WEDDENOPPAARDEN TROFEE GAAT VERDER IN WOLVEGA

Op de drafbaan van Wolvega wordt zaterdag gekoerst om extra aantrekkelijke geldprijzen. Een van de hoofdnummers is een serie van de strijd om de weddenoppaarden.nl Trofee. Aan het einde van de cyclus series, wacht een mooi gedoteerde finale met, zoals het er nu naar uitziet, een prachtig deelnemersveld van paarden die het er in de 'kwali's' het beste vanaf hebben gebracht.

Victory My Way naar nummer zestien? [] Voorafgaande aan de meeting maakt Derbywinnaar Willem W Boko zijn opwachting met Hugo Langeweg jr in een proefje, later start de Schagerbrugger met Simmie Rider in een nieuwe editie van de strijd om de Weddenoppaarden Trofee. De zegekampioen van weleer keert daarmee terug in de handen van de rijder die voor een groot deel meehielp aan de eerste successen, zoals de winst in de Gouden Zweep van 2005. Overigens mag in dat opzicht de bijdrage van Robin Bakker niet onvermeld blijven, de inwoner van Ter Idzard leverde met tien zeges zelfs het merendeel aan. Hoewel de vorm van Simmie Rider goed lijkt, treft hij met Topass Medo (Cees Kamminga) en Unico Limburgia (Peter Strooper) hier geduchte concurrenten over de langere afstand.
Een van de hoogtepunten ligt verscholen in de vierde koers, wanneer seriewinnaars Victory My Way (Hugo Langeweg jr) en Golddigger (Peter Strooper) elkaar bekampen. Eerstgenoemde merrie is sinds haar debuut op Sinterklaasdag 2006 al vijftien maal ongeslagen gebleven. Een evenaring van het record van Simmie Rider (zeventien) komt snel naderbij. Golddigger is inmiddels ook al weer vijf keer op rij ongeslagen en heeft rappere tijden in de benen dan zijn rivaal. Een mooie testcase voor beide paarden. Strooper brengt in de zevende koers trouwens nog een veelbelovende debutant aan de start: Ygold van Ranum. “Een paard waar Peter veel verwachtingen van heeft”, aldus Erwin van der Wal die de hengst met maat John Bakker overnam toen de vorige trainer van het paard uit de sport verdween.
De Supertriokoers is met bijna vier mille vorstelijk gedoteerd en bovendien nauwelijks voorspelbaar. Vicky Star (Robin Bakker) lijkt de grote vorm wat kwijt te zijn, maar behoort samen met enkele andere deelnemers nog altijd tot de kanshebbers. Veel aanhang zal Willem Zes HB genieten, het is het paradepaardje van enkele liefhebbers die zijn verzameld rond café De Halerbrug van fokker Jannes Oosterloo. De ruin wende in Alkmaar aan de koersdiscipline en is nu ook in Wolvega met Mariska Huel een vaste waarde.

Er zijn meerdere leuke aspecten aan deze zaterdagmeeting. In de openingskoers gaat de verhitte strijd om het amateurkampioenschap verder. In tegenstelling tot andere jaren is het nog lang niet zeker dat Fred Handelaar zijn volgende titel mag ophalen aan het einde van het jaar. De Heerenvener won dit seizoen pas één koers, maar zou in Wolvega met Virginia Dragon een inhaalslag kunnen maken. De merrie boekte haar eerste zege ook in een koers voor de liefhebbers. Wouter de Reus won dit jaar al twee keer, maar maakt zich nog geen illusies. “In vergelijking met andere amateurs rijd ik natuurlijk een stuk minder vaak”, aldus de hoefsmid uit Schagen die zelf vertrekt met Venus Greenacre. Travis Dragon (Mariska Middelweerd) is een derde kaper op de kust. De amateurs zijn de openers van het programma, want ook de tweede koers is voor de parttime-pikeurs. Deze is moeilijk te voorspellen, maar leuk is de rentree van de populaire krachtpatser Orta Luce met Dennis Sluiter. Kan de elfjarige veteraan nog een mooi jaartje op – met name – de grasbanen meemaken?
De stal van Jan van Dooyeweerd was zondag op Duindigt met drie zeges uiterst succesvol en ook in Friesland zou het weer 'Boppe' kunnen worden. Ruud Pools rijdt voor de stal in de derde koers Worship Limburgia. De combinatie is hier al drie keer op rij winnaar en moet er daardoor een ongeslagen status verdedigen.
Bas Crébas heeft voordeel van het feit dat hij reeds gedeeltelijk van zijn nieuwe trainingscomplex gebruik kan maken en niet meer louter aangewezen is op de grasbaan van Emmeloord. Prazer Bocain is één van de exponenten van het huidige succes. De Fransman won zijn laatste vijf koersen in Wolvega. Tussendoor ging het één keer mis tijdens een uitstapje naar Frankrijk. Hij is de grote favoriet in de vijfde koers.
Het programma dat om 16.00 uur begint, wordt afgesloten met een koers voor de betere subtoppers. De trouwe Victoria Prinses boekte laatst in Duitsland een knappe zege en is al maandenlang niet uit de voorste gelederen weg te slaan. Voor de kwartetspelers lijkt de merrie met Sydney van den Brande – ondanks zware concurrentie – hier een mooi zekerheidje.