MOOIE JAARAFSLUITER OP DRAFBAAN WOLVEGA

De Friese drafbaan van Wolvega sluit zaterdag het seizoen af met een negen koersen omvattend programma. Een mooie manier om het jaar op een gezellige wijze te beëindigen, want het zal er veel trainers, rijders en eigenaren aan gelegen zijn de jaarscore nog even op te vijzelen. Op het programma staan twee boeiende Stakeskoersen voor tweejarige paarden, terwijl ook het DRN Leerlingenkampioenschap op de rol staat.

Tweejarigen en Leerlingenkampioenschap. De tweejarigen verrijden een dubbele afdeling om een prijzengeld van meer dan tien mille. In de eerste versie zal Yoint Frisia met leerling Rick Ebbinge ongetwijfeld veel aanhang genieten. De merrie snelde in oktober achter jaargangtoppers als Light my fire Bi en Sir Hajo al naar een opmerkelijk record en boekte onlangs haar eerste zege, eveneens met de rijder uit Eext. Yoint Frisia is gefokt door de Fries Johannes Kramer, die van de merrie Flying Coppercloud eerder ook al de snelle Tsunami Frisia fokte. Verwachtingen zijn er ook van Yron Spirit, wiens volle broer Vladimir Spirit dit jaar ook aardig aan de weg timmerde. Trainer Cees Kamminga neemt de debuutrit van de draver zelf voor zijn rekening.
In de tweede afdeling zijn de kaarten wat minder duidelijk geschud. Alle paarden liepen vergelijkbare kilometertijden, waarbij de debuterende Third Diamond (Dion Tesselaar) een goede proef liet zien. Your a Promise deed zijn naam eer aan door bij zijn debuut vlak achter de al gememoreerde Yoint Frisia te eindigen.
De leerlingen strijden om hun kampioenschap en daarbij is de favoriet uiteraard de snelle Super Keller met Digna de Beer. De ruin nam het de laatste tijd op tegen toppers als Starfighter LM en Ambassador As en die Duitse Derbywinnaar wees hij op deze baan zelfs al eens terug. Rowan Diepnow (Jan de Jong) geldt eveneens als een specialist in dit soort koersen, al heeft hij net als Super Keller het nadeel van het tweede band. De twintig meter achterstand op de koppaarden moet voor dit duo echter wel weg te werken zijn. Met name Soren Greenacre (Tim Verhulst) en de afgelopen zondag naar een besttijd snellende Right Side Up (Krista Timmer) zorgen soms echter voor een stuntje. Soren Greenacre was er vorig jaar ook al bij in deze koers. Hij eindigde met Mark Verhulst destijds ongeplaatst achter de winnende Uruguay River met Marco Valentijn.

Het programma begint met enkele koersen voor de beginnersklassen, waarbij steeds 700 euro is weggelegd voor de winnaar. En dat is een bedrag dat ook anno 2007 voor deelnemers nog aantrekkelijk genoeg is. In de openingskoers komt Groninger Roelof Maring in actie met Vant d'Amérique. De merrie oogt na haar heroptreden in november sterk verbeterd en zette bij haar laatste zege een knappe tijd neer die hier het beste doet vermoeden. Vervolgens komen acht paarden aan het vertrek die aan het begin van hun loopbaan staan. Interessant is de deelname van de Franse stayer Prazer Bocain, die met Bas Crébas zijn debuut maakt op Hollandse bodem. In de vierde koers treffen we meerdere debutanten aan, maar Walkinonsunshine geniet zonder meer na zijn eerste optredens de voorkeur als het gaat bij de keuze voor de favoriet.
In de zesde koers van de dag treden onder meer Winnetou W en Sir Jari aan. Laatstgenoemde keerde onlangs met een zeer overtuigende zege in handen van Rick Wester weer terug op zijn niveau waarop hij in zijn debuutjaar (2003) excelleerde. Zijn voornaamste rivaal Winnetou W keerde deze maand terug van enkele maandjes koersrust. Vorige week maakte hij nog geen vuist, maar hij zal inmiddels weer wat scherper zijn.
Uiteraard zijn ook de amateurs weer present in Wolvega. In de derde koers tijdens deze door een bijdrage van DRN Holding fors in prijzengeld verhoogde meeting wacht een boeiend duel tussen Amalia Eden (Hilda Hofstra), de na enige tijd heroptredende Hind (Jaap Terstal) en de wisselvallige Vitesse Charisma, die met Martin de Koster van start gaat.
Eigenaarrijder Gijs van der Bor zou met Uniek Buitenzorg wel eens de laatste winnaar van het seizoen kunnen zijn. De merrie lijkt langzaam maar zeker haar topvorm weer te benaderen, al presteert ook Victoria Prinses de laatste weken uitstekend. Ze bracht laatst zelfs de nog ongeslagen Victory My Way licht aan het wankelen. De eerste koers is zaterdag om 16.00 uur en voor alle winnende eigenaren en rijders wordt, hoe kan het anders tijdens deze 'oudjaarsmeeting' een fles champagne beschikbaar gesteld.