Topbezetting op Alkmaarse koersdag

ALKMAAR – Met liefst elf uitstekend bezette draverijen werkt drafbaan Alkmaar komende maandag de voorlaatste meeting van het seizoen af. Alleen in de week tussen kerst en nieuwjaar wordt nog één keer gedraafd. Als die koersdag net zo’n succes wordt als vorig jaar en een soortgelijke bezetting krijgt als maandag, mag men zich in de handen knijpen.

Dat doet in zekere zin ook het bestuur van paardensportvereniging Hilversum/Alkmaar, want voor komend seizoen staan er grote plannen op de agenda. Zo zal de verbouwing van de tribune definitief onder handen worden genomen, met als uiteindelijke resultaat twee gerieflijke etages vanwaar men de draverijen kan volgen. Naar verwachting zal in de herfst van komend jaar de verbouwing zijn afgerond, waarbij het ‘knusse karakter’ dat zo tekenend is voor Alkmaar zo veel mogelijk zal worden gekoesterd.

Net als vorige week zullen uit de elf koersen vijf stuks worden aangewezen waarvan het totale prijzengeld met nog een kleine vijfhonderd euro wordt verhoogd. En dat is natuurlijk een mooi extraatje in deze voor trainers en rijders niet altijd even makkelijke tijden, al neemt de belangstelling voor de sport weer zienderogen toe.
In de ANPAVA-prijs komen tien paarden aan de start vanuit de banden. Het betreft dravers die grotendeels net tegen de vaderlandse topklasse aanleunen, zoals Ranzen Boko van Casper Veldink. De uit Hoorn afkomstige ondernemer stuurde zijn ruin zelfs een tijdje naar Zweden, maar blijkt op Hollandse bodem vooral in grote krachtproeven het beste uit de voeten te kunnen. Zo was hij met vaste rijder Robin Bakker al vierde in de 4,5 kilometer van Alkmaar, de langste jaarlijkse draverij in Europa. Derde werd in die koers de hier ook aanwezige Souteneur met Mieke van der Meer. De ruin maakte onlangs na een rustperiode van twee maanden een bevredigende rentree in Duitsland. In zijn oude vorm is hij hier eveneens heel kansrijk. Het duo moet met onder meer Jack Daniels en Remy du Gazeau twintig meter goedmaken op de ongetwijfeld taaie Sybes Pride uit het eerste band. De hengst maakte dit jaar na een zeer lange periode van blessureleed een opvallende comeback en won zelfs al weer één van de topnummers op de grasbaan van Joure, waarbij hij Orta Luce (winnaar van de 4,5 kilometer) zelfs voorbleef.

Nog wat krenten uit de pap. In de eerste koers start Rouveener Giel van der Togt met Uzzi, die hier al twee keer eerder knap won. De merrie heeft even rust genoten en treft met Triple Crafts K haar belangrijkste opponente. Trainer Tom Kooyman verwacht dat die met de Heemskerkse Krista Timmer hier ook kans op de zege heeft.

In de tweede koers krijgt Fred de Zoete tussen zijn collega-amateurs Trotting Paul te rijden. De zoon van de binnenkort te veilen dekhengst Paul Trot verbaasde vorige week eigenaar Harry van der Heide met een eclatante zege. De zestigjarige liefhebber uit Leek (op zijn thuisbaan werd hij zelf nog vierde met de ruin) mag ook nu hoop op een goede afloop hebben.

De derde koers lijkt een duel te worden tussen Vanity Fame B, die Lissette de Munnik aan een belangrijke zege kan helpen in haar jacht op de leerlingentitel. Concurrent Wim van der Mespel heeft met Tequila Sunrise ook een kansrijk paard, maar de grote favoriet lijkt toch Tauros Cup met Robin Bakker. De combinatie werd in deze omgeving in twee starts nog niet verslagen. Lissette de Munnik heeft met Vlam van de Leye in de zesde koers overigens nog een grote favoriet te rijden.

De koers over 1100 meter is ook deze keer weer sterk bezet, met als grote blikvanger Romeo Beemd met Rob de Vlieger. De markante schimmel won al twee van dergelijke spurtkoersen, waarbij hij de laatste keer rijdster Hiltje Tjalsma bijna van de sulky leek te scheuren. De ruin heeft in dergelijke krachtproeven nog een geweldige slotfase in huis, waarmee hij de specifieke kortebaners nog op de knieën weet te krijgen.

Een koersje later krijgt Vanadis Boko met Hugo Langeweg jr op papier de beste kansen in een veld van twaalf paarden. De merrie debuteerde onlangs met een makkelijke zege en kan volgens zijn rijder hier nog wel vaker winnen. Ze is een dochter van John F Boko, de dekhengst die onlangs in de handen overging van de Starnmeerse Alie Luitjes.

In de slotkoers vraagt de strijd om de amatricetitel de aandacht. De Zandvoortse Annemiek Beekman (met Vonk van Ranum van Akersloter Piet van der Kolk) leidt met minieme voorsprong op Hilda Hofstra, die hier met Usigny Metjo op papier meer kans heeft. Vorige week maakte ook Tiger Woods DF (Jaap Terstal) een beste indruk, hij zou voor eigenaar Piet Bakker nu wel eens de eerste zege in zijn loopbaan kunnen boeken. Bakker was ooit nog bijzonder succesvol met één van de beste stayers die ons land rijk is, Ciao Magnus.

De eerste koers maandag is om 18.20 uur. De jeugd heeft gratis toegang.