NEGEN KOERSEN OP SCHAGENS GEKLEURDE

ALKMAARSE DRAFBAAN koersen 26 mei 2008

ALKMAAR – Op de drafbaan van Alkmaar wordt maandagavond een programma van negen koersen afgewerkt. Over belangstelling heeft men vermoedelijk weer niet te klagen, zo is het voltallige bestuur van de Schager kortebaanvereniging West-Friesland aanwezig. Deze viert later dit jaar het 125-jarig bestaan met de nationale titelstrijd op een maandag.

Schagen heeft van oudsher een nauwe band met de drafsport en nog altijd zijn in de Magnusveste nog makkelijk zo'n vijftig (mede-) eigenaren van dravers te vinden. Een fokker als Joop de Ruyter gaf met zijn Rider-paarden jarenlang de sport een injectie van klassedravers, zoals Simmie Rider en Magic Rider. Ook schoonzoon Ton Bijmold was met zijn Ciao Magnus een fokker die bijdroeg aan de bekendheid van de stad. Onlangs mocht hij weer een nieuw fokproduct in het stamboek bijschrijven, zijn Bijm Magnus is een kind van de merrie Phoebe Magnus.
De historie van de drafsport gaat in Schagen echter al 125 jaar terug en kende talloze markante deelnemers. Joepert Blokdijk bijvoorbeeld, die niet alleen als uitbater in de Schager horeca bekend was, maar ook als pikeur. Als caféhouder van Bloemenlust in Breezand en later de Detra Bar in Middenmeer vernoemde hij zijn paarden ook wel naar zijn uitspanningen. Van het paard Detra hangt in de woning van good old Willem Strooper te Callantsoog nog altijd een fraai schilderij aan de wand. Later zou Schagen in Nico Brakenhoff een markante eigenaar krijgen. Zijn Goldspeed S behoorde tot de nationale top als kortebaner, sindsdien heeft Brakenhoff's café 't Geveltje altijd veel drafsportliefhebbers getrokken.
Nog steeds wemelt het in de omgeving van de entraimenten die op hoog niveau staan. Sinds kort is ook Lindsey Pegram actief aan de rand van Schagen en de geboren Scheveningse timmert de laatste tijd flink aan de weg. Haar laatste starts in Alkmaar leverden twee overwinningen op en ook deze maandag is ze kansrijk. In de openingskoers start ze met Vitesse Victory, die overigens regelmatig wordt getraind door zijn eigenaar, de Enkhuizer palinghandelaar Gosse van der Veen. Concurrentie komt er onder meer van Unnick H, een op Texel opgegroeide merrie die onder de rook van Schagen wordt getraind door Groenvelder Cees Hetteling.
In de tweede koers zal de Schager aanhang de naam van United Power aankruisen. De ruin wordt immers gereden door zijn eigenaar Wouter de Reus, hoefsmid uit Schagen. Concurrentie komt er van de door Dicky Hof gereden Urana W, die in Schagen wordt getraind door Lindsey Pegram en is gefokt door Schagenaar Piet de Wit en zijn zoon Ton uit 't Zand. Pegram rijdt in de vierde koers zelf de favoriet met Whitelips Mari van Wim van Schaik uit Den Ilp. De succesvolle merrie zou later dit jaar best een van de deelnemers kunnen zijn aan de kortebaan van Schagen, want daar heeft de kapitaal gefokte draver aanleg voor. Bij de tegenstanders treft ze Mille Sou Mery, de Frans hengst die onlangs door Wouter de Reus werd verkocht aan de Hoornse Heidi Appel.
In de vijfde draverij, opgedragen aan de ereleden van de kortebaanvereniging Joop Schilder en Bart Jansma, koerst de Maltezer gast Mark Tanti met Alpajada Kort. Een ongetwijfeld met emoties omgeven start, want eigenaresse Cornelia Loman-Kort overleed eerder deze week op 85-jarige leeftijd terwijl haar zoon Alle namens Tjechië actief was op het WK voor amateurrijders. In tranen reed de Amsterdammer vervolgens naar een emotionele overwinning in Amerika. Winnen zal voor de Duits/Tjechische merrie niet meevallen, want Good Luck Heldia (met Schagerbrugger Hugo Langeweg jr) was hier al drie keer op rij de sterkste.
In de zesde draverij heeft Schagen weer een ijzer in het vuur met Vito Landerije van eigenaar Joop Schouten. De ruin, die wordt gereden door oud-Barsingerhorner Siem Hartman, is één van de belangrijkste troeven van de hartstochtelijke liefhebber uit Schagen. In de naar het Alkmaarse café 't Hartje vernoemde zevende koers, ook eigenaar John Spoor draagt de sport een warm hart toe, komt met Joseph Farrugia nog een tweede rijder uit Malta aan de start. De avond heeft dus een echt internationaal tintje!
In de achtste koers vertrekt een ander fokproduct van de familie De Wit, de door Hugo Langeweg jr te rijden Urania, maar winnen zal niet meevallen tegen onder andere Vainqueur Grande (drie zeges op rij) en een andere seriewinnaar, Upcoming River. De ruin is eigendom van Koos Minck, jaarlijks een hartstochtelijk bezoeker van de Schager kortebaan en vorig jaar in die discipline succesvol met paarden als Vien H en Short Trip.
De eerste van de negen koersen is maandag om 18.20 uur en de jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.