YMOKO NIEUWE LOOT AAN SUCCESVOLLE STAM?

In de openingskoers van Wolvega komt onder meer een paard aan de start met een bekende achternaam. De vier jaar oude hengst Ymoko Buitenzorg begon het jaar opvallend, met een fraaie zege op de Friese baan. Dat gebeurde nota bene in handen van zijn trainer Paul Hagoort, die doorgaans gebruik maakt van gastrijders als hij zijn pupillen de baan op stuurt. Hij heeft in Oldetrijne een niet al te forse stal, maar scoort daarmee wel – percentagegewijze – uitstekende resultaten.

Een nieuwe Buitenzorg-topper? [] In het recente verleden had Hagoort bijvoorbeeld een internationaal opererend paard als Victor Lavec en in de W-jaargang was Wennemars een van zijn toppaarden. De naar de onlangs zo onfortuinlijke sprinter vernoemde draver werd in 2007 door zijn naamgever nog hartstochtelijk aangemoedigd tijdens de Derby die door Willem W Boko werd gewonnen. Op Duindigt deed Wennemars het met een derde plaats echter allerminst verkeerd. Een jaar eerder was Victor Lavec voor Hagoort al vijfde in de belangrijkste driejarigenklassieker geweest, waarmee wordt aangetoond dat de in het verleden onder meer bij Arnold Mollema werkzame trainer het vak in de vingers heeft. Bij de huidige Derbyjaargang is Zizou van Wiebe Jan Geertsma en Arend Fledderus een paard met toekomstmogelijkheden voor de Oldetrijner, die in 2004 in Ter Idzard voor de eerste maal echt zijn vleugels zelfstandig uitsloeg. Misschien doet het komende Prix d’Amérique-weekeinde de stal van Hagoort wel goed. Ooit won hij immers zelf als rijder met Kadans Kingly toen hij mocht waarnemen voor zijn in Frankrijk verblijvende werkgever Mollema.
Ymoko Buitenzorg dankt zijn voornaam aan vader Imoko. Hij is verder het eerste kind dat in Bemmel bij Jan Nas werd geboren van de fokmerrie Wisby, die zelf redelijk presteerde op de baan en wel een heel rappe moeder heeft in Wild Honey Pie, overigens vernoemd naar één van de kortste nummers die The Beatles ooit opnamen.
Vreemd? Nee, want Wild Honey Pie kent als moeder Strawberry Field, inderdaad ook al een (deel van een) hit van de band uit Liverpool. En de kinderen van die merrie werden naast Wild Honey Pie ook merendeels vernoemd naar nummers van de Fab Four: Ob La Di (1987, tien jaar later volgde van haar een uitstekende nazaat Ob La Da die bijna een half miljoen verdiende), Yellow Submarine (1993) en Get Back Jo Jo. Er waren, eerlijkheidshalve gezegd, echter ook minder succesvolle kinderen waar top 2000-archivaris Leo Blokhuis ongetwijfeld mooie verhalen over kan vertellen: Lennon, Beatlemania, de wel heel ludiek genaamde Jonpaulgeorgeringo en Maybe Were Amazed.

meer ▼

Ymoko Buitenzorg dankt zijn naam natuurlijk aan de Stoeterij die van groot belang is geweest voor de vaderlandse drafsport. Jojo, Henri, Monty, Manza en talloze andere toppers kwamen er vanuit Bemmel in de stamboeken terecht en kleurden jarenlang de verslagen van Hans Eysvogel. Waar nu de aimabele Jan Nas actief is, boekte voorheen zijn vader grote successen. Hij verwezenlijkte in het rivierenlandschap tussen Rijn en Waal zijn ultieme droom: een prachtig complex waar doorgaans bijna honderd paarden verbleven. Toen Willem Nas het ‘spul’ van de familie Snetselaar in Bemmel kon overnemen, aarzelde hij geen moment. De man die groot werd in de handel met Shetlanders, bleek ook in de drafsport buitengewoon succesvol. Is Ymoko Buitenzorg de opvolger van…?