DUBBELE MEETING OP DUINDIGT BEGINT ZATERDAG

Op de Wassenaarse draf- en renbaan wordt zowel zaterdag als zondag gekoerst. Op de eerste dag van de dubbele dooier wordt ruimte gelaten voor de dravers, terwijl zondag vooral de volbloeds aan bod komen, omdat voor die categorie de jaarlijkse Derby op de kalender staat.
Uitsluitend draverijen [] Zaterdag wordt een koersdag van negen draverijen afgewerkt, waarbij het aanvankelijk in de bedoeling lag ook enkele koersen op de grasbaan te verrijden. De te verwachten weersomstandigheden, met aanhoudende regenval, hebben inmiddels gezorgd dat deze koersen uit voorzorg zijn verplaatst naar de sintelbaan. Voor enkele grasspecialisten mogelijk een beslissing die de kansen wat verminderd, al waren de echte toppers op deze ondergrond een dag eerder al in Joure actief.
Het programma bestaat uit negen koersen die voor het merendeel goed zijn bezet. In de openingsdraverij zijn Yankee Rapida (Wim Duivenvoorden) en Good Luck Heldia (Hugo Langeweg jr) kanshebber. Laatstgenoemde moet hier als Alkmaar-specialist (vijf starts: 4×1 en 1×2) op de kleine Nootdorp-piste ook wel uit de voeten kunnen. Yankee Rapida lijkt eveneens uit het goede hout gesneden. Hij wordt voor de Helmondse familie Gerrits getraind en gereden door Wim Duivenvoorden uit Deurne, die ooit grote successen kende met de bekende Manza Buitenzorg. Ook in de tweede koers heeft de familie Gerrits een kanspaard, dan met Yunin Boko uit de stal van Peter Strooper. De draver acteert nogal wisselvallig, maar toonde genoeg snelheid om het bijvoorbeeld op te nemen tegen Wina Toscana. De zoon van Pim Wielinga zette laatst in handen van Ruud Pools een veelbelovende herkwalificatie neer en is daarmee de 'papieren snelste' in dit veld.
Rico Plug is als rijder een nieuwkomer. De makelaar uit Wateringen rijdt in de derde koers als amateur de door hem aangeschafte Tissum Well, die vorige week op de grasbaan van Emmeloord zijn eerste zege boekte. Ook Jesse ter Borgh maakt zijn opwachting binnen de amateurgelederen. De jeugdige Amsterdammer komt in actie met More Diamonds, onlangs in Wolvega in een nieuw persoonlijk record naar de winst snellende. Daarvoor liet hij ook in Duitsland al mooie dingen zien bij Reinier Feelders, zodat de eerste zege van Ter Borgh al in een vroeg stadium van zijn loopbaan gevierd zou kunnen worden. En juist daarvoor werd dit paard ook aangeschaft.

Daarmee zou de stal van Hugo Langeweg de aanzet kunnen geven tot een dubbelslag. Twintig minuten later stapt Hugo Langeweg jr achter Light my fire Bi op de kar. De Italiaanse wacht weliswaar nog op de eerste seizoenzege, maar werd dan ook geklopt door paarden van het kaliber Oh Boy en Visconti. Met Winston C (Wim van der Mespel) en Vliegensvlug (John de Leeuw) is er nu trouwens ook weer van pittige concurrentie sprake.
De vijfde draverij – oorspronkelijk gepland voor de grasbaan – brengt enkele naar hun vorm zoekende paarden aan de start, terwijl een koers later meerdere subtoppers acte de presence geven. Wish to win wordt voor de eerste keer gereden door Peter Strooper. De merrie ging vorig jaar oktober na een sensationele zege op Duindigt op winterreces, maar zal zeker weer een rol spelen. De paarden van eigenaartrainer Gerrit Buitelaar uit Voorschoten zijn immers stuk voor stuk in uitstekende vorm. Concurrentie mag er worden verwacht van Scarlett Nevele (Hugo Langeweg Jr) en twee paarden uit de stal van Jan van Dooyeweerd: Ukano Limburgia (Ruud Pools) en Viking Furniture. Laatstgenoemde wordt nu door zijn trainer gereden. Zijn laatste successen boekte de ruin steeds met Angelique de Heer in het montégenre.
De amateurs komen in de zevende draverij nogmaals in actie. De Belgische Gaby Hendrickx treedt aan met Volman Lauwers, die hier wel vaker uithaalde. Voor de laatste twee zeges van de kleine hengst was de Turnhoutse ook al verantwoordelijk. Wish me luck zal met Eus van den Berg een van zijn voornaamste belagers zijn. Trainer Bert Leeman brengt vervolgens in de voorlaatste koers Ufo Apache in stelling. Ook hier zal het feit dat de paarden zijn ingeschreven met het oog op een graskoers mogelijk invloed hebben op het koersverloop. Dia Christin (John Dekker) deed het de laatste tijd op die ondergrond immers juist uitstekend.
Het programma wordt afgesloten met een goed bezette draverij over twee kilometer. Hier staan nogal wat recente winnaars in, zodat boeiende strijd verwacht mag worden. Wahtamin (Ruud Pools), Welmoed Landerye (Rob de Vlieger) en Ulco Z (Dennis Obermeijer) konden onlangs bloemen ophalen, maar hun prestaties vallen ogenschijnlijk in het niet bij die van Yappar River. De hengst wordt gezien als één van de mogelijke kandidaten in de komende Derby, maar trof bij zijn laatste vier zeges op rij nog geen paarden die in dat opzicht een maatstaf konden zijn. De strijd tegen de twee jaar ouder VIP Fortuna (met gastrijder Peter Strooper) vormt daarom een leuke indicatie van zijn klassieke mogelijkheden. 'VIP' eindigde zijn gehele loopbaan nog niet buiten het trio.