FRIESE STAYERSTROFEE TREKT MOOI DEELNEMERSVELD

Op de wekelijkse meeting van Wolvega springt één koers natuurlijk in het bijzonder in het oog. De Friese Stayerstrofee brengt een fraai veld doorstampers in de baan, waarbij de winnaars van de laatste jaren ontbreken. Unico Limburgia werd vorig jaar tweede achter Teaser Elegance. De Helmondse familie Gerrits kan dus hopen op prolongatie van de zege, want genoemde paarden zijn in hun bezit. De concurrentie voor de door Peter Strooper te rijden Duitse hengst is echter groot.

Naast Unico Limburgia zijn nog drie deelnemers uit de laatste editie present: Rowan Diepnow (vijfde in 2007), Souteneur (zesde) en Orta Luce (achtste) gaan nu op herhaling, maar staan voor een moeilijke opgave om het podium te bereiken. Orta Luce heeft met een zege in 2004 en een tweede plek een jaartje later een mooie conduitestaat in deze koers, maar de elf jaar oude veteraan is niet meer één van de jongste. Bovendien is deze editie veel sterker bezet dan die van vorig jaar, met de Zweed Top Ten (Henk Grift) en Passing Renka (Jeroen Engwerda) natuurlijk als grote blikvangers. Top Ten won in Frankrijk (Vincennes en Enghien) met gerenommeerde rijders als Pierre Levesque en Nicolas Roussel en werd in eigen land op Solvalla derde in de Harpers Hanover Loppet. Passing Renka behoeft nauwelijks introductie. Het is mooi dat de draver van de familie Knipscheer weer helemaal terug is, al moest hij dit jaar steeds genoegen nemen met tweede plaatsen achter Ufo Kievitshof en Johan.
Boeiend lijkt ook de koers om de Gouden Swipe te zijn. Die werd ooit door cineast en amateurrijder Steven de Jong in 1996 tijdens Swipe Dei weer in het leven geroepen in de vorm van een seriedraverij, destijds gewonnen door Ibintulu met Appie Bosscha. De combinatie bleef de toenmalige kortebaantopper Speedy Jace voor.
De draverij over slechts 1100 meter heeft een legendarische klank, al was het alleen maar omdat De Jong zelfs een verfilming over de lotgevallen van de Friese pikeur Douwe Wallinga maakte. Vorig jaar werd de koers een prooi voor Tubbe BE van Stal De Groningers en ook nu heeft trainer Henk Grift met Nathan Streamline een kandidaat in het veld staan. De schimmel Romeo Beemd schreef in het verleden al vaker dergelijke koersen op zijn naam, terwijl good old Ryan G Boko zijn rentree maakt. In zijn laatste koersen viel hij op door zijn geweldige starts om vervolgens vaak ver weg te zakken. Kan hij met Sjoerd van der Galiën nog een jaartje vlammen?

De openingskoers brengt seriewinnares Evelyn Honey aan de start met Patrick de Haan. De merrie won hier drie keer op rij, alvorens een galoppade haar serie onderbrak. Dat betrof echter een zwaar bezette koers op de voor haar vreemde baan van Duindigt, dus echt een schande was dat niet. Herstel is hier waarschijnlijk. Opvallend genoeg heeft de eigenaar van Evelyn Honey als fokker in de tweede koers opnieuw een zegekandidaat. Jan van der Wal was namelijk degene die Young Girl Mack geboren zag worden. De merrie neemt het op tegen de debuterende Yunin Boko met Peter Strooper, die zich vorige week opvallend rap kwalificeerde.
In de derde koers keert Wala Paasloo weer terug op de bodem waar ze haar laatste zege boekte. Vervolgens liep de pupil van Cees Kamminga twee verdienstelijke koersen in Groningen. De vierde koers belooft een boeiende confrontatie te worden, met onder meer twee troeven van Jutrijper Tjalco de Witte. Virginia Dragon (John de Leeuw) en Travis Dragon (Tom Kooyman) zullen het echter niet makkelijk krijgen tegen paarden als Wedgwood Valley, Very Nice Lobell en de onvoorspelbare Warrior Boko, die met Stefan Schoonhoven zeges afwisselt met hopeloos mislukte koersen.
Een mooi nummer is ook de Supertriodraverij, met elf deelnemers goed bezet. Er zit bijna drie mille in de prijzenpot en daarvoor is zelf buitenlandse belangstelling met Vivaldi Teb (met Simon Woudstra seriewinnaar in Duitsland) en Emiliano (Ronald Hauber), die bij onze oosterburen ook meerdere keren succesvol was. Een winnaar aanwijzen in deze koers is moeilijk, al maakte Wies Buitenzorg bij haar laatste proef een sterke indruk met John de Leeuw. Vorig seizoen won de merrie al meerdere keren op deze baan.
Verde Landerije is het te kloppen paard in de zevende draverij. De rentree van de ruin van Joop Schouten uit Schagen was laatst imponerend, al bleef de hier ook aanwezige Vito Corleone (Sjoukje Wagenaar) dicht in de buurt. In de VDRP-koers probeert Wanhead VDB de draad weer op te pakken. De merrie won al eens drie keer op rij. Toen werd ze gereden door trainster Maria Poort, nu neemt eigenaar Adriaan van Doleweerd plaats in het zitje. Als voorafje voor de afsluitende Stayers Trofee staat nog een koers voor de subtop op het programma. Hoewel subtop? De Canadese Hungadream maakt hier haar Hollandse koersdebuut met Kurt Roeges. In Canada en Amerika werd ze vaak gereden door de vermaarde Jim Doherty en op The Meadowlands kwam ze reeds tot een record van 1.12,8. Eigenaar Schreuder uit Den Ilp, ook een fervent kortebaanliefhebber, zal vooral mikken op een loopbaan als fokmerrie voor de dochter van Credit Winner die over een Franse moederlijn beschikt, maar misschien blijkt ze ook in de koers een aanwinst voor onze nog smalle top…