STERRE KESBO TITELVERDEDIGER SPRINTBOKAAL

Ze begonnen vier jaar geleden met hun geesteskind, Kees Voshol en Robin Ganzinotti. Inmiddels heeft Nakoersen een niet meer weg te denken plaats gekregen in de vaderlandse draf- en rensport. En hoewel dergelijke initiatieven binnen de sport nog veel te weinig ondersteuning krijgen, is het duo er de laatste jaren ook nog eens met een mooi gesponsorde meeting, met onder meer de Nakoersen Sprintbokaal.

Nakoersen Sprintbokaal [] Het Zuid-Hollandse duo – overigens inmiddels leunende op de talrijke medewerkers die de site kent – zal dit jaar even met de billen hebben geknepen. Lange tijd zag het er naar uit dat het doorgaan van de spurtkoers op losse schroeven stond vanwege de teleurstellende animo van trainers en rijders. Hoewel ook ziekte binnen bepaalde stallen niet bepaald meewerkte. Uiteindelijk zijn er toch twee mooie series uitgerold en gaan dertien paarden zich opmaken voor een jacht op de uiteindelijke hoofdprijs in de finale, waarin in totaal meer dan vier mille valt te verdelen.
De koers zal ook dit jaar weer een mooie winnaar brengen. De eerste editie werd destijds een prooi voor Umberto Newport met André Bakker, vorig jaar was Sterre Kesbo met Dion Tesselaar de sterkste. Uit die finale van vorig jaar zien we trouwens nu weer enkele deelnemers terug, zoals Speedking Beemd (vorig jaar met Rob de Vlieger derde), Siem Schermer (in de laatste editie vierde met Rick Wester en nu met trainer Arnold Mollema) en de als zesde over de meet komende Tyvonne Promise, die ook nu weer wordt gereden door André Bakker.
Er zijn echter meer kandidaten kansrijk, want Voshol en Ganzinotti mogen uiteindelijk spreken van een mooi deelnemersveld. In de eerste serie starten naast Siem Schermer ook seriewinnaar Vriend Vryenesse met Tom Kooyman (de ruin won al drie maal op rij), de over een snel record beschikkende Victor Bas (Rob de Vlieger) en ook Versace (Dion Tesselaar) en Sir Kali (John de Leeuw) zijn present. Met name Victor Bas kan hier ver komen. De als jong paard al winnaar van een Sweepstakes Trial zijnde hengst zette vorig jaar op deze baan zijn record (1.13,6) neer én won ook zijn laatste starts in eigen land. In de tweede serie neemt titelhouder Sterre Kesbo het op tegen de heroptredende Udo Siebar met John de Leeuw. De ruin maakte met zijn recente zegereeks flink reclame voor het komende veilingseizoen. Hij kostte destijds bij de Unitrot-veiling niet meer dan 600 euro, maar won inmiddels al meer dan twintig mille aan prijzengeld.

De koersen zijn voor het merendeel vernoemd naar trouwe medewerkers van de Nakoersen-site, welke per dag door duizenden bezoekers wordt aangeklikt. In de openingskoers, vernoemd naar 'Jokertipper' Niels Glas uit Limmen, treedt Yoran Frisia aan voor zijn debuut. Hij is het zoveelste koerspaard van de in 1978 geboren Udi Pepper, die met haar eerste kind Best of All (uit 1984) niet alleen een uitstekend koerspaard bracht, maar bovenal een geweldige fokmerrie. Best of All was onder meer de moeder van Derbywinnaar Nigel Stardust. Cees Kamminga is de trainer van het zeventiende (!) kind van Udi Pepper.
Karel Bonekamp is de video-expert van Nakoersen. Misschien kan hij met Wisconsin River een nieuwe winnaar digitaliseren, want de ruin oogt na zijn laatste zege kansrijk. Fokker Aad van Schie heeft veel verwachtingen van het broertje van niemand minder dan Optimistic, jarenlang één van onze beste paarden. De Italiaan Lollo Axe oogt trouwens als een gevaarlijke tegenstrever, want die hengst won laatst knap in Groningen.
De amateurkoers brengt met Cees Jan Faber een vreemde eend in de bijt. De man die met zijn onderneming niet alleen de paardenkoersen, maar ook onder meer het internationale skicircus of de wedstrijden van voetbalclub Heerenveen vastlegt, rijdt nu voor trainer Arnold Mollema als amateur zowaar een koers. En met Wina Toscana is hij trouwens niet eens kansloos, al zal het een hele kluif worden om Wessel Landerije met Fred Handelaar achter zich te houden. Dat Faber uitgerekend achter een paard uit de Mollema-stal zit, is niet verrassend. De twee werken nauw samen met het oog op de Frisian Ascot Day in Wolvega over twee weken.
Via de zesde koers (favoriet Winning Valuta met Robin Bakker?) wordt een draverij bereikt met meerdere nieuwkomers. Interessant is het optreden van de driejarige 'Zweedse' ruin Ruby Pierre, van fokker Philippe Joyeux. Rijder Hans Crébas kwam eerder deze week in actie met een andere door Joyeux gefokte draver, Rosy Pierre, en won toen in het Zweedse Jägersro. De vorm van de stal van Jeroen Engwerda is dus uitstekend en dat kan in de achtste koers nogmaals bewezen worden door de één jaar oudere halfbroer van de al genoemde Rosy Pierre. Of gaat liefhebber Simon Grijpstra weer stunten met zijn Tyra Beuckenswyk?
Na de eindstrijd van de Nakoersen Bokaal staan er nog twee koersen op het programma. De voorlaatste draverij biedt een handvol kanshebbers, al oogt To The Point uit de stal van Siem Hartman wel erg regelmatig en won de ruin zijn laatste start op deze baan vlak voor de hier ook weer aanwezige Ventura HH, die met Niels Jongejans wel een beter startnummer heeft. Liefst elf combinaties gaan er in het afsluitende nummer van start. Het zou net als ruim een week geleden weer feest kunnen worden bij de uitgebreide liefhebbersgroep Twenty Five Stable, want Cees Kamminga vertrekt met hun recent snel winnende Valentino Star N. Kortom, een prachtige meeting die de Nakoersen-mensen ook verdienen op basis van hun inzet voor de sport.