URBANO CROWN HAALT GEWELDIG UIT

De Friese drafbaan in Wolvega werkte zaterdag een uitstekend programma af, waarin het hoofdnummer een prooi werd voor Urbano Crown met Cees Kamminga. De Willemsoorder was als rijder de meest succesvolle pikeur van de dag, want ook met Wala Paasloo boekte hij een zege.

Gouden Stakes naar Urbano Crown [] Met de Gouden Stakes beleefde de dag een schitterende apotheose, want liefst drie dravers stormden op één lijn naar de meet. Vilas Boko, die lang kopwerk had gedaan, en de voor de zesde keer op rij als tweede aankomende Unknown Crafts werden nipt geklopt door de sterk eindigende Urbano Crown met Cees Kamminga. De ruin is geen snelle vertrekker, “maar hij kan een tempo van 1.16 verder goed aan”, aldus eigenaar Johannes Bolt, die als amateurrijder nog rondkoerst in de oude kleuren van Jan Wagenaar, voor wie hij als leerling nog reed. Cees Kamminga is momenteel goed op dreef, zowel als rijder als als trainer. In Wolvega schreef hij ook nog de eerste zege bij op de erelijst van Wala Paasloo, die de achternaam dankt aan de woonplaats van fokker De Boer. De ruime zege kwam overigens tot stand in een weinig opvallende tijd.
De eerste koers van de dag ging naar Yin Summerland, het tweede kind van Promise Groenhof die zelf in haar korte loopbaan een klassieke status opbouwde met winst in de Productendraverij. Dat deed de merrie destijds in handen van Langeweg sr, acht jaar later was nu Langeweg jr de rijder van dienst.
Een eerste winst was er ook in de loopbaan van Travis Dragon. De zeven jaar oude ruin wekte onlangs met een knappe herkwalificatie in handen van zijn nieuwe trainer Henk Hamming al wat verwachtingen en dat bleek niet onterecht. Hamming is momenteel druk doende met de voorbereidingen van de Mixed Sale bij Unitrot, die op 10 april in Wolvega wordt gehouden. Er komen dan meer dan zeventig (oud-) dravers van allerlei pluimage onder de hamer.
De op één na snelste winnaar van de dag was Winsome Bo Bo, die door leerling Sydney van den Brande naar de bloemen werd gestuurd. De hengst veranderde eind vorig jaar na winst in een Stakeskoers zowel van eigenaar als van trainer, vandaar dat het Belgische talent nu voor de eerste maal plaats kon nemen achter de winnaar.
Opvallend was de winst van Rocket Space met Willem Zwiers. De ruin boekte zijn elfde zege, dus zijn kwaliteiten waren genoegzaam bekend. Opvallend was wel dat hij hij zegevierde met een mannelijke pikeur, want op een winst met amateur Dicky Hof na, was de negen jaar oude zoon van Invit Broline daarvoor vooral sterk geweest met rijders als Mariska Huel, Jellina op de Hoek en Mariska Middelweerd…

André Bakker sleepte de eerste seizoenzege binnen voor Fleuron Pierre van eigenaar Joyeux. De Zweedse hengst was met Bakker vorig jaar ook al meerdere malen succesvol geweest in Wolvega en poetste nu een mindere laatste prestatie weg.
Ruud Pools turfde de tweede winst op rij met Worship Limburgia, die haar record en passant ook wat aanscherpte. De winnende rijder uit Heiloo had vorige keer al gemeld dat de baan van Wolvega de merrie het beste ligt.
Achter Hugo Langeweg jr is het in het pikeursklassement dringen geblazen met achtervolgers als Pools, Kamminga, Crébas en De Leeuw. Tom Kooyman handhaafde zich in die groep via een zege van Quick du Vivier. “Een paard waar we nog wel wat van mogen verwachten”, aldus de oud-Alkmaarder over de in Duitsland dit jaar al drie keer succesvolle hengst. Ook met Wolvega was hij trouwens niet onbekend, want met zijn toenmalige trainer Peter Strooper won de draver ooit zijn eerste koers in Wolvega. Strooper had destijds nog goede hoop dat Quick du Vivier een rol kon spelen in de Duitse klassiekers.
Patrick de Haan heeft in Barsingerhorn zijn stal weer in vorm gekregen na een periode waarin zijn paarden wat sukkelden met de gezondheid. Evelyn Honey greep nu echter met een lichte recordverbetering haar tweede winst op rij. “Voorlopig zal ze vooral hier aan de start verschijnen”, meldde De Haan na afloop. Daarnaast richt de Noord-Hollander het vizier op Zweden, waar broer Martijn zeven paarden traint. “Momenteel loopt het even wat minder. De paarden zijn deels verkouden en bovendien is de competitie er natuurlijk op zich al zwaar”, aldus de leerlingenkampioen van 1996.