YLENA BEEMD NET ZO’N TALENT ALS HALFBROER?

Op de drafbaan van Groningen worden vrijdag acht draverijen verreden. Aan de start verschijnt onder meer de betere klasse, met paarden als Ryan G Boko, Vriend Vryenesse en baanspecialist Un Gamin Impuls. Aangevuld met onder meer grootverdiener Probes Star – die al meer dan anderhalve ton aan euro's won – is een sterk veld samengesteld. Maar ook de andere koersen maken een tocht naar het Stadspark aanlokkelijk.

Schimmels steeds opvallender [] In de derde koers van de dag start de merrie Ylena Beemd met Robin Bakker. De door Jan van Veggel gefokte vierjarige is als schimmel natuurlijk een bezienswaardigheid op de Nederlandse banen, want veel 'withemden' lopen er momenteel niet rond in ons draverslandschap. Voor wie een schimmel wil fokken, is vooral aangewezen op een tocht naar Naction Skoatter, de dekdiensten verrichtende zoon van de Vliegende Friezin, Action Skoatter.
Naast die merrie en haar zoon kende de Nederlandse drafsport in het verleden wel meer schimmels die succesvol waren. Gonny D en haar zoon Tabor wonnen de Derby en in 1959 was Thea Cornelia met Guus Knijnenburg de sterkste in de Gouden Zweep. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Arnold Mollema's Zvetlana Hanover zeer populair. Ze won de Jofferprijs en duelleerde uiteraard ook vaak met generatiegenote Action Skoatter. Een periode later zagen we First Hazelaar (Jofferprijs 1990) en Goofy Boshoeve (Jonkerprijs 1991) excelleren.
Ylena Beemd zal nog wat moeite moeten doen om in dat illustere rijtje plaats te kunnen nemen. De merrie werd in de Merrie Derby uitgeschakeld, na een bemoedigende tweede plek in de series achter Yalisa Limburgia. Laatstgenoemde zou de Merrie-versie van de Derby op haar naam schrijven, hetgeen aangeeft dat Ylena Beemd zeker geen krabbelaar is. Rijder Robin Bakker meende destijds dat ze nog net niet toe was aan het grote werk, doordat ze nog wat 'overbouwd' was. In december slaagde ze er dan toch in haar eerste winst te behalen, nadat ze even bij haar Brabantse eigenaar en fokker van wat rust had genoten.
De markante kleur heeft Ylena Beemd van haar moeder. De in 1988 geboren Amerikaanse merrie Share The Moment. Die koerste nog met enig succes in Nederland (zeges met Paul Wals, Jan Offenberg en Richard Heynen op de baan van Alkmaar), maar heeft toch vooral een reputatie – inmiddels – als fokmerrie. Haar eerste veulen was het hengstje Leroy Star, die bij Henk Hamming in training stond en nooit wist te winnen. Ook deze Leroy Star was een schimmel en de vaste bezoekers van Groningen kunnen hem vast herinneren, het was de baan waar hij het meest aan de start kwam.
meer ▼
De merrie Share The Moment veranderde van eigenaar en leverde bij het fokkersduo Bakker en Glas vervolgens enkele uitstekende kinderen af. Mistral Hendrika (geen schimmel overigens) deed het redelijk op de kleine banen als Nootdorp en Alkmaar, waarna Manza Buitenzorg de schimmel Nancy Hendrika bracht. Die werd als tweejarige vierde in de Grote Prijs der Vaderpaarden, maar dat zou ook haar enige wapenfeit blijken.
Beter verging het de twee kinderen die afkomstig waren van Tjalco de Witte's hengst Frisian Dragon. Orchide Hendrika was de opvallende schimmel die met Richard Westerink tweede was in de Jofferprijs. Met Tom Kooyman won ze de lucratieve Dragon Trotters Sire Stakes op de baan van Wolvega. Ze liep toen ook haar record van 1.16,2. Met Jos van Koolwijk werd ze nog eens derde in een mooie Vierjarigenstakes, achter de crack Optimistic. Dat dat allerminst een schande was, bewees Optimistic later in Frankrijk, waar hij uitgroeide tot mooie reclame voor onze sport. Orchide Hendrika leverde inmiddels al enkele veulens af, waarvan de eerste (2004, Woody Dragon) ook een schimmeltje was.
Na Orchide Hendrika kwam Patrick Hendrika, waarmee Share The Moment dit keer een bruine hengst (later geruind) afleverde. Ook dit bleek een vroegrijp paard, want met Jos van Koolwijk won hij de Jonkerprijs vóór Panschow en Pond of Power. Het zou later ook zijn enige zege blijken te zijn.
Meest bekend in ons land is natuurlijk Romeo Beemd, de alleskunner uit de stal van Rob de Vlieger die net zo makkelijk over 1100 meter als over de langere afstand – zoals op de grasbaan van Joure over 3100 meter – wist te winnen. Liefst 26 zeges boekte de schimmel in ruim honderd starts, een prachtig moyenne. En een opsteker voor Rob de Vlieger, die destijds voor het plokgeld een bod op de draver deed. Toen hij er 'aan bleef hangen' bracht hij hem onder bij een trouwe en grote groep eigenaren, onder wie Peter ter Borgh, de man die als NDR-voortrekker nu gaat proberen de sport van nieuw elan te voorzien.
Overigens heeft fokker Jan van Veggel uit Someren naast Share The Moment nog een andere topmerrie in bezit. Pinky werd reeds de moeder van zegerecordhouder Victory My Way en Ybanos, die de Fokkers Trofee op zijn naam schreef. Een opmerkelijk succes voor de man die bij toeval de merrie Ina Uithuizen kocht, waarmee hij met Offspring Beemd zijn eerste veulen fokte. Hoort Ylena Beemd straks ook in dat rijtje?