STAKESGEWELD OP DUINDIGT: MET YEOVANI BOKO

Met liefst vier Stakesdraverijen wordt zondagmiddag op draf- en renbaan Duindigt een programma afgewerkt waarin voor eigenaren en trainers flink valt te verdienen. Met name de beide koersen voor tweejarigen zijn met ieder tien mille aan prijzengeld mooi gedoteerd. Bovendien kunnen deze koersen een indicatie geven van de kwaliteiten van eventuele Derbydeelnemers komend jaar.

De nieuwe Virgill en Willem W? De tweejarigen hebben hun eerste klassiekers achter de rug. Voor de grootverdieners in die koersen, zoals de Jonker- en de Jofferprijs of de Productendraverij, is geen plaats zondag in de mooi gedoteerde Youngsters Stakes. Dat betekent niet dat er geen talenten in zouden staan, want van de in de eerste afdeling deelnemende merrie Tete November (met Michael Schmid, de huisrijder van successtal Vibelzee) circuleren goede berichten. Ze won al in het Duitse Gelsenkirchen. Nog beter was echter de indruk die Yco Wollem achterliet. Het hengstje zette met Tom Kooyman een heel rappe kwalificatieproef neer. De 1.17,4 die ze toonde, zou hier ruim voldoende moeten zijn voor een met 5,5 mille gehonoreerde winst.
In de tweede afdeling vertrekken meer paarden die snel zijn geweest, maar naar wie de aandacht uitgaat, zal duidelijk zijn. Yeovani Boko werkte een formidabele proef af in 1.16,9 en is volgens stal Langeweg aardig op weg een waardige opvolger te worden van zijn volle broers Virgill Boko en Willem W Boko. Ter vergelijking: Virgill Boko zette in zijn eerste geslaagde proef (na een eerdere 'onvoldoende') 1.19,7 neer, Willem W debuteerde pas als driejarige met een kwalificatie van 1.18,1. Wie de prestaties van de laatste twee kent, weet genoeg. Snel naar Wassenaar, want de kans om dergelijke talenten te zien op Hollandse bodem komt misschien niet veel vaker voor. Het grote geld lonkt toch vooral in het buitenland en dat zorgt voor een zeer te verdedigen keuze van een beperkt Hollands programma. Levert supergroom Naomi de Ridder opnieuw een fenomeen af?
De eerste Stakeskoers is er een van de Bronzen versie. Ubombo Boshoeve won in september met Jos Oorthuijsen zijn laatste koers op deze baan. Lilly's Way, met gastrijder Ruud Pools, boekte vooral successen op de Duitse banen en dat was ook de plaats waar Lady Lay Luck (Tom Kooyman) haar loopbaan trefzeker opende. De vierjarige eindigde in ons land nooit buiten het trio, maar werd wél de laatste twee keer duidelijk teruggewezen door de hier ook aanwezige Valery Dragon. De merrie won acht van haar dertien starts, meestal met John de Leeuw in de sulky. De combinatie eindigde de laatste keer in Wolvega op één lijn met de al genoemde Ubombo Boshoeve. Een mooie koers, met ook nog een handjevol outsiders.

Vierjarige dravers hebben, in de vijfde koers, hun eigen Stakeskoers. De vooral in Duitsland succesvolle German Wings en Youtrecht (beide van de hengst SJ's Photo) nemen het op tegen Viking Furniture (Ruud Pools), Valeur le Blanc (Mariska Huel) en Vladimir Spirit met Frank Westerveld.
In de openingskoers vertrekken de amateurs. Hiltje Tjalsma heeft van partner Rob de Vlieger de snelle Avenue de Paris in handen gekregen. De Duitse merrie is kapitaal gefokt door Ulrike Dassler, dochter van de Hamburgse liefhebber Harald Charles Grendel. En die naam heeft bij de liefhebbers een bekende klank. Hij was immers als eigenaar verantwoordelijk voor de successen van Sea Cove, die in 1994 de Prix d'Amérique op zijn naam schreef. Enkele jaren geleden raakte Grendel in financiële problemen vanwege de sluiting van zijn hotelcomplex, waarna hij zijn paarden overdeed aan zijn dochter. Ook plannen om samen met acteur Fritz Wepper (bekend als de assistent van inspecteur Derrick) de Hamburgse drafsport op de rails te zetten, mislukten om die reden. Avenue de Paris is een halfzusje van enkele uitstekende Duitse koerspaarden.
De eerste kwartetkoers van de dag is moeilijk te voorspellen. Mogelijk kan Wim van der Pijl op zijn thuisbaan iets uitrichten met Vollpix Himya. De merrie is samen met Volita Transs R van hoefsmid Toy Merx uit Baarle Nassau de enige die al een koers heeft gewonnen. Qua snelheid steekt het duo er nog niet bovenuit, zodat de overige tien deelnemers zeker niet kansloos van start gaan. Ook op de zevende koers kan kwartet gespeeld worden en hier lijken de kaarten wat duidelijker te liggen. Venice Starlake zal met Hugo Langeweg jr uit zijn op revanche na een teleurstellend laatste optreden. De winnares van de Jofferprijs treft onder meer Umberto Boko (Ruud Pools), die met twee zeges op rij uit Wolvega terugkeert. Het halfbroertje van Derbywinnaar John F Boko steekt dus in goede vorm.
De laatste twee koersen worden op de verlichte kleine piste afgewerkt en is dus voer voor de specialisten van het bochtenwerk. In de slotkoers zou Varenna van de buitencategorie moeten zijn. De merrie won laatst spelenderwijze op de baan van Alkmaar in handen van Langeweg jr en is zelfs in de race om bij een verkiezing op website Nakoersen te worden gepromoveerd tot Duindigt's Paard van het Jaar…