien jaar oude ruin, inmiddels eigendom van de sympathieke eigenarengroep Stal YaYalocasingoro. In dit band staat ook Vanilla Ice, die hier een verrassende rol zou kunnen spelen in handen van Frans van der Blonk. De hengst met een klassieke afstamming (moeder Long Island won de Jofferprijs) heeft een voorliefde voor de startmethode, de afstand past hem uitstekend en bovendien liet hij zien op gras te kunnen excelleren. Mogelijk fungeert hij lange tijd als een moeilijk te achterhalen haas in dit veld.

meer ▼
Incredible Moments van eigenaresse Petra van Voorn is de laatste maanden goed op dreef in Wolvega. Ondanks geringe ervaringen op gras mag hij met de weer als herboren koersende Ronald de Beer best hoog aangeslagen worden. De hengst beschikte volgens zijn eerste trainer Frans Gorter al over een geweldig karakter. Paul Account is een Franse hengst en doorgaans zijn die wel goed in dit soort uitdagingen. De door eigenaar Henk van den Bergh te rijden draver mist momenteel echter toch de vorm om een rol te kunnen spelen. Tony Trot heeft in Ruud Pools een echte grasbaanspecialist achter zich zitten, maar dat geldt weer niet voor het paard zelf, dat in Alkmaar zijn beste prestaties afleverde.
Het tweede band lijkt qua kanshebbers het minste bedeeld, maar ook hier kan de schijn bedriegen. Typical Meadow (Tom Kooyman) is bijvoorbeeld in dergelijke koersen een volkomen vraagteken, omdat zijn vorige trainer Hugo Langeweg zich nooit laat zien op de grasbanen. Kooyman was met de voormalige seriewinnaar – hij begon met negen zeges op rij – al succesvol in Duitsland. Dit is echter wel zwaar kaliber dat hij nu treft. Tim Trot (met gastrijdster Mariska Huel) trof in het verleden al vaak de nationale top, maar de ruin worstelt wat met de vorm. Dat trainer De Vlieger zelf voor een ander paard kiest, is in dat opzicht ook een vingerwijzing. Patty Shoeing wordt gereden door routinier Cees Imming. De enige merrie van het veld lijkt haar oude vorm weer te hervinden, volgens haar rijder van vandaag geen onbekend verschijnsel bij wat oudere paarden. “Als het weer mooier wordt, zie je ze beter worden.” Bovendien liet Patty Shoeing in het verleden zien wel degelijk op dit soort banen te kunnen presteren, zo won ze al eens in Emmeloord.
In dit band treffen we ook Ralph BS, een ruin die op het oog de laatste tijd weinig liet zien, maar juist op gras zijn favoriete ondergrond treft. Hij nam vorig jaar afscheid van het seizoen met winst op de grassprieten van Joure. Valentino Viola (Rob van Toor) boekte zijn laatste winst in een stayerskoers op de baan van Emmeloord, maar kon dit jaar minder imponeren.
En dan het laatste band. Titelverdediger is Rowan Diepnow, die zich vorig jaar met Rob de Vlieger de sterkste toonde en eigenlijk van alle markten thuis is. Hij won meerdere keren met een veterinair student de Peerdepietenkoers, zegevierde net zo makkelijk in montédraverijen en trad ook aan in klassiekers als de Gouden Zweep. Twee jaar geleden was hij al tweede achter Oscar Boshoeve, maar enig voorbehoud moet nu wel worden gemaakt. De laatste twee jaar had de hengst al wat koersen achter de rug, nu heeft hij slechts een (overigens snelle) herkwalificatie in de benen.
Voorganger van Rowan Diepnow was dus Oscar Boshoeve, die er in 2005 met een tweede plaats ook al bij was. De inmiddels twaalf jaar oude hengst heeft dus een staat van dienst in dergelijke opdrachten. Maar de jaren gaan tellen, het veld is veel sterker dan de laatste jaren en trainer Rob van Toor neemt zelf plaats achter Valentino Viola. Wim van der Mespel kan ook prima met de oudste deelnemer van het veld overweg, maar de Leidschendammer zou toch echt voor een stunt zorgen als hij zijn zege van twee jaar geleden dupliceert.
Roesjha Dear is de troef van stal Schoonhoven, ook al heeft hij nog weinig ervaring op deze ondergrond. De hengst steekt in blakende vorm, getuige zijn recente prestaties. Maar trainer Hubert Schoonhoven (zoon Stefan zal als rijder fungeren) meldt op zijn website al dat de draverij onmogelijk te voorspellen is. “Met vijftien paarden wordt deze koers een loterij”. Daarbij is het niet onlogisch te denken dat Ryan G Boko wel eens als het winnende nummer uit de tombola tevoorschijn kan komen. De klassiek gefokte ruin – broer van meerdere Derbywinnaars – is immer bezig aan zijn tweede, misschien zelfs wel derde, jeugd bij Sjoerd van der Galien uit Appelscha. meer ▼
Vorig jaar won hij het Stayerskampioenschap van Joure in een vergelijkbaar veld. Daarnaast imponeerde hij op de vele grasbanen in Duitsland. Ook dit jaar gaat hij gewoon verder met zijn serie eerste en tweede plaatsen, waar hij vorig jaar mee begon. Vermoedelijk wordt hij hier gebombardeerd tot het te kloppen paard. In zijn achtste koersjaar is van sleet nog niets merkbaar. ThreestarLimburgia is op papier het beste paard van het veld, maar zijn loopbaan wordt ondanks een gewonnen prijzengeld van bijna twee ton gekenmerkt door fysieke tegenslagen. Met Wim Duivenvoorden maakt hij dan ook pas zijn tiende start in ons land.
Onder impuls van onder meer Titia en Sijbrand Iwema van Flevofarm is een programma van elf draverijen neergezet dat er weer fantastisch uitziet. De familie Iwema werkt zich dezer dagen in het zweet, omdat op Flevofarm ook het dekseizoen in volle gang is. Het prijzengeld is ten opzichte van een jaar eerder opnieuw opgeschroefd.