PRACHTIGE STAKESKOERS OP WASSENAARSE BAAN

Wat een geweldig veld heeft de draverij om de Duindigt Lente Stakes zondag op de been gebracht. Paarden met een klassieke status, erkende specialisten in dit soort Stakeskoersen, aanstormende talenten en in de vorm van Oscar Boshoeve ook nog een echte ‘oudgediende’. In sportief opzicht al een lekkernij, voor het spelende publiek daarnaast een mooi puzzelstuk waarbij de winnaar moeilijk aan te wijzen is. Van dat soort koersen moet de sport het hebben.

Golddigger favoriete goudzoeker? [] Een van de belangrijkste kandidaten lijkt Golddigger, al was het alleen maar om de reden dat trainer Peter Strooper nooit een paard achter de startauto brengt onder de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen. In november won hij in Wolvega de Stayers Trofee en dat was zijn laatste start tot dusverre. Zijn laatste twee koersen op deze baan zette hij in winst om, waarbij hij de laatste keer vóór de hier ook aantredende Super Keller (derde) en Unknown Crafts (vijfde) bleef. De zoon van Enjoy Lavec – Italiaans gefokt door de Bolswardse Stal Quattro – is in tegenstelling tot aan het begin van zijn loopbaan een stuk regelmatiger. Hij zette inmiddels al eens een reeks van negen overwinningen op rij neer.
Twee trainers hebben een ‘dubbele bezetting’ in deze met meer dan vijf mille gedoteerde koers. Hubert Schoonhoven heeft zowel Super Keller als Warrior Boko ingeschreven. Eerstgenoemde is als goede wijn en gaandeweg zijn loopbaan steeds beter geworden. Zijn mooiste zege was misschien wel die in de Dragon Trotters Elite Mijl, toen hij onder meer de Duitse Derbywinnaar Ambassador As terugzette. De nu iets langere afstand hoeft voor hem geen nadeel te zijn, al heeft hij met dank aan een koers in Zweden het snelste record van alle hier startende deelnemers: 1.11,8. Super Keller werd overigens gefokt in het Belgische St. Truiden. Tweede staltroef is Warrior Boko, die eind vorig jaar in de Van Wickevoort Crommelin Memoriaal tweede werd achter de gedoodverfde winnaar Virgill Boko. Die laatste hield vorig jaar in de Gouden Zweep trouwens ook Udo Siebar van klassieke roem af. De ruin heeft het in dit veld met John de Leeuw niet getroffen qua startnummer.
Ook Rob van Toor heeft twee ijzers in het vuur. Valentino Viola is inmiddels zes jaar oud en zijn beste prestatie was een tweede plaats in de Breeders Crown voor tweejarige hengsten, al was daar een terugstelling van Vaya Isola Bella voor nodig. De ruin is geen uitgesproken winnaar (twee zeges in bijna veertig starts) en boekte vorig jaar vooral succes op de grasbanen. De oud-Derbydeelnemer staat hier dus voor een moeilijke opdracht. Dat geldt ook voor de veteraan in de koers, zijn stalgenoot Oscar Boshoeve.

De inmiddels twaalf jaar oude hengst oogt meer als een stayer, niet voor niets eindigde hij meerdere keren op het virtuele podium van de langste draverij van Europa. Toch stunt hij incidenteel ook over de kortere afstand voor zijn Rotterdamse eigenaar Peter Eygelsheim.
Een van de trouwste starters in het veld is Unknown Crafts, een paard dat in 2007 op deze baan nog de Champions Trophy op zijn naam schreef. De hengst van Johan Kloppenburg, een enthousiast amateurrijder uit Almere, weet juist in dit soort koersen het beste uit zichzelf naar boven te halen. Al bijna dertig starts achtereen was hij trouwens bij de prijzenverdieners te vinden. Die bewonderenswaardige ritmiek alleen al is een compliment waard aan trainster Maria Poort.
Wahinie Stardust mag met rijder Hans Bot ook niet uitgevlakt worden. Haar recente proef (1.15,6 op de baan van Wolvega) was van hoog niveau. De tweede aankomende van de Merrie Derby, die werd gewonnen door Wichita River, bleef toen net achter Urban Beuckenswyk. Deze is hier eveneens aanwezig met Jeroen Engwerda. De hengst komt doorgaans wat later in het seizoen op dreef. Hij werd bij zijn laatste optreden – vorig jaar september – op zijn beurt weer geklopt door Victor Bas, die hier zeker één van de voornaamste belagers van Golddigger gaat worden. Niet alleen was de rentree van de hengst met een zege in Groningen veelbelovend, ook kan hij op Duindigt uitstekend uit de voeten. Zijn laatste vier optredens op de Wassenaarse baan leverden immers winst op. Daarnaast toont de Zwaanshoekse stal van Rob de Vlieger topvorm.
De koers staat als negende van de tien koersen geprogrammeerd. De eerste start op Duindigt is om half twee, de Lente Stakes wordt rond half vijf verreden.