ALKMAAR OPENT NIEUWE SEIZOEN MET NEGEN DRAVERIJEN

koersen 4 januari 2009

ALKMAAR – Ook de drafbaan van Alkmaar begint aan een nieuw seizoen. Voor het ovaaltje was 2008 zeker geen slecht jaar, al is op voorhand al bijna zeker dat de totale omzetcijfers in 2009 wat lager uit zullen vallen. De baan zal immers enige tijd koersloos blijven in verband met de verbouwing van onder meer tribune en totohal, die ervoor moeten zorgen dat het publiek ook de komende jaren op genoeglijke wijze van de sport kan genieten.

Afgelopen zondag werd duidelijk dat de aanpak van bepaalde zaken broodnodig is, nadat het monumentale complex werd getroffen door een stroomstoring. Dat was vooral jammer voor oud-leerlinge Margret Groot, voor wie speciaal een montédraverij was uitgeschreven. Deze koers wordt uiteraard later nogmaals op de kalender gezet.
Voor zondag was het doorplannen van die koers niet mogelijk, mede omdat er reeds een montédraverij op de kalender stond. Dit keer zonder Swiebertje Kes, maar wel met een ander nieuw fenomeen ‘onder het zadel’: Upcoming River. De ruin wordt gereden door meervoudig kampioene Angelique de Heer, die in de zeven jaar oude ruin een geweldige nieuwe crack in dit genre heeft. De combinatie kwam drie keer aan de start en dat leverde even vaak een zege op. Weliswaar was dat op Duindigt, maar vorig jaar wist de ruin in Alkmaar ook voor de kar rond de jaarwisseling vier keer op rij te winnen met Ruud Pools in de sulky. De veertig meter handicap die Upcoming River weg moet werken, zal geen probleem vormen.

Paradepaard
Nadat Urania van Zandtemer Ton de Wit en zijn in Schagen woonachtige vader Piet is gekroond tot Paradepaard van het Jaar in Alkmaar, wordt ook voor de nieuwe competities de teller op nul gezet. Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor de potentiële opvolgers van onder meer Brutus Brebro, Orsini Dragon, Roy Burgerheide en Urania. De competitie draait al sinds 1989 en was een initiatief van Bert Smits, de man die jarenlang als drafmanager van Alkmaar (en later ook Hilversum) talrijke mooie initiatieven ontwikkelde. De legendarische Wish of Thijssen was destijds de eerste winnaar en werd gevolgd door andere bekende namen als Ceder du Bois (1990), Eusebio Tornado (1991), Blinker Brogan (1992) en Giselle d’Almere, die in 1993 winnaar werd. Dat laatste jaar werd wel heel fanatiek gestreden om de eindzege door Forever Kaminska van ‘palingmagnaat’ Gosse van der Veen uit Enkhuizen en Giselle d’Almere uit het entrainement van de toen nog maar pas als zelfstandig trainer begonnen Bas Crébas. Het duel was dermate verhit dat rijder Theo Jonkman tijdens een finish met Forever Kaminska door de sulky achter Giselle d’Almere zakte. Er leek sprake van hinder door Forever Kaminska, die als eerste de meet overschreed, waarna Crébas vond dat dat paard eigenlijk teruggesteld had moeten worden. Het comité besloot beide paarden toen maar in dead heat als winnaar te klasseren.
Opvallend waren de toen al waarschuwende woorden van Bas Crébas in het Alkmaarse Drafmagazine. De Emmeloorder die anno 2009 in Bant actief is op een prachtig nieuw complex sprak vijftien jaar geleden al de wens uit dat men in Alkmaar de prijzengelden op niveau zou weten te houden. De oud-assistent van Tjitse Smeding destijds: “Dan verdwijnen er nog meer pikeurs met hun paarden naar de Duitse koersen. Trouwens, je moet de sport toch zoveel mogelijk spreiden. Dat komt de sport ten goede. Er kunnen niet genoeg banen in Nederland zijn…”
Wijze woorden van een trainer die in meerdere landen (zelfs in de Verenigde Staten) zijn licht opstak en de ontwikkelingen binnen de sport nog altijd nauwgezet volgt. “Binnen de politiek zien we een beweging die tegen het starten van tweejarige dravers in de koersen is. Dat is een bedreiging voor de sport, zeker in internationaal opzicht”, aldus de 49-jarige Crébas terecht. De drafsport is immers geen spring- of dressuursport, waar paarden pas op latere leeftijd op krachten komen. Te vroeg aan de start brengen van dravers is ook niet verstandig, maar trainers kunnen op basis van de ontwikkelingen van een paard prima bepalen wanneer het juiste debuutmoment is.
De eerste van de negen draverijen van zondag wordt verreden om 13.30 uur en de jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.