FRIESE STAYERSTROFEE BOEIENDE UITDAGING

Wolvega heeft zaterdag meerdere topkoersen op het programma. Een van de mooiste draverijen is ongetwijfeld de Friese Stayers Trofee, die wordt verreden als negende en voorlaatste koers van de dag. Het zijn niet de minste viervoeters die aan het vertrek staan, met Ustan Medo, seriewinnaar Sjon Steenwijk, jaargangtopper Udo Siebar, Unknown Crafts die onlangs in Duitsland nog excelleerde en Swiebertje Kes. Laatstgenoemde moet weliswaar twintig meter geven, maar over ruim drie kilometer is dat nauwelijks een handicap te noemen. Er komt in ieder geval een nieuwe winnaar, want titelhouder Passing Renka is inmiddels aan een loopbaan als dekhengst begonnen. De hengst vierde in deze koers zijn laatste overwinning.

Robin Bakker naar derde winst? [] Sterker nog, van alle deelnemers van een jaar geleden komt er niet één ook nu aan de start. Dat neemt niet weg dat er best weer een naam die de moeite waard is op de lange erelijst zal verschijnen, ook al is de draverij minder fors gedoteerd als in het niet eens zo grijze verleden. Trouwens, wie had bij de tweede plaats van Unico Limburgia in deze koers in 2007 verwacht dat dat paard momenteel de Franse banen zou domineren?
In het verleden werd er in het voorjaar overigens twee keer een koers voor de dravers van de lange afstand verreden. Zowel de Stayersprijs als het Stayerskampioenschap trok de specialisten naar Wolvega. Quintus Pay was de laatste draver die zich bij voortduring liet gelden. Van 2000 tot en met 2002 regeerde hij gedurende drie edities op rij.
Zaterdag komen er acht paarden aan het vertrek, ook dat aantal was wel eens groter. Soms verschenen er wel twintig krachtpatsers tussen de banden. Één paard moet twintig meter toegeven, maar Swiebertje Kes is dat wel toevertrouwd. Vooral in het montégenre moest hij wel vaker dergelijke verschillen wegpoetsen en rijder Bas Crébas heeft nu alle ruimte bij het vertrek. De Strausie-zoon mag bekend staan als een specialist voor Alkmaar (hij werd laatst tweede in Paasprijs achter Pacific Valley), maar bij zijn meest recente start in Wolvega won hij net zo makkelijk. De negen jaar oude draver schuwt ook de langere afstand niet, al staat hij niet bekend als een uitgesproken specialist.
Dat is wel het geval met Ustan Medo, die zelfs in de langste draverij van Europa tot wasdom kwam en de 4,5 kilometer van Alkmaar won. De familie Groot van Maasland BV zag zijn laatste optreden mislukken door een incident aan de start, maar Tom Kooyman zal op revanche belust zijn.

meer ▼

Eigenlijk was de Alkmaarse Paasprijs zijn mikpunt, de vorm zal twee weken later niet weg zijn en ook bij zijn winst in de 4,5 kilometer begon hij niet als dé grote favoriet.
John de Leeuw vertrekt met Udo Siebar, die zich al enkele jaren kranig weet te weren tegen de nationale top. Bij zijn laatste optreden werd hij maar net geklopt door Derbywinnaar Willem W Boko, maar bleef nog wel voor een andere Derbywinnaar, Virgill Boko. Laatstgenoemde weerhield Udo Siebar ook van zijn grootste succes, toen de ruin van Frans Houdijk tweede werd in de Gouden Zweep van vorig jaar.
Johan Kloppenburg heeft samen met de familie Beerda een geweldig koerspaard aan Unknown Crafts, die nog door hemzelf werd gefokt. De hengst verbeterde onlangs zijn record naar 1.14,7 tijdens een optreden in Duitsland met Fred Handelaar. Dat betrof een seriedraverij – in de finale werd hij met een andere rijder tweede – en het is dus even afwachten hoe hij die niet onaanzienlijke inspanning heeft verwerkt. Trainster Maria Poort zit zelf achter de hengst, die vrijwel altijd in het trio loopt. Stalgenote Her Way van amateurrijder Peter Veldink uit Hoorn wordt gereden door Kurt Roeges. De merrie zwierf al door geheel Europa (Zweden, Denemarken, Duitsland) en zal het hier niet eenvoudig krijgen.
Interessant is de deelname van seriewinnaar Sjon Steenwijk. De ruin is nog een zoon van Delight Nobo, zelf een draver die in dit soort koersen vaak op zijn best was in handen van eigenaar Jan Baylé. De ruin verhuisde enkele maanden geleden van Arend de Wrede – waarvoor hij ook al vaak wist te winnen – naar het entrainement van Marcel Hauber in Deurze. Zijn laatste drie koersen zette hij vaak eenvoudig in winst om met Robin Bakker in de sulky, maar de afstand is nu aanzienlijk langer dan hij in doorsnee gewend is. Hij benaderde laatst zijn record, een extra bevestiging van zijn puike vorm.
Tot de outsiders behoren de vooral in Duitsland actieve Utah Boshoeve (met Ronald de Beer uit Joure) en Ralph BS die het met name in heatdraverijen en op graspistes de laatste jaren goed deed. Zijn laatste zege – vorig jaar op de baan van Joure – was daar een voorbeeld van. Ook voor dit jaar mikt rijder Sjoerd van der Galiën ongetwijfeld op dergelijke koersen.
De Stayers Trofee wordt verreden als negende draverij gedurende het programma te Wolvega.