PRACHTIGE PAASKOERSEN OP ALKMAARSE OVAALTJE

koersen 9 april 2007

De belangstelling om te koersen op tweede Paasdag was weer optimaal. Zelfs in die mate dat een kleine vijftig paarden werden ‘uitgeloot’ omdat Alkmaar slechts elf koersen mag verrijden op een dergelijke dag. Met de huidige weersvooruizichten in het achterhoofd, belooft het maandag weer bijzonder druk te worden rond het altijd sfeervolle ovaaltje, waar voor het publiek ook nog enkele ‘jackpots’ staan.

Dat is niet alleen te danken aan het programma van de ‘professionele’ pikeurs alleen, maar ook omdat het nieuwe seizoen voor de minidraverijen ook weer begint. Kleine pikeurtjes in de dop, hoewel vaak kinderen van ‘landelijk beroemde ouders’ zoals Lotte de Vlieger en Lars Kooyman, gaan met hun in topconditie gebrachte pony de baan op. Een spectaculair en vaak ook hilarisch gezicht, waarbij de jonge pikeurs er op gebrand zijn de zege te halen. Met dank aan de uitgebreide sponsoring wordt met deze koersen ook nog eens extra geld ingezameld voor een goed doel. De in Barsingerhorn afgebrande hal van stichting Dupla, waar meervoudig gehandicapte kinderen genoten van een ritje in een speciale huifkar, moet worden herbouwd en daar zal deze dag extra aandacht aan worden geschonken. Het is overigens niet de eerste maal dat men aan dit doel aandacht schenkt. Enkele jaren geleden gingen ook al enige duizenden euro’s naar Dupla als opbrengst van een speciale gelegenheidsdraverij. De band tussen het goede doel en Alkmaar is dus een hechte.
Van de liefst elf koersen vallen er natuurlijk meerdere op, al krijgen alle winnende combinaties door inspanningen van Wieringerwaarder Henk Geels en het Zaanse Wibona een bomvolle kruiwagen met presentjes cadeau. Toch zal de aandacht met name uitgaan naar de Grote Paasprijs, waarin enkele toppaarden aanwezig zijn. Wie een dag eerder het toch wat schamele drafprogramma ziet op het vorig jaar jubilerende Duindigt, moet erkennen dat de sport in Alkmaar volop in de lift zit. Dat blijkt ook uit publicatie van de omzetcijfers tot dusverre waarbij in de kaasstad een stijging van de inzet met veel meer dan tien procent werd genoteerd. Daar is het fraaie winterweer ongetwijfeld mede debet aan geweest, maar ook het feit dat de animo om in Alkmaar te starten groot was, getuige nu weer de talloze uitlotingen.
In de Paasprijs komen enkele cracks in actie. Soms zijn dat lokale helden, zoals Typical Meadow van de Alkmaarse stal Schermereiland. Hij rijgt de ereplaatsen aan elkaar op het ovaaltje en wordt nu, vanwege hopelijk lucratieve buitenlandse verplichtingen van de familie Langeweg, gereden door John Dekker. Die staat voor een weinig makkelijk karwei, want Uruguay River (met de Belg Kurt Roeges) wint momenteel aan de lopende band. Ook de ooit sterk van een peesblessure teruggekeerde Siebren Jubilee is natuurlijk een interessante deelnemer. Hij was er vorig jaar nog verantwoordelijk voor dat Ruud Pools de Champions Trophy (een onderonsje tussen de diverse drafkampioenen) mocht winnen.
Het voormalige Paradepaard Orsini Dragon maakt in deze draverij zijn rentree met Akersloter Kees Zijp. Hij zal misschien nog enkele koersjes nodig hebben, maar de geelrode kleuren van zijn rijder zullen zeker even dominant in beeld zijn. Dat geldt evenzeer voor Pacific Valley, een Alkmaar-specialist bij uitstek en bovendien is het een uitgelezen mogelijkheid voor zijn Texelse fokkers Tine en Nico van Heerwaarden om even een kijkje te nemen. Maandagavond missen ze immers vaak, letterlijk, de boot.
Nog andere kandidaten? Jawel, Rick Wester treedt op steenworp afstand van zijn ouderlijk huis aan met Robin Schermer en Orta Luce keert terug op de bodem waar hij zijn grootste triomf ooit vierde: de winst in de 4,5 kilometer van Alkmaar vorig jaar. Rest nog speciale vermelding voor Ryan G Boko, die ogenschijnlijk zijn beste jaren achter zich heeft liggen. Maar het broertje van Paul W Boko heeft wel iets met Pasen. In 2005 won hij nog de Paasprijs op Duindigt en vorig jaar werd hij in Wassenaar tweede.
Opvallend is de absentie in deze koers van Tom Kooyman, die de laatste jaren patent had op de Paasprijs met onder meer Normandie en Miss Aora. Vorig jaar was Azzurri met Kurt Roeges de sterkste. De titelhouder bereidt zich voor op een nieuw seizoen, maar eigenaar Koos Minck heeft met seriewinnaar Uruguay River een nieuw ijzer in het vuur.
Op het programma staat eveneens een montédraverij waarvoor acht combinaties aan de start verschijnen. Mogelijk wordt dit een interessant duel tussen de jeugdige Linda Hamming met Randey di Angeli en haar vriend Nick Hollenberg met Pala Frisiana. Opvallend is ook de deelname van John Smith, die vanuit Duindigt oversteekt met de trouwe Tomahawk. De jockey heeft altijd een voorliefde gehad voor de draverijen onder het zadel, maar het blijkt voor hem vaak moeilijk geschikte paarden te vinden voor dergelijke ritjes.
Andere opvallende deelnemers zijn maandag Speedking Beemd, een nationale topper die nu met Hiltje Tjalsma aantreedt, de hier drie keer op rij succevolle Unexpected Well met Johnny Westenbrink, de in Alkmaar bijkans onklopbare Vanity Fame B met leerlingenkampioene Lissette de Munnik en in de slotkoers Unique Star, die met Lindsey Pegram op Alkmaar nog nauwelijks een stap verkeerd zette. Het zijn de ‘zekerheidjes’ van de dag, maar wat is zeker als het om levende have gaat?
De aanvang van de koersen is maandag om 13.30 uur. De jeugd heeft, onder begeleiding, gratis toegang.