JOURE IS WEER KLAAR VOOR SWIPE DEI

Op de grasbaan van Joure wordt vrijdag de traditionele Swipe Dei afgewerkt. De organisatie heeft zich veel moeite getroost om het de naar schatting weer meer dan drieduizend bezoekers naar de zin te maken. Zo is er vrij entree én ontvangen bezoekers een 'cookie' met daarin een geluksnummer of mogelijk zelfs wedbon. Wederom bewijst men in Joure te weten hoe men PR moet bedrijven. De voorbije week haalde men al meerdere keren de lokale pers.
Swipe Dei [] De Fjouer Fan de Jouer over liefst vier kilometer werd vorig jaar weer in ere hersteld. De koers over vier kilometer heeft een welhaast klassieke klank in de omgeving en verleidde Abe Brouwer zelfs tot het schrijven van een streekroman met de gelijkluidende naam. Dezelfde Brouwer was trouwens ook de auteur van De Gouden Swipe.
De harddraverij- en renvereniging Joure zag al in 1885 het levenslicht, maar pas in 1928 werden er officiële koersen verreden in de Friese plaats. Tachtig jaar later zijn de koersdagen er nog onverminderd populair en ook vrijdag, wanneer het publiek vrij entree heeft, zal het weer bomvol zijn op de sfeervolle Nutsbaan.
In de monsterkoers over vier kilometer komt de winnaar van vorig jaar, Sybes Pride met Bas Crébas, niet aan het vertrek. Verder zijn er weel veel bekende gezichten, als we het deelnemersveld van een jaar eerder bekijken: Rowan Diepnow (tweede), Souteneur (derde), Patty Shoeing (vijfde), Lajos Ultimate (zesde) en Oscar Boshoeve (ongeplaatst) gaan hier op herhaling. Van dit gezelschap oogt Oscar Boshoeve momenteel het beste in vorm, de elf jaar oude hengst was zelfs deelnemer aan de Grote Prijs der Lage Landen. Dat was – uiteraard – net een maatje te groot. Dit werk past de stayer echter wel, hij won al eerder op gras (Eenrum, Aduard) en schuwt ook de afstand niet. Hij werd meerdere keren derde in de 4,5 kilometer van Alkmaar. De veteraan wordt nu gereden door Wim van der Mespel, terwijl trainer Rob van Toor zelf achter Valentino Viola zit. Ook dat is een interessante deelnemer, want het komt niet vaak voor dat een oud-Derbydeelnemer zich laat zien op de grasbanen. De ruin ontpopte zich in het verleden als een veilingkoopje: kostprijs 600 euro bij Unitrot, winsom inmiddels meer dan 34 mille… Uiteraard is ook Rowan Diepnow hier kansrijk. De runner up van verleden jaar won dit jaar al in Eenrum op gras en klopte toen de hier ook aanwezige Tarzan Weber (Caroline Aalbers).

Sybes Pride komt dus niet in actie om zijn titel te verdedigen, die taaie hengst is wel degelijk aanwezig. Met Hiltje Tjalsma treedt hij aan in de Gouden Swipe, een jaarlijks terugkerende koers voor amatrices. Nationaal kampioene Tjalsma heeft deze trofee nog niet op haar naam staan, dus de Zwaanshoekse zal er in haar geboorte-omgeving alles aan gelegen zijn om toe te slaan. Van de recent winnende rijdsters zijn er nogal wat absent. Mariel Mol heeft – hopelijk tijdelijk – afscheid genomen van de sport. Ze won in 2003 met Meinart H en in 2006 met Proborn Forest. Vorig jaar was de Muiderbergse de sterkste met Terp Burgerheide die nu ook aanwezig is, maar wordt gereden door Sonja van der Grift. Ook de Belgische Gaby Hendrickx (2004: Ringo; 2002: Expensive HT) en Annemiek Beekman (2001: Com Krabat) zijn niet actief. Hilda Hofstra is dat wel. Zij koerst met Proborn Forest, de winnaar van twee jaar geleden. Kansrijk is ook Utah Fortuna, die net als rijdster Ria de Bruyn vooral in Duitsland aan een mooie erelijst heeft gewerkt.
De meeting in Joure wordt omlijst met meerdere randactiviteiten (Friese paarden en ponydraverijen) en zal ook meer uitsluitsel geven over de strijd om de Grastrofee. In dat klassement gaat Vant d'Amerique aan de leiding. De merrie won zowel bij haar eerste optreden ooit op gras, te Eenrum, en voegde daar vorige week in Emmeloord een nieuw succes aan toe. Roelof Maring heeft duidelijk een specialiste in handen, al treft de combinatie hier in de slotkoers met Wishmelucktoday (John de Leeuw), Wishful Charisma (Bas Crébas) en Uranus Vivant (John Westenbrink) eveneens grasexperts. Voornaamste achtervolger in de strijd om de Grastrofee is Tauros Cup, die met Robin Bakker op de grasbanen altijd succesvol is en nu in de vijfde koers kansrijk oogt. Het is het tweede onderdeel van het nieuwe wedspelletje Super 4, dat in Willie Luciano (met Ruud Pools in onderdeel I) en de weer opgebloeide Racing Dragon (met André Bakker in het afsluitende onderdeel) enkele favorieten telt.
In de strijd om de bolletjestrui – de meest succesvolle rijder op gras – is Robin Bakker lijstaanvoerder. Hij komt nu in actie met respectievelijk What a Sunday, Viking Neyenrode, Ulrica Viola, Yoosuffyn, Tauros Cup en Reality Fibber. Gelukkig voor de Ter Idzarder allemaal paarden in het eerste deel van het programma, dus tijd genoeg om later onder meer te kijken naar de montékoers met Swiebertje Kes. Normaliter wint de ruin ook dit karwei met Susan Wiedijk, maar in een veld met elf paarden ligt een mispas altijd op de loer.

Het programma in Joure begint om 14.30 uur.