Fomin europees kampioen

MOSKOU – In Moskou is Valeri Fomin op eigen bodem de nieuwe Europese kampioen bij de amateurrijders geworden. Helaas was er geen Nederlandse vertegenwoordiger aanwezig, omdat problemen rond het verkrijgen van een visum voor Dicky Hof een afreizen naar Rusland onmogelijk maakte. De tegenwoordig voor Tsjechië actieve Alle Loman eindigde op de laatste plaats.

Fomin nam al na twee van de vier te verrijden koersen de leiding, maar in de slotkoers scheelde het maar weinig of hij verspeelde alsnog zijn titel. Uiteindelijk bleef de regerende kampioen Klaus Tho Seeth uit Duitsland op één punt steken, net als Egill Sjavoll (Noorwegen) en Marc de Soete (België). Vervolgens eindigde ook nog een trio deelnemers op twee punten achterstand, zodat van een unieke ‘close finish’ gesproken mag worden.

De 36-jarige winnaar is een relatieve nieuwkomer in de sport. Hij heeft pas sinds 2000 een licentie en reed in totaal zo’n dertig zeges bij elkaar. Beduidend minder dan bijvoorbeeld de Oostenrijkse deelnemer Christian Mayr, die al meer dan 400 maal de handen juichend in de lucht kon steken.
Het was de eerste maal dat een Rus de titel veroverde. Fred Handelaar was in 2000 de laatste Nederlandse kampioen op het podium.

De uitslag:
Valeri Fomin (Rusland) – 32
Klaus tho Seeth (Duitsland) – 31
Egil Sjavoll (Noorwegen) – 31
Marc de Soete (België) 31
Erhard Schneider (Zwitserland) – 30
Torben Nygaard (Denemarken) – 30
Vlodimir Kushtal (Oekraïne) – 30
Pascal Garreau (Frankrijk) – 28
Juha Kulin (Finland) – 28
Tamas Kelemen (Hongarije) – 26
Christian Mayr (Oostenrijk) – 26
Peter Wikström (Zweden) – 23
Alle Loman (Tschechië) – 19