Shanice Surprise is opvolger van halfzus Mellanie Surprise

DUINDIGT – Het waren de rennen die het programma op de draf- en renbaan van Duindigt domineerden. Normaliter lijdt de omzet op de totalisator daar ietwat onder, maar door de stuwende waarde van een kwartetjackpot mocht men in Wassenaar helemaal niet ontevreden zijn over de uiteindelijke inleg op het spel.

De St. Leger is een in navolging van de Derby vanuit Engeland naar ons land overgewaaide klassieker voor volbloeds van drie jaar of ouder. Titelverdediger Cool Concept (Terry Cain) slaagde er niet in zijn zege te repeteren. De hengst moest genoegen nemen met een anonieme positie in het veld, ver achter winnaar Classic Night met Marjolein Kom. Het duo was hier als grote favoriet vertrokken.

De Clingendaelren werd een prooi voor Shanice Surprise met Daan Klomp. De winnende tweejarige is een halfbroertje van Mellanie Surprise, die zich vorig jaar de sterkste had getoond in deze naar de voormalige renbaan Clingendael vernoemde koers. Vorige jaar overleed de fokker van beide volbloeds, de heer Leyser, vlak voordat Mellanie Surprise de klassieker zou winnen.

De amateurren om de Korthals van Schooten Memoriaal werd een prooi voor Birkje Hoorens van Heyningen. Op de rug van Stranded Gentry had de bij de ANWB werkzame Voorburgse de routeplanner het slimste ingesteld, hetgeen de zoveelste verrassende winnaar van de dag opleverde.

Bij de dravers kwam in de laatste koers de gevestigde orde aan de start. De winst ging naar Speedy Aresy met Jan van Dooyeweerd. De vorm van de merrie was al langer uitstekend, want onlangs klopte ze nog de nieuwbakken kampioen van Nederland Rhythm and Speed.

Het gaat momenteel uitstekend met de stal van Caroline Aalbers, die met een beperkt aantal dravers toch heel wat zeges turft. De Callantsoogse opende de meeting verrassend met een zege in recordtijd van Rap van Assum. De draver is ‘familiebezit’ geworden van de Meiden van Assum nadat fokker Jaap Vergouw overleed. Zijn schoondochter wilde vervolgens de ruin houden omdat de fokker dat graag zou hebben gewild.

De vriend van Caroline Aalbers, Jaap Terstal, zou later op de middag ook nog een keer winnen. In de moeilijke ruin heeft trainer Cornelis Vergay altijd vertrouwen gehouden, maar nu pas begint zich dat met twee zeges op rij echt uit te betalen. Vorige keer was de vanwege het EK amatrices in Hongarije nu verhinderde Hilda Hofstra er al succesvol mee, nu kon de Callantsoger de buit binnenhalen in een toch heus niet zwak bezette koers. Hiltje Tjalsma schreef een andere koers voor de liefhebbers op haar naam door met Sioux uit de stal van Rob de Vlieger te winnen.

Opvallend was de winst van Uriana Dijkhoeve met Bas Crebas, vooral omdat de merrie alleen in haar debuutkoers in Joure had kunnen winnen. Dat was tevens de gelegenheid waarbij mede-eigenaar Jan Siersema zijn medebezitters Jan van Dijk en Carolien ter Maten (beiden afkomstig uit Woudenberg) voor de eerste maal zag!
Ronduit sensationeel was de winst van Mac Myra met eigenaartrainer Cees de Ruijter uit Heemskerk. De bijna zeventig jaar oude liefhebber die zijn paarden vooral langs de kuststrook traint, won in een select veldje jonge paarden.

Een gastritje was er voor Lindsey Pegram met Vriend Vryenesse. De Heiloose verving Tom Kooyman, die een schorsing uitzat, met succes. Het betekende de vierde winst in de prille loopbaan van de zoon van oud-Derbywinnaar Eibert Vryenesse.