Duindigt neemt met slotmeeting afscheid van geslaagd seizoen

De mogelijkheden van de Nootdorp-piste met bijbehorende verlichting scheppen de mogelijkheid om in Wassenaar steeds op de reguliere tijd van 13.30 uur aan te vangen. Gevolg is wel dat de laatste koersen, in dit geval drie, steeds op de kleine baan moeten worden verreden.

Een fors aantal koersen kent zondag een behoorlijke prijzenpot. De Business Club Duindigt Stakes levert de winnaar zelfs bijna drie mille op. Voor de eerste maal waagt Unique Star zich aan het grote werk. De hengst werd onlangs gekocht door Pascal van Velzen, die de draver in training zette bij Lindsey Pegram, waar hij zelf af en toe ook een paardje rijdt. Dat Unique Star meteen drie maal op rij zou winnen, had Van Velzen echter zelf ook niet verwacht. Qua klasse is Uruguay River (Jan van Dooyeweerd) hier misschien de beste van het stel, maar die ruin wil zich nog wel eens een foutje permitteren.

Goede dravers vertrekken er ook in de zevende koers en het is moeilijk hier een echt torenhoge favoriet aan te wijzen. Reine Vryenesse (Tom Kooyman) wordt per koers beter, Unique Boko (Hugo Langeweg jr) begint steeds meer te lijken op grootmoeder Speedy Volita en Urban Beuckenswyk (Jeroen Engwerda) en Speedy Aresy (Jan van Dooyeweerd) beschikken over de snelheid om hier een gooi naar de zege te doen. Overigens doet met Otto Boko zelfs nog een zoon van Speedy Volita mee in deze koers. Titus Boko (Ruud Pools) is in dit veld absoluut de regelmatigste, met zes zeges in zijn laatste acht koersen. Een mooi duel tussen de ‘ausdauer’ van laatstgenoemde en de spurtsnelheid van de overigen. De familie Bootsman is met vier Boko-dravers (naast Otto, Unique en Titus treffen we ook nog Pesach aan) wel verzekerd van een fiks deel van de uit te loven fokpremies. Die bedraagt – voor Nederlands gefokte dravers – in dergelijke koersen nog altijd tien procent van het prijzengeld.

In de openingskoers gaat Mac Myra proberen de draad weer op te pakken. De merrie won haar eerste vier koersen, maar moest zich vorige week zondag na felle strijd toch gewonnen geven. Ze wordt nu weer gereden door good old Cees de Ruyter, die zelf nog altijd ongeslagen is met zijn oogappel.

Een koers later komen dertien combinaties in actie. Twee van de starters zetten onlangs hun eerste start in winst om: de in Zweden opgegroeide Velvet Boko (Hugo Langeweg jr) en de zeer snel debuterende Vip Weber met Rob van Toor. Omdat de hengst zijn tijd ook nog eens liep op een volkomen doorweekte baan, lijkt hij hier de grote favoriet te zijn.

Interessant is in de derde koers het optreden van Vina Boko. Het halfzusje van Uriah Boko werd lange tijd als een voorname concurrente gezien voor stalgenoot Virgill Boko, maar ze haalde destijds de Derby niet. Wel was ze mede verantwoordelijk voor het Derby-drieluik van Hugo Langeweg jr, door de Troost Derby makkelijk te winnen. Winnen zal nog niet eenvoudig zijn voor Langeweg jr dit keer, want Rhapsody Blue (Rob de Vlieger) en Ulriek Ravestein (Jeroen Engwerda) hebben wat meer koersjes in de benen én bezitten vorm.

Dat laatste geldt zeker voor Tiara Groenhof in de een koers later naar dierenarts Klaas Claij vernoemde kwartetkoers. Sinds de merrie haar record in Duitsland op waanzinnige wijze bijspijkerde (1.13,2) is ze vrijwel niet meer te beschieten geweest. Zes van haar laatste acht starts won ze. Ze vertrekt nu met Jaap Terstal, die vooral af dient te rekenen met de eveneens in grote vorm zijnde Vriend Vryenesse, nu gereden door Wim Brouwer. Met veertien deelnemers is een verrassing overigens allerminst uitgesloten.

Zoals gezegd worden de drie slotkoersen verreden op de kleinere piste en dat biedt kans aan de echte specialisten van het specifieke bochtenwerk. Ustan Medo is er zo een. De ruin wint dergelijke karweitjes vanuit de banden op Alkmaar aan de lopende band. Met Tom Kooyman moet hij hier ook uit de voeten kunnen.