PRODUCTENRENNEN HOOFDMOOT OP DUINDIGT

Of het een teken van nieuw elan is voor de rensport, moet nog even worden afgewacht. Maar nadat vorig jaar de Productenrennen voor merries en hengsten werden samengevoegd tot één klassieke ren, staat zondag in Wassenaar nu weer een gesplitste versie op het programma. De volbloeds domineren zondag overigens toch het programma: er zijn liefst vijf rennen!
Productenrennen [] Vorig jaar werd de gecombineerde versie van de Productenren, sinds 1963 waren de merrie- en hengstenafdeling gesplitst, een prooi voor Shanice Surprise met Daan Klomp, die in 2004 al zijn eerste 'Producten' won met First Sensation, in een tijd van 1.54,7. Mogelijk kunnen de deelnemers van dit jaar een aanval plegen op de koersrecords. Dit is bij de hengsten in handen van de fameuze Boxberger Speed (1982) en New Sensation, die in 2001 de afstand eveneens in 1.53,0 aflegde. Bij de merries is Casey S met 1.52,1 tot dusverre de snelste, zij won in het jaar 2000.
Bij de merries treedt onder meer een halfzusje aan van de vorige winnaar Shanice Surprise. Raymond Chang zit namelijk op de rug van Special Surprise. Trainer Jan Pubben levert trouwens nog twee andere kandidaten voor de winst in dit veld, de nog ongeslagen Princess Rolex en Senna. De trainer uit Sevenum werd onlangs vanwege zijn verdienste voor de vaderlandse rensport nog benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Pubben heeft bij de hengsten slechts één zegekandidaat met Duke Summerland van Bram Kooy uit Barendrecht. Twee jaar geleden turfde Kooy bij de laatste pure hengstenversie met Scott Summerland ook al voor een winnaar, maar dat was destijds niet zo moeilijk. Drie van de vier deelnemers waren destijds gefokt door Kooy. De kaarten liggen nu anders. De Belg Stephen Hellyn rijdt met de nog ongeslagen Classic Future de vermoedelijke favoriet. Hij klopte de meeste concurrenten al eens.
Voor de volbloeds staat ook de Grote Prijs van Den Haag op het programma. De ren over de stayersafstand van 2500 meter heeft altijd grote winnaars gekregen. Drie jaar geleden zegevierde Cees met Anthony Deau, de laatste twee edities gingen naar Raymond Chang die achtereenvolgens Classic Night en Miranda's Sprite naar de winst reed. Met de Ierse veteraan Double Spike gaat Chang op jacht naar zijn derde winst in successie, al gaan bij de tien jaar oude ruin de jaren inmiddels natuurlijk wel tellen. Het renprogramma biedt vervolgens nog twee koersen: in de Flying Challenger Trophy voor amateurs en amatrices starten elf combinaties, de als tiende koers op het programma prijkende Benoordenhout is met acht volbloeds eveneens goed bezet.

Voor de dravers blijven er zes koersen over. In de openingskoers vertrekt Trevor Baldwin met Hugo Langeweg jr. De regerende pikeurskampioen zag door zijn succesvolle buitenlandse uitstapjes in onder meer Frankrijk, Noorwegen en Duitsland zijn voorsprong in het pikeursklassement op Ruud Pools slinken. De Schagerbrugger zal gebrand zijn op de winst. Van de in de derde koers debuterende Yucca Boko heeft men eveneens hoge verwachtingen. De merrie is een dochter van de voormalige Derbywinnares Ottey Boko. Het is tevens haar enige Nederlands geregistreerde veulen, haar laatste twee nakomelingen werd immers in het Zweedse stamboek aangemeld.
In de vijfde koers vertrekken negen paarden vanuit de banden, waarbij de Fransman Prazer Bocain. Die moest na acht zeges op rij de laatste keer genoegen nemen met een derde plaats. Of twintig meter voorsprong op Wies Buitenzorg (John de Leeuw) en zelfs veertig meter voorgift op Prince Rossignol (Ruud Pools) voldoende is, zal zondag rond de klok van drie uur duidelijk worden.
Robin Ganzinotti, één van de initiatiefnemers van de populaire website Nakoersen, heeft in Gandalf Hanover een driejarige hengst die zich ontpopt tot een groot talent. De in de zevende koers door Rob de Vlieger te rijden draver won zijn laatste start sterk. Ganzinotti, ook al redelijk succesvol destijds met moeder Elaine Hanover, mag hopen op een succes in de Duitse klassiekers. Elaine Hanover won trouwens met Caroline Aalbers zelfs nog koersen nadat Gandalf was geboren. In dit geweld oogt Yappar River (Jan van Dooyeweerd) als zijn voornaamste concurrent.
Het met elf koersen bomvolle programma wordt afgesloten met een draverij waarin de amateurs op de kar klimmen. Voor de concurrentie van de in Amerika aan het WK deelnemende Fred Handelaar de kans om wat punten in te lopen. Seriewinnaar Sunzi Hanover is met zijn Helmondse eigenaar Karel Gerrits de te kloppen hengst, al doet de regelmatig winnende Scott O'Hara (Hiltje Tjalsma) vermoedelijk niet veel onder voor de favoriet. Eigenaar Ruud van Buren wrijft zich nog dagelijks in de ogen bij de successen van de ruin, die nog maar amper een jaar geleden staande op een manege aan het einde van zijn grillige loopbaan leek te zijn. Na zijn heroptreden bleek hij vervolgens nauwelijks meer te stuiten!