OPWARMER VOOR GIGANTEN IN WOLVEGA

Op de baan van Wolvega wordt al naarstig uitgekeken naar de derde november, wanneer er een absolute topmeeting staat geprogrammeerd in Friesland. De Prijs der Giganten zal meerdere uitstekende paarden naar Wolvega voeren. Zaterdag worden als opwarmertje acht koersen verreden.

Rustige aanloop naar topmeeting Daar zit geen echte uitschieter tussen, al heeft de Italiaan I'm Mr Wise met Patrick van Ooyen bij zijn debuut al laten zien in de toekomst een goed koerspaard te kunnen worden. De hengst klopte de hier ook aanwezige Vulpine Challenge (Rick Wester) makkelijk, een soortgelijke aankomst lijkt aannemelijk.
De tweede koers is minder makkelijk te voorspellen. Rocket Space (Jellina op de Hoek) is eindelijk verlost van paarden die hem steeds net aftroefden. Aan de andere kant dateren de laatste zeges van de oertrouwe ruin alweer van maart dit jaar. Hij wil het in de slotfase nogal eens laten zitten. Teun Schermer heeft nog wat meer laten zien dit jaar. De vraag is hoe de pupil van Cees Kamminga is teruggekeerd van een sessie in Scandinavie waar hij koerste in Denemarken en Zweden.
Golddigger liep dit jaar al sneller dan 1.15 over de kilometer. Het is echter wel een beetje hollen of stilstaan met de pupil van Peter Strooper. De Callantsoger kwam nu acht maal in actie met de hengst en won de helft van die starts. De overige keren ging hij af via de zijdeur. Aanzienlijk betrouwbaarder oogt in de vierde koers daarom Dante de Linde met Jeroen Engwerda. De ruin maakt na bijna een half jaar afwezigheid zijn rentree. Tot dusverre was hij in vijf van zijn eerste zes koersen de sterkste. De koers is vernoemd naar het Remco Heite Schaaktoernooi, een evenement waar vorig jaar door winnaar Loek van Wely een heuse draver werd verdiend.
In de vijfde draverij oogt Viking Furniture als de logische favoriet. Mocht het misgaan voor rijder Ruud Pools, heeft de oud-kampioen echter een heel goed excuus. De ruin kwam dit jaar uitsluitend in actie in montékoersen waarin hij met Angelique de Heer steevast eerste of tweede werd. De voormalige Derby-deelnemer kwam echter al langere tijd niet meer voor de sulky in actie, zodat ook de recentelijk winnende Valeur le Blanc (Ronald de Beer) met vertrouwen zal starten.
Een koers later komt Pools weer in actie, nu met Viduka Boko. De ruin zal zijn record hier moeten verbeteren om over de mijl een snelle rakker als Vliegensvlug (John de Leeuw) voor te blijven. Vermoedelijk kan de pupil van Jan-Ede Kuipers ook wel wat sneller, want het record van Viduka Boko werd over iets langere afstand gevestigd op de (op papier) net iets minder snelle baan van Duindigt.

Paarden die zo'n slordige dertig mille hebben verdiend, vallen in de categorie betere haververdieners. Dergelijke paarden komen in de voorlaatste koers in actie en opnieuw mag Ruud Pools illusies koesteren. Hij rijdt met Victoriusmagic S van eigenaar Swaanenburg uit Hegelsom. De ruin won vier van zijn laatste zes koersen. Concurrentie komt er van Uno Wielinga met Jos Oorthuijsen, de ruin werd ooit tweede in de Derby, maar toch vooral van Peter Strooper's Udo Kievitshof. De hengst van eigenaar Jasper Roos verbeterde laatst zijn record in Duitsland, een betere aanbeveling kan er op dit moment niet zijn.
Als afsluiter is er een draverij voor dravers die nog aan het begin van hun hopelijk lange loopbaan staan. Moeilijk voorspelbaar dus, maar wie gunt de 76-jarige Pieter Jan Huizinga geen succesje met zijn Venta? De man die zelf ook nog vaak genoeg een koersje rijdt, laat de leidsels nu over aan de meer dan twee generaties jongere Rick Wester. Kansloos is de combinatie in dit veld absoluut niet.
De eerste koers in Wolvega is om 16.00 uur.