ADUARD WORDT WEER GROOT DRAFSPORTFEEST

Bijna tien jaar geleden opende de baan van Aduard de poorten weer voor een recreatieve drafmeeting. Het bleek al snel een doorslaand succes vanwege de enorme publieke belangstelling. Sinds die tijd is, met onderbreking van één jaar wegens renovatie, jaarlijks steeds een succesvolle meeting afgewerkt. Komende woensdag is het weer raak in Aduard.

Green grass of trotting fun… [] Aduard heeft een lange historie. De eerste meeting werd ooit gehouden in 1952, toen de plaats 750 jaar bestond. De kinderziekten bleken destijds nog uit de bouwvallig ogende tribune, maar inmiddels heeft men een fantastische accommodatie waar rijders en publiek gaag naar toe komen.
Hoofdnummer is, zoals wel vaker op grasbanen, een stayersnummer waarin enkele pure specialisten van start gaan. In de door Roggen Onroerend Goed geadopteerde koers treffen we onder meer Sybes Pride (Bas Crébas), de pure stayer Orta Luce (Ruud Pools) en Pacific Valley met Rob de Vlieger. De ruin behoort al meerdere jaren tot de absolute top van Nederland en lijkt ondanks zijn tien jaar niet aan slijtage onderhevig. Dat geldt ook voor de hier eveneens aanwezige Oscar Boshoeve, die nog een jaartje ouder is. De veteraan is in deze koers ieder jaar weer een van de belangrijkste tenoren. In 2005 werd hij met trainer Rob van Toor zelfs als winnaar afgevlagd, vervolgens werd hij steeds derde achter zijn respectievelijke opvolgers Souteneur (2006, Ruud Pools) en de inmiddels in het buitenland koersende Silvio Baldwin met Gerrit de Jong. Tussen het dozijn deelnemers zitten verder nog meerdere kanspaarden. Zo kan Tauros Cup vanuit het eerste band met Robin Bakker voor een verrassing zorgen. De weinig startende hengst keerde vorige week terug met een derde plaats in Eenrum, waar hij vorig jaar nog won. Ook op de grasbanen van Emmeloord en Joure zegevierde hij, daarnaast was hij nog tweede in Aduard. Een specialist dus, maar of de troef van de fokkende tandarts Piet Cupido uit Wedde de afstand aankan, zal nog moeten blijken.
De grasbanen kennen hun eigen specialisten. Zowel bij de rijders als de dravers. Aan het begin van het seizoen is het, zeker bij de paarden die nog wat minder verdiend hebben, moeilijk in te schatten welke kandidaten extra in de gaten moeten worden gehouden. In de eerste koers start bijvoorbeeld Uytdehaage, die door eigenaar Jenze van der Hoek werd overgeheveld naar trainer Rob de Vlieger. De Zwaanshoeker won er vorige week meteen mee in Eenrum en is dus – nog ongeslagen op gras – ook hier één van de kandidaten voor de winst. Ook in de tweede draverij start een merrie die op deze ondergrond na haar winst vorige week nog niet geklopt is: Vant d'Amerique met Roelof Maring.

De Groninger heeft nu echter het nadeel van een startpositie in het tweede band, waardoor de traditionele uitlooppoging bij de start weleens problematisch kon worden.
In de derde koers treffen zelfs drie paarden elkaar die vorige week op Eenrum werden gehuldigd als winnaar. Toya Clover (Peter Petersen), Terp Burgerheide (John de Leeuw) en Piccolino S (Robin Bakker) triomfeerden. Van Terp Burgerheide liet trainster Chante Mante al langer goede berichten horen, de ruin start nu met Piccolino S in het tweede band. Laatstgenoemde ruin stond jarenlang bekend als een pure Alkmaar-specialist, maar bij zijn debuut op gras bleek hij er met zijn fraaie steekloop prima uit de voeten te kunnen. Groenvelder Cees Hetteling was vorige week als trainer met zijn dravers op Eenrum toch al zeer succesvol. De stal heeft duidelijk vorm.
Aduard heeft ook de aftrap van het nieuwe wedspelletje Super 4, waarbij vier winnaars van opeenvolgende koersen moeten worden geraden. Op grasbanen is dat geen eenvoudige opgave, al zou in de eerste meetellende koers Unexpected Well normaliter een kans moeten hebben. De door Robbin Bot te rijden ruin steekt in bloedvorm, maar hoe staat het met zijn geheugen? Bij zijn laatste optreden op gras (in Emmeloord) kwam het paard immers ongelukkig ten val…
Ook de overige drie koersen die deel uitmaken van het Super 4 ogen allesbehalve eenvoudig. Kan Romeo Beemd met Hiltje Tjalsma weer ouderwets vlammen op gras. De schimmel beloopt hier vrijwel ieder jaar een ereplaats. Vervolgens mogens Wishful Charisma (Bas Crébas) en de ineens doorgebroken Dancing Way (Ruud Pools) niet op de tickets ontbreken. Laatstgenoemde is nauw verwant aan de Derbywinnaar van 1991, Floris Bos. Na een lange reeks ereplaatsen blijkt de ruin ineens ook als winnaar uit de voeten te kunnen. Juist op gras is winst van de favoriet echter geen vast pandoer, dus een leuke uitbetaling voor een weddenschapje met wat outsiders ligt in het verschiet.
De achtste koers wordt gedomineerd door leerlingpikeurs, alleen nestor Arend de Wrede valt niet in deze categorie. Misschien kan Tonny the Great hier weer het beste uit zichzelf naar boven halen voor haar enthousiaste groep eigenaren, waar rijdster Yasmin Halwani er één van is. Ze neemt bij de start haar kortebaanervaring mee, bovendien rook de merrie vorig jaar in Emmeloord en Joure niet onverdienstelijk aan de grasbanen.
Rowan Diepnow won vorige week in Eenrum het hoofdnummer. De hengst is van alle markten thuis en treft nu aanzienlijk minder zwaar geweld dan zeven dagen eerder. Hoewel hij 25 meter toe moet geven op de koppaarden, met onder meer grasspecialist Racing Dragon (André Bakker), moet dit karwei hem op het rappe lijf geschreven zijn. De trouwe hengst die ook met gelegenheidsrijders vaak uitblinkt, won vorig seizoen ook op de grasbaan van Emmeloord al meerdere keren.