BOEKT TEUN SCHERMER VIERDE WINST OP RIJ?

Op de drafbaan van het Friese Wolvega staan komende zaterdag van vier uur 's middags negen draverijen op het programma. De echte top blijft op stal, mogelijk omdat men zich richt op de één week later te verrijden koers om het Gouden Paard. Toch brengt met name de slotdraverij uitstekende paarden aan het vertrek, zoals seriewinnaar Teun Schermer.

Mooie slotkoers [] Teun Schermer won drie maal op rij, maar dat was over het algemeen wel tegen paarden van aanzienlijk minder kaliber dan waar hij zaterdag tegen aantreedt. Op basis van zijn tijden is bijvoorbeeld Siem Schermer misschien wel kansrijker. Het duo dankt de gelijkluidende achternaam aan fokker De Jongh uit Ursem, het pittoreske dorpje dat tegen de Schermer-polder aanschurkt. Fast (Henk Hamming) is eveneens prima in vorm. De inmiddels tien jaar oude ruin was laatst echter geschrapt vanwege een lichte blessure. Unknown Crafts (Maria Poort) en Vilas Boko (Robin Bakker) zijn buitengewoon trouwe haververdieners en Tennessie Forest schopte het bij Caroline Aalbers zelfs tot dekhengst. Hij komt na ruim een half jaar weer in koersverband uit. Operette Groenhof is met Piet Zandt eveneens een in de gaten te houden deelnemer, de merrie was zelfs in het Franse Amiens succesvol en de rijder uit Ede boekte afgelopen maandag in Alkmaar sinds jaren weer eens een zege. Zit er misschien meer in het vat?
De Supertriokoers is per definitie één van de meest lucratieve koersen voor de deelnemers. Zaterdag zijn er weer tien combinaties op de hoofdprijs van 1250 euro afgekomen. Voor het merendeel zijn het paarden die nog aan het begin van hun loopbaan staan, maar Wildfire snelt wel met zevenmijlslaarzen door de verschillende winsomklassen. Drie van zijn laatste vier starts zette hij met Cees Kamminga in winst om. De Willemsoorder is hier de waarschijnlijke favoriet, zoals hij ook in de achtste koers van de dag (met Vive la Liberte) kansrijk oogt. Het betreft hier de door de VDRP, de vereniging voor de professionals binnen de sport, mede gesponsorde koers.
In de openingskoers vertrekt wederom de vorige week winnende Warrie Renka, die met Hans Crébas na drie tweede plaatsen zijn eerste zege behaalde. Hij deed dat bovendien in een nieuwe besttijd. Ook de toekomst van Why Kidding Joe (Hugo Langeweg jr) wordt met spanning tegemoet gezien. Het betreft hier immers het één jaar jongere halfbroertje van het aanstormende talent Venividivici Joe. Ook die brak pas als vierjarige echt door. Interessant blijft ook de deelname van Warrior Boko, door Hubert Schoonhoven vorig jaar nog omgedoopt tot zijn beste driejarige, maar de hengst maakt helaas nogal eens een mispasje…

Sjoukje Wagenaar zal in de tweede draverij met aspiraties van start gaan. De blonde Langezwaagse maakte via haar laatste optreden met Vito Corleone nogal indruk. Hij lijkt bovendien een fractie sneller dan Vicky Star, die met Robin Bakker echter haar laatste twee starts in winst omzette.
In de beginnersklasse (vierde koers) is het voorspellen van de kanspaarden altijd wat moeilijker. Mogelijk kan één van de Franse nieuwkomers in dit veld meteen verrassen, zoals Paola de Cenoman van René Knipscheer. De merrie werd enkele jaren geleden tijdens de veiling voorafgaande aan de Prix d'Amérique aangekocht door Arnold Mollema. Overigens heeft ook vader Lutin d'Isigny connecties met die Franse klassieker. De hengst won die koers in 1985 in handen van Jean-Paul André.
De amateurs komen één maal in actie. De twee grootste kanshebbers torsen de hoogste startnummers. Turbo Attack wijkt na enkele zeges in Alkmaar met zijn Haarlemse eigenaar Monny Krant uit naar Wolvega, waar hij al tijden niet meer aan de start kwam. Kan hij zijn knappe serie, tien topklasseringen op rij, voortzetten of is stalgenote Tara Pavas meer kansrijk? De merrie komt voor het eerst in actie met amateurkampioen Fred Handelaar, die wel raad zal weten met een trouw paard dat al veertien keer in successie een prijzengeld ophaalde. Concurrentie komt er van Scott O'Hara met amatricekampioene Hiltje Tjalsma. De ruin heeft in tegenstelling tot zijn genoemde tegenstrevers wel recente ervaring op Wolvega. Sterker nog, hij won er de laatste drie keer met Tjalsma en dat zou vier keer geweest zijn, als de draver van Purmerender Ruud van Buren niet een keer als winnaar was teruggesteld.
Meerdere subtoppers vertrekken er in de zevende koers, met trouwe haververdieners als Liberte Toujours (Kurt Roeges), de snelle Urania Stardust (Cees Kamminga), de twee keer op rij winnende Tepee River (André Bakker) en Victoria Prinses met Robin Bakker. Wolvega is de favoriete baan van de merrie. Met de heroptredende Varenna is vermoedelijk echter de meest kansrijke deelnemer genoemd. Niet alleen dankzij de steun van kampioen Hugo Langeweg Jr, maar toch vooral vanwege het feit dat de merrie van Willem Swart uit Egmond-Binnen met Langeweg Jr al negen keer op rij binnen de eerste drie eindigde.
De montésport is in ons land een stuk minder populair dan in (vooral) Frankrijk, toch hebben we enkele paarden die uitstekend in dit genre uit de voeten kunnen. Viking Furniture is zo'n draver die onder het zadel prima acteert. Met Angelique de Heer won hij vijf van zijn zeven starts als montépaard. De Zuid-Hollandse is al jarenlang één van de meest succesvolle deelneemsters en menige liefhebber kan zich nog haar zegereeks met Count Oostland voor de geest halen. Vites Buitenzorg (Nick Hollenberg) zal weer met de tweede plaats genoegen moeten nemen, ook al heeft de hengst aanleg.