SWEEPSTAKES ONVOORSTELBAAR ONVOORSPELBAAR!

Bij de hengsten lijken de kaarten wat beter geschud, de familie Langeweg dicteerde immers de laatste zes versies. Dat zou betekenen dat Yeovani Boko de zevende Langeweg-winnaar (vader en zoon wisselden elkaar hierbij als rijder af) op rij zou kunnen worden, maar het broertje van de laatste twee Derbywinnaars is zeker geen torenhoge favoriet na zijn nederlaag in de Trials tegen Yangon Boko en Yco Wollem. Misschien speelde het koersverloop de hengst destijds wat parten, want eerder liet hij ontegenzeggelijk klasse zien.
De concurrentie bestaat uit onder meer Yco Wollem, in wie trainer Tom Kooyman veel vertrouwen heeft. De hengst van de familie Van der Hurk grossiert vooral in tweede plaatsen, maar het verschil met Yangon Boko – als Duitser hier niet startgerechtigd – was in de Trials niet groot. Ook Youp Lucswolle is een kandidaat. Vorig jaar was hij winnaar van de Jonkerprijs, hetgeen voor de toen pas als zelfstandig trainer begonnen Dion Tesselaar een geweldige steun in de rug was. Eigenaar Co Dalm uit Rotterdam zette de hengst als gevolg van een oude belofte bij de Noord-Hollander in training, waarmee Tesselaar zijn eerste paard op stal kreeg. Krijgt het sprookje een nieuw vervolg? Het zou kunnen, want de rentree na ruim een half jaar was onlangs veelbelovend.
Ook Yendi Boko meldde zich tijdens de Trials met een zege in zijn afdeling. De kleinzoon van de bekende Speedy Volita klopte daarbij de hier ook aanwezige Yke Heikant duidelijk. Met Robin Bakker zal hij zich hier dus ook weren, Yendi Boko zal immers nog wat meer verbeterd zijn na een keeloperatie eerder dit jaar. Andere kandidaten voor de winst zijn Yellow Eden (Michael Schmid), de eerder deze week in Duitsland winnende Yfrie Beemd (Dirk Knoops) en de zich verrassend ontwikkelende Yann the mailman met Peter Strooper. Als de hengst van Koos Minck stunt, zou dat heel opmerkelijk zijn. Hij is immers een zoon van Mr Postman, die in ons land toch vooral wordt gezien als de beste kortebaner ooit…
Voor de paarden die het hoofdnummer niet haalden, zijn de Troost Sweepstakes een toevluchtsoord. In de eerste versie zijn er kansen voor Yolly Tolli T, die gefokt is door rijder André Bakker en vervolgens in de watten is gelegd door diens vriendin Digna de Beer. In de tweede troostversie zijn Yoyo Giant (Henk Grift), Ycoon (Hubert Schoonhoven) en Yourie Teb (Peter Strooper) opvallende deelnemers. Yourie Teb zal bovendien luid worden aangemoedigd, hij is immers eigendom van de onder de naam Stal De Groningers opererende familie Roggen.
Het omlijstende programma is eveneens de moeite waard. In de openingskoers gaat de klassiek gefokte Wishful Starlake met Langeweg jr op jacht naar haar eerste zege, vervolgens krijgt de Schagerbrugger met Lacoste Bi een talent voor de kar. De Italiaanse merrie was onlangs in Noorwegen met een tweede plek al op Europees niveau actief. Ze treft onder meer de seriewinnaar Woodygolimburgia met Henk Grift. De amateurs strijden om het Noordelijke amateurrijderskampioenschap. Baanspecialist Willem Zes HB is met Dicky Hof één van de kandidaten. De Luinjeberder won al meerdere keren met de door vriendin Geertje de Leeuw getrainde ruin van eigenarengroep Stal Halerbrug. Ook in de vijfde koers staat een paard dat zich in de Martinistad thuisvoelt: Wind of Change. De ruin van de familie Dokter uit Fochteloo boekte al zijn vier zeges in Groningen en heeft de steun van vaste rijder Kurt Roeges.
De topklasse is present met de gewezen Duitse Derbywinnaar Unforgettable in de achtste koers. Ook Lage Landen-deelnemer Urbie J is hier aanwezig, deze afstand zal de spurter van Gerard Jetten beter liggen. Ook Nathan Streamline (Langeweg jr) is in vorm. De fraaie meeting wordt afgesloten met een koers waarin Un Gamin Impuls na drie zeges op rij zijn kwartet op deze baan probeert vol te maken. De stal van Rob de Vlieger steekt momenteel in topvorm.

Natuurlijk, de klassieke Sweepstakes hebben in het verleden wel vaker sensationele aankomsten te zien gegeven. Favorieten die niet konden omgaan met de omstandigheden op de Groningse baan, vooral toen deze nog van gras was voorzien, of werden geklopt door het koersverloop. De edities van dit jaar zullen in ieder geval veel spanning te zien geven, want zelden was de klassieker zó onvoorspelbaar als dit jaar.

Sweepstakes [] Dat geldt zowel voor de versie van de merries als die van de hengsten en ruins. Ladies first, dus kijken we eerst naar de merrie-afdeling, waar veertien paarden aan het vertrek staan. Daarvan zijn er nog drie ongeslagen: Yellow Moon (Jeroen Engwerda), Yalisa Limburgia (Peter Strooper) en Yucca Boko (Hugo Langeweg jr). Eerstgenoemde zal haar record flink moeten aanscherpen wil ze hier een rol van betekenis kunnen spelen. Yalisa Limburgia komt uit de stal van Peter Strooper en dat is altijd een aanbeveling. De merrie was destijds een impulsaankoop van zijn dorpsgenoot Richard Kerkhof, die bij fokker Wolter meteen 'smoorverliefd' werd op de merrie. Dat ze nu zowaar een rol gaat spelen in de klassiekers – ook de Derby wordt een ijkpunt – zorgt helemaal voor feestvreugde in Callantsoog. Streekgenote Yucca Boko bereidde zich in de luwte van de klassiekers voor op deze koers. Ze is na drie starts nog altijd ongeslagen en had volgens rijder Hugo Langeweg Jr bij haar laatste optreden op deze baan best nog iets harder gekund.
Uiteraard is ook You've got mail van de partij. De merrie was vorig jaar oppermachtig in de Productendraverij, maar koerst dit jaar tot dusverre onfortuinlijk. In de Trials zat rijder Frans van der Blonk (hij won in 1995 op jeugdige leeftijd al zijn eerste Sweepstakes met Justoneof Frisia) hopeloos ingesloten. Het koersverloop kan nu nauwelijks nog ongunstiger zijn, dus moet er met de draver van de enthousiaste familie Schavemaker rekening gehouden worden. Dat geldt ook voor Yolly Eden, die met Rob van Toor laatst op deze baan de al gememoreerde Yucca Boko goed partij gaf. Luit de Vries en Rosalie Janssen hebben een ongedachte klassieke kandidaat met Ycewater. De door Jan Boekhold gefokte merrie won ondanks een uiterst onvoordelig parcours onlangs een Sweepstakes Trial, vóór onder meer You've got mail. Daarnaast zijn er nog tal van outsiders, zoals de Vibelzee-exponent You're welcome (Michael Schmid), de op deze baan nog niet geklopte Yuca Rapida (Ruud Pools) en de eerste keus van Dion Tesselaar Yamira Limburgia, die onlangs op Duindigt ook voor You've got mail bleef.