UITERST BOEIENDE FOKKERSTROFEE OP WOLVEGA

Grote blikvanger komende zaterdag op de drafbaan van Wolvega is de jaarlijkse Fokkers Trofee. Het initiatief van wijlen Joop Dragt is inmiddels uitgegroeid tot een heuse klassieker. Op 10 oktober 1992 werd door Genuine Star in Wolvega de eerste editie van de Fokkers Trofee gewonnen. Die merrie werd gereden door Roelof Kromkamp, die intussen afscheid heeft genomen van de sport al rijder.

Fokkers Trofee [] Het succes bewees meteen het gelijk van de initiatiefnemer Joop Dragt. Toch werd er meteen aan de toenmalige formule gesleuteld, waardoor de prijzenpot werd verdeeld over twee afdelingen, voor mannelijke en vrouwelijke viervoeters. Vervolgens zegevierden Herbie W en Hennie Swagerman in hun respectievelijke afdelingen. In 1995 werd besloten de sessie voor de hengsten en ruins naar Duindigt te verplaatsen, de merries bleven in Wolvega actief. Een splitsing die drie jaar lang werd volgehouden. In die periode schreven topdravers als Leen van Camstra, Kailash en Kelsea Boko een afdeling op hun naam.
Sinds 1998 heeft Wolvega weer het alleenrecht op de koers, na een nieuwe wijziging van de formule. Het oorspronkelijke idee van vormgever Dragt werd daarmee weer in ere hersteld: de hengstenafdeling werd omgezet in een hoog gedoteerde algemene afdeling en staat sinds die tijd als een heuse klassieker op de rol. Enkele jaren geleden nam Uriah Boko (Hugo Langeweg jr) het koersrecord met 1.14,4 over van Sholty Boko.
Het recordaantal zeges als trainer staat op naam van Hugo Langeweg, die nu met Yeovani Boko, Ybanos en Yucca Boko liefst drie troeven aan de start heeft staan. De historie leert dat de winnaar van de Derby in deze koers meestal ook een belangrijke rol speelt. Virgill Boko en Willem W Boko effenden in dat opzicht het pad voor stalgenote Yucca Boko, die nog altijd ongeslagen is. Langeweg senior zal vooral beducht zijn voor Ybanos met zoon Langeweg Jr, maar ook Yeovani Boko (Rob van Toor) mag niet worden uitgevlakt. Het broertje van Willem W en Virgill oogde laatst in Wolvega in topvorm. De nummers twee, drie en vier van de Derby (Yco Wollem, Yendi Boko en Yellow Eden) zijn eveneens van de partij, zodat van een echte revanche gesproken kan worden. Rond de koers worden diverse activiteiten gehouden.
Naast de 'hoofdkoers' hebben de merries nog een eigen versie en komen paarden van iets lager niveau uit in de Fokkers Troost Trofee. In laatstgenoemde koers starten trouwens ook paarden die al veel hebben laten zien, zoals Yukon Montana met Tom Kooyman, die twee keer op rij wist te winnen in Duitsland.

Yolli Tolli T (met fokker André Bakker in de sulky) was al eens razendsnel in Zweden en Yason Boko (Robin Bakker) zag een start in de Derby door een galoppade mislukken. Onder de vijftien deelnemers zit dus best veel talent verborgen.
Bij de merries is Yalisa Limburgia als winnares van de Merrie Derby natuurlijk de blikvanger, ook al mislukte haar laatste optreden. In een tijdproef dook ze vervolgens gemakkelijk onder haar besttijd, dus ze blijft één van de voornaamste kandidaten voor de zege. Bovendien weet Peter Strooper vaak op het juiste moment te pieken. Het is met Yalisa Limburgia alles (vier keer winst) of niets (twee maal ongeplaatst). Concurrentie komt er voor de draver van Richard Kerkhof uit Callantsoog van de nummer twee van de Merrie Derby Yamira Limburgia (Dion Tesselaar), de vierde aankomende Ycewater (met Luit de Vries onlangs uit de koers gereden, maar goed in vorm) en Yellow Moon, die als vijfde aantikte in de Merrie Derby. Ook haar laatste onopvallende start is geen indicatie van haar huidige vorm. Uiteraard mogen ook de winnares van de Jofferprijs 2007, You've got mail met Frans van der Blonk, en You're welcome met de Duitse pikeur Michael Schmid niet ontbreken bij het rijtje kanspaarden.
Er staat meer moois op Wolvega te beleven. In de openingskoers treedt Eelke Kruis aan met Yos JE. De hengst is een zoon van Kruis' voormalige crack Ibintulu, die tot de besten van haar jaargang behoorde. Vervolgens komen er enkele talentvolle subtoppers in actie, zoals de drie keer op rij winnende Woody Boko (Robin Bakker), de snelle Italiaan Inalco met Arnold Mollema en de zondag op Duindigt nog rappe Verde Landerije, die nu weer wordt gereden door trainer Siem Hartman. Veel aandacht zal echter uitgaan naar de heroptredende Victory My Way, die na een half jaar weer in competitieverband terugkeert. De dochter van hengst Koos van Camstra, net als de merrie al eigendom van de Helmondse familie Gerrits, is na zestien starts nog altijd ongeslagen. Tot wanneer houdt het fenomeen dat vol, als zij al ooit verslagen wordt…
De Joop Dragt Memoriaal wordt verreden door amateurs en amatrices. Dragt was destijds één van de initiatiefnemers van de Fokkers Trofee en bovendien fokker van Derbywinnares Elionora Oldeson. In de pedigrees van vele huidige toppaarden is een Oldeson-draver van Dragt terug te vinden. Meest trouwe deelnemer lijkt Top Class Fortuna, die met de Zandvoortse Annemiek Beekman vrijwel altijd vooraan te vinden is. De ruin won zelfs in Duitsland, wat ook het geval was met Wishborn Axkit. De zegekandidaat in de vierde draverij verdedigt een ongeslagen status in Nederlandse en Duitse koersen. Alleen in Zweden bleek begin september de tegenstand net te sterk, hoewel de hengst nog wel een nieuw record neerzette. In de zesde koers keert Us Postel weer terug naar Wolvega. De hengst was dit jaar dé revelatie van de grasbanen.
In de achtste draverij komt Yellow Shadow S in actie. De zoon van de snelle Zweedse merrie Turnpike Trophy is een belofte voor de toekomst en bleef in twee starts nog ongeslagen. Rijder Hugo Langeweg Jr weet op voorhand dat de hengst zijn record dient te verbeteren om bijvoorbeeld Wisconsin River (André Bakker) voor te blijven. In de voorlaatste draverij maakt Vriend v Wolvega zijn rentree. Rijder Henk Hamming zal de beslommeringen rond de Unitrotveiling nog niet helemaal achter de rug hebben, maar een mooi resultaat moet met de hengst mogelijk zijn. Met Trixie Dragon kan hij vervolgens zelfs voor een dubbeslag zorgen in de slotkoers al zal dat voor de trainer uit Oudeschoot niet meevallen.