BOEIENDE AFSLUITER OP DRAFBAAN

ALKMAAR koersen 30 maart 2009

ALKMAAR – Met opnieuw negen goed bezette koersen op de Alkmaarse drafbaan valt er weer voldoende te beleven rond het ovaaltje. De laatste keer werd het complex bezocht door ruim zevenhonderd betalende bezoekers, opgeteld bij de vele seizoenkaarthouders en uiteraard deelnemers plus eigenaren, betekent dit dat er zo’n tweeduizend belangstellenden binnen de poorten waren.

Dat geeft de populariteit van de sport in Noord-Holland nog maar eens aan. En ook maandag zal het zeker druk worden, want er starten weer vele lokale helden. Paarden die misschien niet goed genoeg zijn om mee te doen op ‘Henri Buitenzorg-niveau’, maar natuurlijk wel heel populair zijn bij de aanhang. Enkele van die paarden treffen we bijvoorbeeld aan in de laatste koers van de avond, waarin liefst elf paarden elkaar bekampen in een rit voor amateurrijders. Het voorspellen van een winnaar is bijna ondoenlijk, want zelden zal een koers in Alkmaar zó evenwichtig zijn samengesteld als bij deze afsluiter.
Scott O’Hara won aan de lopende band met de Zwaanshoekse Hiltje Tjalsma; Sasja Lady is één van de meest trouwe Alkmaar-gasten en heeft meervoudig kampioen Fred Handelaar als rijder. Severin werd door trainer Arnold Harzé uit België onlangs naar voren gebracht als een potentiële gast voor de 4,5 kilometer eind augustus. “Ik zag ‘m één keer lopen in Zweden en toen wist ik het hè, da’s ene goeie voor de baan van Alkmaar.” De vaste gast uit Vlaanderenland denkt dat de ruin ook in de langste draverij van Europa wel een rol kan spelen.
Verder is er in deze koers het heroptreden van Romeo Beemd, de schimmel die inmiddels waanzinnig populair is in Alkmaar, en dat geldt eigenlijk ook voor Piccolino S. Als deze inmiddels elf jaar oude ruin wint, gaan de sportschoenen bij eigenaar Jeroen Rampen uit Petten misschien wel in de aanbieding. Oud-amateurkampioen Martin Blankendaal is de rijder van dienst.
Patriot Meadow is met Gretha Posthumus nauwelijks te beschieten in Alkmaar, de combinatie won begin februari een soortgelijke koers op de baan van Alkmaar. Een identiek hoog scoringspercentage heeft Pesach Boko met Maaike Knoll, terwijl Roy Burgerheide natuurlijk als regerend Paradepaard sowieso een puike staat van dienst heeft op te houden. Willem Brouwer uit Delfgauw won al veel koersen met de draver van Henk Mulder uit de Beemster. De ruin wordt getraind door Chantal Mante uit Egmond. In totaal vertrekken er elf combinaties
Ook de andere koersen bieden ongetwijfeld spektakel. Het talrijke publiek zag twee weken geleden onder meer de derde winst op rij van de beresterke Wirona, een paard van liefhebber Meiert Schouten uit Den Oever. De man die met zijn metselbedrijf een goed bestaan opbouwde, keerde enkele jaren geleden weer terug in de drafsport toen hij het qua werkzaamheden wat kalmer aan kon doen. En met Wirona heeft de 61-jarige Wieringer natuurlijk ook nog eens een paard dat geweldig presteert, al kent de merrie soms de nukken van haar moeder Mylanda. Die laatste merrie was de reden voor Schouten om weer terug te keren in de sport, toen ze een tijdje als fokmerrie verbleef op de grond die hij beheert voor Staatsbosbeheer.
Daarvoor was hij zo’n dertig jaar uit de sport verdwenen vanwege zijn drukke werkzaamheden, hetgeen de periode tussen beide kampioenschappen als eigenaarrijder uniek lang maakt. In het grijze verleden dankte hij zijn titel aan het paard Sinaï, nu leverde Wirona hem dus een tweede gouden helm op. Schouten is geboren in Anna Paulowna, de plaats waar juist deze week een plan voor een splinternieuwe drafbaan werd gelanceerd. Zijn paarden traint hij vooral op de baan van good old Martin Vergay, die onlangs uit Hippolytushoef verdween om plaats te maken voor het aanstaande recreatiemeer. Al is over dat besluit de laatste kogel nog lang niet door de kerk.
De aanvang van de eerste koers is maandag om 18.20 uur.