SPRINTKAMPIOENSCHAP BELOOFT BOEIENDE STRIJD

Hoewel niet iedere trainer even happig is op een start in het Sprintkampioenschap, heeft deze klassieke koers wel steeds puike winnaars voortgebracht. Ook zaterdag zal er ongetwijfeld weer een goede winnaar uit de bus komen in de jacht op de eerste prijs van elf mille. Wie treedt in de voetsporen van onder meer Rise and Shine, Top Mac, Sierra Rapida, Out of the Blue en Nigel Stardust?

Sprintkampioenschap [] De koers is nog relatief pril, maar kent nu al een schitterend koersrecord van 1.14,4, vorig jaar gelopen door de ongenaakbare Wicky de Viking. Van de deelnemers van dit jaar lijkt geen paard die tijd in de benen te hebben, al was Yellow Eden in de halve finale met 1.15,5 natuurlijk best rap. Trainer Michael Schmid, hij neemt na het afscheid van Gerhard Holtermann bij Vibelzee JDS Racing voorlopig de honneurs waar, weet eigenlijk niet of de sprint wel zo goed past bij de hengst. De Duitser denkt dat de zoon van de Franse hengst Duc du Bossis beter tot zijn recht komt over de iets langere afstand, waardoor er dus ook wel kansen zijn voor de paarden die in de halve eindstrijd in de buurt bleven van de winnaar: stalgenote You're Welcome (Roland Hulskath), Young Boy's Wish (Rick Ebbinge) en Young Girl Mack (Kurt Roeges) zijn op voorhand de belangrijkste tegenstrevers. De overige paarden zullen sterk verbeterd moeten zijn om in de buurt van genoemde kwartet te kunnen blijven.
Helaas is het programma verder qua koersen niet zo goed bezet als elders deze week wel het geval is. Jammer, want een dergelijke klassieker met grote winnaars behoort eigenlijk wel omlijst te worden met meer spectaculair geweld. Dat betekent niet dat er verder niets te beleven zou zijn. De openingskoers biedt bijvoorbeeld Youngstar Mack de kans op revanche. De hengst haalde door een galoppade de eindstrijd van het Sprintkampioenschap niet, waarin hem op voorhand eigenlijk wel een plekje was vergeven. Na zijn debuut won de pupil van Wil en Wilma van der Zwaan uit Ter Idzard immers nog vrij eenvoudig.
In de tweede koers zal de keuze voor het publiek waarschijnlijk wat minder hoofdbrekens kosten. Mermaid's Magic won zijn eerste twee koersen met Michael Schmid immers overtuigend. De hengst is een zoon van Andover Hall, en ingewijden weten dan dat we het hebben over de op dit moment meest begeerde dekhengst van Amerika. De in 2006 voor een fors bedrag aangeschafte draver stelt met twee zeges op rij nog niet teleur en mag met Schmid op jacht naar zijn derde winst in successie. Een koers later mag, in de beginnersklasse, een andere Amerikaan vermoedelijk een vooraanstaande rol spelen. Armbro Embellish zette bij zijn debuut een tijd neer, 1.16,0, die hier voldoende moet zijn voor de winst.

In de vierde koers lijkt een duel tussen Vesper Scimitar (Robin Bakker) en Trigger Dragon (Ruud Pools) aannemelijk. Eerstgenoemde was hier gedurende lange tijd onklopbaar met Robin Bakker, die weer plaatsneemt achter de gewezen seriewinnaar. Trigger Dragon won zijn laatste twee koersen. Zijn voormalige rijder Patrick van Ooyen is inmiddels met succes in Italië actief, terwijl de man die verantwoordelijk was voor de meest recente zeges, Hugo Langeweg Jr, richting Zweden is afgereisd. Daardoor mag Ruud Pools na anderhalf jaar weer eens plaatsnemen achter de pupil van Jutrijper Tjalco de Witte.
Ook in de koers voor amateurrijders valt de favoriet makkelijk aan te wijzen. Unknown Crafts snelt van de ene naar de andere vaak goed betaalde zege, hetgeen zijn jaarwinsom nu al op bijna tien mille brengt. Eigenaar en fokker Johan Kloppenburg reist nu weer hoogstpersoonlijk naar Wolvega om de hengst achter de startauto te brengen. Gevaarlijkste opponent lijkt Virginia Victory met de talentvolle Maaike Knoll. Het veilingkoopje (800 euro) van destijds won haar laatste start met deze amatrice. Ook in de Breeders Crown en in de Grote Unitrotprijs speelde ze reeds haantje de voorste.
Misschien kan de naamgeving van de zesde koers, de Milord Boko-prijs, John de Leeuw extra inspireren. Hij won met die draver in 1998 het Sprintkampioenschap, nu komt hij in actie met Vliegensvlug. De hengst van Haye Glas uit Diever was met de Hoofddorper nog nooit buiten de prijswinnaars. In de voorlaatste draverij lijkt Wildfire op zijn beurt een degelijk bankpaard. De ruin was in zijn laatste zes starts steeds bij de eerste twee te vinden met Cees Kamminga.