NIEUWE DRAFSEIZOEN OPENT IN WOLVEGA

Het nieuwe drafsportseizoen begint zaterdag met de 'Een gezond en succesvol 2008-prijs' op de baan van Wolvega. Uiteraard ligt die wens iedereen binnen de sport na aan het hart, want de sport klimt momenteel uit een dal. Diverse initiatieven, zoals het Historisch Archief rond de sport en de uitgave van het nieuwe magazine draaf hebben de sport nieuwe impulsen gegeven.

Impulsen VDRP. Daar moet dit jaar ook een verhoogd bedrag aan prijzengeld voor de sector bijkomen. Zaterdag is bijvoorbeeld een koers extra gedoteerd door de VDRP, de vereniging waarin het merendeel van de professionals zich heeft verzameld. Deze koersen zijn vooral bedoeld om paarden die normaliter niet echt uit de prijzenruif eten, ook aan winst te laten komen. In de ouverture van het jaar zijn er zeven dravers die van de extra dotering kunnen profiteren. Meest kansrijk oogt de in Callantsoog werkzame Caroline Aalbers met Valerie S. De merrie won – in 2006 – al eens op deze baan en beschikt bovendien over een record waarmee ze hier de twintig meter achterstand op enkele minder in vorm zijnde paarden moet kunnen wegpoetsen. Het experiment van de VDRP zal na enkele maanden door het bestuur worden geëvalueerd.
De eerste winnaar van het jaar zou afgeleverd kunnen worden door Henk Hamming, de man die met Sjef Boko in Alkmaar als trainer ook de laatste winnaar van het drafseizoen 2007 afleverde. De Oudeschoter rijdt zelf Sultan of Swing, die de laatste twee starts moest duelleren met Twister Twiko, waarbij de stand mooi in evenwicht bleef. Twister Twiko wordt op verzoek van de eigenaren altijd gereden door Kees Hetteling jr, de Groenvelder die vooral met zijn trainingsarbeid van onschatbare waarde is voor de stal van zijn vader. Op de slotdag van 2007 wist hij, mede omdat hij slechts sporadisch als rijder in actie komt, toch nog een koersje mee te pikken. Hij treft onder meer de regerende kampioenspikeur Hugo Langeweg jr, die voor eigenaar Henk van den Bergh een gastritje heeft achter de Franse hengst Paul Account.
De Schagerbrugger zal ook in 2008 weer hoge ogen gooien in de (inter)nationale klassementen. In de tweede draverij van de dag treedt hij aan met Venice Starlake, die weer ouderwets in vorm oogt. In 2005 won zij hier de klassieke Jofferprijs voor tweejarige merries, een jaar later liep ze er haar recordtijd. De trouwe Top Class Fortuna (Stefan Schoonhoven) is een andere zegekandidaat in deze koers.

Dat Langeweg jr het seizoen zegeloos opent, is bijna uitgesloten. In de zesde draverij – de Supertriokoers – rijdt hij met de opgebloeide Vaudeville K opnieuw een favoriet. Winnen is trouwens ook nu geen wet van Meden en Perzen, want de Fransman Osman Somolli (Ruud Pools) werd op de Friese piste nog niet geklopt.
Ruud Pools was de laatste rijder die de hegemonie van vader en zoon Langeweg als meest winnende pikeur in ons land wist te doorbreken, al was dat wel in een periode dat hij bij de kampioensstal werkzaam was. Misschien kan hij echter nu bij zijn nieuwe werkgever Jan van Dooyeweerd de suprematie van de familie Langeweg op sportieve wijze bekampen, want ook in de zevende koers heeft hij met Wingbeat Slipper een kansrijk paard. Vive la Liberte (ook de stal van Cees Kamminga heeft vorm, een koers later heeft de Willemsoorder met Urania Stardust winstkansen), Wind of Change (Kurt Roeges) en de nog onvoorspelbare Why Kidding Joe (Langeweg jr) mogen ook voorin worden verwacht.
Why Kidding Joe is namelijk het één jaar jongere halfbroertje van Venividivici Joe. Dat is meteen de favoriet in de voorlaatste koers, die vanuit de banden wordt gestart. De zoon van Paul Trot, ook al zo'n oud-vedette van Langeweg, won zijn laatste vijf starts op rij en deed dat meestal overtuigend. Hij heeft een maandje niet gekoerst en treft niet alleen stalgenoot Uschi Rich, maar ook de helemaal opgebloeide Pacific Valley met Rob de Vlieger. De inmiddels tien jaar oude ruin, op 1 januari hebben alle paarden er weer een jaartje bijgekregen, werd in zijn laatste vijf starts alleen geklopt door Starfighter LM en dat kan bezwaarlijk een schande worden genoemd. Leeftijdgenoot en jaargangleider Passing Renka zien we trouwens terug in de kwalificatieproef als opwarmertje van het programma…
De afsluitende koers wordt normaliter een prooi voor Blackberry (Langeweg Jr). De Schagerbrugger start zaterdag met zeven paarden. Het zou een mirakel zijn, maar gezien de kwaliteiten van de dravers is een stunt van zeven op zeven niet eens uitgesloten… Ook bij de amateurs wordt de teller weer op nul gezet. Het zou niemand verbazen als Fred Handelaar, die vorig jaar zijn zeventiende (!) titel binnenhaalde, ook in 2008 de ranglijsten domineert. Misschien na de eerste koers al, want met Ueda Stardust is hij nog niet geklopt. De ruin was de laatste jaren vooral opvallend op de grasbanen en stuit op leeftijdgenote Uniek Buitenzorg met Gijs van den Bor.