DUINDIGT METEEN KLAARWAKKER NA WINTERSLAAP

De klasse druipt er vanaf. Met onder meer Virgill Boko, vorig jaar gekroond tot de officieuze beste vierjarige van Europa. Maar ook met Simmie Rider, aan wiens record van zeventien zeges op rij zaterdag mogelijk dan al is geknabbeld door Victory My Way. En ook Duindigt's Draver van het Jaar 2007 is van de partij. Terminator gaat het nieuwe seizoen proberen zijn vorige jaargang nog te overtreffen…

Virgill Boko back in town [] Voor wie nog geen blijk van waardering toonde voor de dadendrang van Virgill Boko, die moet zondag beslist op Duindigt aanwezig zijn. Het is immers de eerste start van de hengst sinds zijn superieure optreden in het Noorse Bjerke, toen hij de Grand Prix de l'UET op zijn naam schreef. Ook in de halve eindstrijd in Frankrijk was de pupil van Stal Socrates al oppermachtig. Welk schema heeft Langeweg dit jaar voor de topdraver in het hoofd? In ieder geval zal de koers zondag normaliter niet meer zijn dan een opwarmertje voor de vijfjarige, die in ons land in zeventien starts maar twee maal een slippertje maakte. Een jeugdzonde die hem normaliter nu niet zal overkomen, al vertrekt hij voor de eerste keer vanuit de banden en kwam hij sinds de Derby niet meer over de stayersafstand in actie.
Virgill Boko is zeker niet de enige bezienswaardigheid, want tien minuten later gaat het in de voorlaatste koers om een prijzenpot van zes mille in de Bronzen Stakes. Viking Charisma (Frank Westerveld) is een specialist in dergelijke klusjes, maar ook Vesper Scimitar (Ruud Pools) is met drie recente zeges op oorlogspad. Lincoln Ass en Lilli's Way waren in Duitsland herhaaldelijk bij de huldiging te vinden, maar over het algemeen zijn die zeges geen maatstaf voor succes in ons land. Als uitsmijter van de dag staat een koers geprogrammeerd waarin Terminator aan de slag gaat. De meest populaire draver op Duindigt van vorig jaar deed sinds begin 2007 vrijwel niets meer verkeerd en zette een uitroepteken achter zijn laatste start, de winst in het semiklassieke Gouden Paard. Dat kostte zonder meer energie, maar na een maandje rust gaat hij hier voor zijn achtste zege op rij. Als Versace tenminste niet gaat stunten, want de paarden van Leidschendammer Cees Roeling hebben vorm en de merrie is verlost van de paarden die haar laatst klopten, Venividivici Joe en ene Virgill Boko…
Aan het begin van het seizoen zijn de onderlinge krachtsverhoudingen vaak nog moeilijk in te schatten. Paarden die de winter hebben doorgekoerst nemen het op tegen dravers die de rustperiode van Duindigt hebben aangegrepen om ook op adem te komen. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval met Vanishing Star van Wim Brouwer, die met de in zijn bezit zijnde ruin aantreedt in de amateurkoers die het nieuwe jaar opent. De aanstaande EK-deelnemer eindigde met zijn eigen fokproduct nog nooit buiten de eerste vier aankomenden.

Ook sommige rijders doen het in de winter rustig aan en mikken voornamelijk op het Duindigt-seizoen. Zo treden in de tweede koers lokale rijders als Stuart Diab, Wim van der Pijl en Barry te Pas aan in een koers waarin Wenche Boko met Hugo Langeweg jr de favorietenstatus krijgt. De merrie is nog een kleindochter van Ultra Ducal, die begin jaren negentig van de vorige eeuw met een tweede en een derde plaats nog hoofdrolspeler was in de Prix d'Amérique.
De derde koers is voorbehouden aan nieuwkomers, paarden die nog nooit onder de 1.20 liepen, waarna een mooi duel verwacht mag worden in de vierde koers tussen de snelle Super Boy (John de Leeuw), Mac Myra (met de inmiddels zeventig jaar oude Cees de Ruijter uit Heemskerk) en Umberto Boko met Ruud Pools. Het halfbroertje van John F Boko won vlak voor hij op rust kreeg enkele keren, al was dat niet in Wassenaar, maar in het Friese Wolvega.
Vicky Star komt met goede papieren naar Duindigt, ze zal in de vijfde koers van de dag één van de favorieten zijn. Met vier zeges uit de laatste vijf starts heeft ze met Robin Bakker natuurlijk recht op die status, maar aangetekend moet worden dat ze al haar overwinningen (zeven in totaal) in Wolvega behaalde. Ze klopte laatst nog wel ruim Vacuna, die vorig najaar haar laatste twee starts op deze baan in winst omzette. Voltreffer, nu weer met Hugo Langeweg jr, treft zijn trainingsbaan en won hier vorig jaar regelmatig. Zijn herkwalificatie was hoopgevend. Een koersje later rijdt Langeweg jr met de Italiaanse driejarige merrie Lacoste Bi een andere kandidaat voor de winst. De merrie zou vorig jaar al in actie komen tijdens een fors gedoteerde Stakeskoers, maar bleef toen langs de kant vanwege wat fysiek ongemak. Ze zal er nu weer klaar voor zijn.
Niet alleen in de openingskoers komen amateurs in actie, de zevende draverij is met twaalf deelnemers wel een heel mooie uitdaging voor de liefhebbers. Seriewinnaars als Scott O'Hara (Hiltje Tjalsma), Tepee River (Piet Solleveld), Varenna (Gert Jan de Vries) en Scarlett Nevele (Robert Paardekooper) zijn aan elkaar gewaagd. Laatstgenoemde was hier sinds juli vorig jaar vrijwel voortdurend bij de eerste twee te vinden.