BREEDERS CROWN W-JAARGANG OP DUINDIGT

Op de baan van het Wassenaarse Duindigt vormen de Breeders Crown W het hoogtepunt van de meeting. De drie koersen onder die paraplu zorgen ervoor dat het nog de moeite waard is om naar Duindigt te gaan. Het overige programma houdt namelijk niet echt over. Toch zijn er ook nu weer opvallende deelnemers te vinden.

Breeders Crown Vierjarigen [] In de Breeders Crown W strijden zeven paarden, waarvan enkele zich best tot de top van hun jaargang mogen rekenen. Zonder de huidige vierjarigentoppers Willem W Boko, Welmoed Landerye of in Nederland gestationeerde buitenlandse cracks, is er genoeg reden voor Wahinie Stardust (Hans Bot) om met aspiraties van start te gaan. De merrie presteert in dit soort koersen altijd op haar best, zo was ze een jaar geleden in de Merrie Derby zelfs tweede en weerde ze zich uitstekend in diverse Stakeskoersen.
De laatste keer dat deze leeftijdtoppers elkaar troffen in een klassieker was tijden het Kampioenschap der Vierjarigen, eind september. Van de hier aanwezige paarden werd toen Wodka Volo met Rick Wester tweede en oud-Derbydeelnemer Wim Robel (Tom Kooyman) derde. Dit duo zal met de snelle Wyard Beuckenswyk (Robin Bakker) ook nu een rol van betekenis spelen. Vorig jaar werd de Breeders Crown voor vierjarigen gewonnen door Venividivici Joe met Hugo Langeweg Jr, in ieder geval een mooie naam als opener van de hopelijk lange erelijst…
In de merrieversie zou Mariska Huel weer eens een klassieker op haar naam kunnen schrijven. In haar eerste jaren binnen de sport was ze in dit soort koersen altijd succesvol voor Tjitse Smeding, inmiddels in Frankrijk actief. Ze start nu met Whatever Caloe, een succesvol paard uit de training van Geertje de Leeuw. De dochter van Naction Skoatter boekte haar eerste drie zeges op de baan van Wolvega. Wat zij op Duindigt kan, is nog niet helemaal duidelijk.
In de Troost Versie komt met Wesley Victory eveneens een zoon van Naction Skoatter aan de start. Opvallend – en leuk – is dat er met twee kinderen van Herbie W en één van Pim Wielinga wel meer puur Nederlandse vaderpaarden vertegenwoordigd zijn. Pim Wielinga levert voor fokker Jan-Ede Kuipers aan de lopende band goede nazaten af. Wico Toscana liep in Duitsland vorig jaar al een rap record van 1.15,8. Zo snel zal het nu niet hoeven om met Jan van Dooyeweerd een belangrijke rol te spelen.

meer ▼

De openingskoers is voor de beginnersklasse, waarin in ieder geval één paard zijn eerste zege gaat boeken. Van het octet deelnemers was Yoyo Limburgia er tot dusverre het dichtste bij. De hengst werd door vaste rijder Jos Oorthuijsen al naar enkele tweede plaatsen gestuurd.
De amateurs hebben ook nu weer een koers op het programma staan. Ook deze is moeilijk te voorspellen, omdat geen enkel paard recentelijk tot een hele waslijst aan topprestaties kwam. Vermoedelijk gaan hier de kwaliteiten van de rijders de doorslag geven en dan eist Fred Handelaar al snel een hoofdrol op. De Heerenvener grossierde immers al in nationale titels en zijn volgende komt er weer aan. Met Dia Christin, die zich bij Dick de Bruin goed aan het ontwikkelen is, heeft hij bovendien één van de betere deelnemers voor de kar.
Robbin Bot, zoon van beroepstrainer Hans Bot, wordt door menigeen gezien als één van de talenten voor de toekomst. In de vijfde koers komt hij in actie met Unexpected Well van de markante fokker Antoon Wilderbeek. De gewezen topman uit het bedrijfsleven zag zijn ruin al meerdere keren als eerste over de meet gaan. Wim Wielinga (Jan van Dooyeweerd) en Sir Jari (Rick Wester) zijn qua snelheid overigens zeker niet minder kansrijk in dit kleine, maar kwalitatief sterke, veld.
De afsluiter van de dag brengt met Marcel Bos een rappe driejarige hengst aan de start. De hengst boekte met Hugo Langeweg Jr onlangs zijn eerste zege en vervolgde dat in Duitsland. Hij wordt nu gereden door Robin Bakker. Ook die is dit karwei wel toevertrouwd. Bakker behoort – ondanks zijn jeugdige leeftijd – dit jaar al tot de top vijf als het gaat om meest winnende rijders op Nederlandse bodem. Daarnaast was hij voor werkgever Marcel Hauber dit jaar ook al menig maal succesvol op Duitse bodem. Hij won er reeds 31 keer en is daarmee na Simon Woudstra – die Duitsland als vaste werkomgeving heeft – de meest winnende Nederlandse rijder bij onze oosterburen.