PEERDEPIETEN MAKEN DUINDIGT WEER ONVEILIG

Op draf- en renbaan Duindigt in Wassenaar vindt zondag de jaarlijkse Peerdepietendag plaats. Inmiddels heeft deze bloemrijke traditie de vijftigste uitgave al achter de rug, een onverslijtbaar evenement dus. Door middel van deze meeting wordt de verjaardag van de Diergeneeskundige Studenten Kring gevierd.

Vooral Peerdenpetra’s succesvol [] De oorsprong van de dag vond plaats in 1958, toen een aantal studenten een weddenschap afsloot met professionele pikeurs. De studenten vonden dat zij ook wel konden rijden op een sulky, mogelijk zelfs beter. Inderdaad werd het onderlinge treffen op de Utrechtse baan van Mereveld dat hierop volgde, gewonnen door de studenten in de persoon van ene Gerben de Boer. Sinds die dag wordt dit evenement elk jaar gehouden. De eerste twaalf jaar op Mereveld, daarna op Hilversum en sinds de sluiting van die baan op Duindigt.
Peerdepieten is een begrip in veterinair Nederland. Bijna iedere dierenarts heeft in zijn studententijd of daarna wel eens een bezoek gebracht aan de drafbaan. Gehuld in jacquet of bloemetjesjurk en fruithoed genoot hij of zij dan van die dag. Meestal was het eveneens een weerzien met medestudenten of oude vrienden.
Deelname aan de koers is overigens geen vrijblijvende bezigheid. Ook de 'Peerdepetra's' van dit jaar – de mannen laten de laatste seizoenen veelal verstek gaan – hebben soms dagelijks getraind bij een professional. Niet zelden blijft een deelnemer op een of andere wijze actief in de drafsport, al is dat uiteraard mede te danken aan hun studie-achtergrond.
In deze koersen zijn de trouwste paarden doorgaans in het voordeel. Vorig jaar was Clara Verdenius met de markante schimmel Romeo Beemd de sterkste. Een draver als Rowan Diepnow sleepte in 2006 Lotte Vijge naar de zege en een jaar later was dezelfde klasbak uit het entrainement van Rob de Vlieger de sterkste met Karien Griffioen. En in 2005 won Sanne Verburg met Pesach Boko. Gelukkig trainen de deelnemers de laatste jaren niet voor slechts één koers. Vaak komen zij in Alkmaar nogmaals in actie voor een revanchedraverij.
Gezien de resultaten van de laatste jaren lijkt de Zwaanshoekse delegatie van Rob de Vlieger na drie zeges op rij weer in de rekening te nemen. Timeless Renka en Empire Hanover zijn twee paarden die snel genoeg en trouw genoeg zijn om hier een rol te spelen