TOPVELDEN OP DUINDIGT-MEETING

Voor de deelnemers aan de koersen van komende zondag op de baan van Duindigt valt extra te verdienen. Met dank aan uitbundige sponsoring, zijn vrijwel alle koersen mooi opgewaardeerd qua prijzengeld, zodat alle draverijen een eerste prijs kennen van bijna twee mille. Da's mooi meegenomen in tijden dat het hebben van een draver niet altijd een lucratieve bezigheid is…
Mooie veldbezetting [] Sommige velden doen haast 'Frans' aan, zoals de vierde koers met liefst zestien paarden die strijden om een prijzenpot van ruim vierduizend euro. Deze koers wordt overigens bevolkt door amateurrijders, een belangrijke groep binnen de vaderlandse drafsport. In deze draverij starten talloze zegekandidaten – de koers is eigenlijk niet te voorspellen – maar we pikken er toch een kwartet paarden uit. Woodygolimburgia treedt na vier zeges op rij aan, maar de hengst behaalde die voor het merendeel in Duitsland waar het niveau tegenwoordig in doorsnee aanzienlijk lager ligt dan in ons land. Karen Schagen komt in actie met het paard van levensgezel Michel Roggen. Ook Robin Wood is een interessante deelnemer. De hengst van Casper Veldink zette in Zweden al enkele rappe tijden neer. Hoewel Duits gefokt is de draver toch voornamelijk Nederlands. De moeder van Robin Wood kreeg onder meer de merrie Mylanda, die op haar beurt alweer de moeder was van Zuchtrennen-winnaar Milford Sound, die ook eigendom was van Veldink. Van Prazer Bocain is het even afwachten hoe hij presteert. De Fransman boekte acht zeges op rij, maar moest vervolgens met trainer Bas Crébas drie keer passen. Fred Handelaar mag het nu proberen met de moeilijke ruin. Favoriet voor velen zal Voltreffer zijn, die inmiddels drie keer op rij won. De voormalige Derbydeelnemer wordt gereden door Burt de Visser, die zich met de draver onlangs ook al de sterkste toonde in een heuse amateurinterland tegen België.
Zonder twijfel is de slotkoers de slagroom op de taart. Wat een paarden! De voormalige Gouden Zweep-winnaars Venividivici Joe en Simmie Rider zijn present. Johan verspeelde vorig jaar de winst in de Grote Prijs der Lage Landen achter de groene tafel, dit moet een opwarmer zijn voor zijn revanche over twee weken? Stal De Groningers heeft met Top Ten een nieuw internationaal wapen in huis. De Zweed is verhuisd naar Henk Grift en won onlangs in het Duitse Bedburg-Hau met Michael Schmid in de sulky over drie kilometer. Hij klopte daarbij ruim de overigens niet als stayer bekend staande Ryan G Boko. Met Tennessie Forest, Sir Groenhof (trainer Kooyman kiest zelf voor Johan) en Pacific Valley staat er trouwens wel meer geweld in deze koers.

Het tien koersen tellende programma opent vermoedelijk met een duel tussen Trotaholic Jet, de laatbloeier die met Hugo Langeweg jr op stoom is geraakt. Tegenstrever Wish me luck is eveneens na een wisseling van omgeving in vorm gekomen. John de Leeuw heeft van trainer Bert Leeman, wiens paarden in topvorm verkeren, het ritje toebedeeld gekregen.
In de tweede rit komen dertien 'jonkies' aan de start. Opvallend was de kwalificatie van Yann the Mailman, een fokproduct van de Heiloose dierenarts Jan de Ridder. Inmiddels is Koos Minck eigenaar van het paard en dat is niet vreemd. De Lisserbroeker was immers ook de man die genoot van de successen van de vader van de hengst, Mr Postman. Die wordt door menigeen gezien als de beste kortebaner ooit in Nederland en met spanning wordt afgewacht hoe de crack zich als dekhengst gaat ontwikkelen. Yann the Mailman treft onder meer Yke Starlake (zijn moeder Bella Way liep ooit een rappe 1.14,2) en Ysee Himya, die met de Haagse thuisrijder Wim van der Pijl opvallende tijden neerzette.
Snelle tijden mogen er zeker verwacht worden in de zesde koers. De voormalige kortebaankoningin Utah Alki is zeker over de mijl een kandidate voor de winst. Onlangs won ze met rijder Rob de Vlieger ook al de prestigieuze Action Skoatter Bokaal. Misschien kan Hit Parade haar tegenspel bieden. De merrie werd door trainer Bas Crébas ooit als zijn grootste talent beschouwd, maar werd door blessures teruggeworpen. Ze lijkt inmiddels weer op haar oude niveau beland.
De achtste koers wordt op voorhand een mooi duel tussen Light my fire Bi (Hugo Langeweg jr) en Oh Boy met Ruud Pools. Eerstgenoemde is nog altijd ongeslagen in ons land, de tweede werd alleen geklopt door een andere pupil van de familie Biasuzzi, Lacoste Bi.
In de montédraverij neemt Swiebertje Kes (Susan Wiedijk) het op tegen Viking Furniture met Angelique de Heer. Laatstgenoemde verdedigde laatst in Alkmaar haar ongeslagen status in dit genre op die kleine baan, maar 'Swieb' lijkt in ons land toch van uniek kaliber, al moet hij twintig meter voorsprong prijsgeven…
De volbloeds gaan weer prominent aan de slag in de Grote Sprintersprijs. In een korte ren over 1300 meter wordt gestreden om een prijzenpot van meer dan drie mille. In deze ren bereiken de paarden snelheden van zo’n zestig kilometer per uur en door de geringe afstand zijn de aankomsten vaak zeer spannend. Vorig jaar werd de ren gewonnen door Avertigo met Daan Klomp in het zadel. De combinatie bleef Fabiano en Smoke Alarm voor. De laatste twee zijn er nu niet bij, maar de titelverdediger wel, al draagt hij hier het topgewicht. De ruin uit de stal van Jan Pubben uit Sevenum werd de opvolger van Blue Summerland (Raymond Chang), Second D (2005, eveneens met Raymond Chang), Boschetto (2004, Kevin Davies) en Dounyapour (2003, Adrie de Vries).
Daarnaast komen de renpaarden ook nog in de baan voor twee rennen, waarvan één voor Arabische volbloeds. Daarin zou Leonie Vethaak met Nib Habibi Star een emotionele zege kunnen behalen, een week na het overlijden van haar vader, die tevens haar grootste fan was.