ALKMAAR OPENT SEIZOEN MET MOOI PROGRAMMA

ALKMAAR – Op de drafbaan van Alkmaar wordt zondag het nieuwe jaar ingeluid met een programma van tien koersen. In de kaasstad wordt de komende maanden tweewekelijks gekoerst en dat zou moeten betekenen dat de opgaande lijn – in spelomzet per koers – ook in 2008 wordt doorgezet. De laatste vijf meetings van 2007 leverden aan inzet op de totalisator zo'n 228.000 euro op, precies twintig mille meer dan het jaar daarvoor.

Daarmee trok Alkmaar de lijn over het gehele seizoen door, een omzetgroei van tien procent op de ingeleverde tickets. In het verleden werd op de laatste vijf meetings wel meer ingezet (2002: 285.000 euro; 2003: 244.000 en 2004: 277.000), maar in die jaren was de inzet op buitenlandse koersen veel beperkter, doordat het aanbod van koersen in landen als Finland, Zweden en Frankrijk nog nagenoeg ontbrak. In dat licht bezien heeft Alkmaar heel aardig stand gehouden, een beeld dat trouwens ook geldt voor Wolvega.
De nationale subtop komt zondag in actie tijdens de negende koers, een draverij vanuit de banden met een veld dat klinkt als een klok. De 2700 meter lange koers oogt als een kolfje naar de hand van Ustan Medo. De winnaar van de meest recente 4,5 kilometer van Alkmaar klopte laatst de hier ook aanwezige Piccolino S. Die vanwege zijn formidabele steekloop zo populaire ruin van Jeroen Rampen uit Petten noteerde in zijn loopbaan een moyenne van precies vijftig procent: hij won 38 van zijn 76 starts. Leeftijdgenote Patty Shoeing koerst, ondanks haar tien jaar, nog even door. Zo lang als de merrie zich nog top voelt, wordt haar loopbaan als fokmerrie nog even uitgesteld. Ook Pesach Boko is nog altijd van de partij, eigenaar Nico Knoll uit Naaldwijk heeft er nu al vanaf 2003 veel plezier van, maar de grote favoriet is natuurlijk Varenna met Egmonder Willem Swart. De fokker en eigenaar van de seriewinnares kon weliswaar zelf nog nooit de bloemen hooghouden na een rit met de merrie, maar als voormalige kortebaancoryfee zal hij zeker kunnen profiteren van zijn gunstige startpositie ten opzichte van de 'oudere garde'.
Het programma opent met een koers voor de beginnersklasse, waarin Mike Cane na een lange rust terugkeert. Een succes met Hugo Langeweg jr zou een mooie opsteker betekenen voor trainer Arend-Jan Harmsen, voor wie 2007 door persoonlijke omstandigheden een moeilijk jaar was. Snel was in zijn debuutoptreden onlangs ook Wishful Hope, die wordt gereden door Hans Crébas, tegenwoordig werkzaam bij Jeroen Engwerda.
In de tweede koers zal de nog ongeslagen Way Out (Ruud Pools) de aandacht op zich gericht weten. De hengst kreeg van fokker Henk Geels en trainer Cees Hetteling ruim de tijd zich te ontwikkelen. Hij lijkt er nu klaar voor en bovendien heeft de stal uit Groenveld momenteel veel paarden in vorm. Voor Pools de kans op een dubbelslag, want een koers later komt hij in actie met Vanitas d'Echo. Het familielid van Derbywinnaar Rise and Shine (haar moeder was een halfzus) is na een kortstondig avontuur op de kortebaan in grote vorm gekomen en won inmiddels drie keer op rij. Ook Credit Card van IJmuider vishandelaar Jaap Thiele is kansrijk, hij wordt gereden door het aanstormende talent Jan Thijs de Jong, die in korte tijd al meerdere koersen won. Onder meer met Credit Card, maar ook met de een koers later aantredende Utah Alki. Rob de Vlieger traint in Zwaanshoek beide paarden en heeft in de eerste Johanna's Hof Kwartetkoers van de dag nog een kans op de winst. Vriendin Hiltje Tjalsma rijdt dan namelijk een zusje van Utah Alki, Wala Alki. Het veld biedt trouwens meerdere kanshebbers, zoals Wintie met Fred Handelaar. De merrie van de Zuid-Hollandse familie Van Vliet was al enkele keren dicht bij de winst. De steun van de amateurkampioen kan net dat extra zetje betekenen, al vertrekt ze voor de eerste maal uit het onvoordelige tweede gelid. De amateurs komen later nog een keer in actie, met Scott O'Hara (opnieuw Hiltje Tjalsma) en Turbo Attack (Monny Krant) als kandidaten. Haarlemmer Krant meldde vorige week al gekscherend dit jaar een aanval te willen doen op de jarenlange hegemonie van Fred Handelaar die vanaf 1986 vrijwel onafgebroken domineerde bij het amateurgilde.
De zesde koers oogt als een kolfje naar de hand van Upcoming River, die een week geleden met Ruud Pools nog de goed gedoteerde Stakeskoers won. Als in de Driekoningenprijs de wijzen ook uit het oosten komen, heeft Sjef Boko vervolgens met Niels Jongejans (tegenwoordig actief bij Henk Hamming in Oudeschoot) een goede kans in de achtste draverij, maar het optreden van Utah Starlake met Hugo Langeweg jr was vorige week dermate opvallend dat hij hier als favoriet geldt. De slotkoers belooft een mooi duel tussen de in Schager bezit zijnde Valley Wonder (Patrick de Haan) en Vito Landerije (Siem Hartman) én Eye Catcher met Ruud Pools. Het trio treft het echter niet met de startposities tijdens de laatste koers van de eerste Alkmaarse drafdag van het jaar.
De eerste koers is zondag om 13.30 uur en de jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.