EMMELOORD KLAAR VOOR MOOI SEIZOEN

Met tien koersen begint Emmeloord woensdag aan een nieuw en hopelijk succesvol drafjaar waarin net als voorgaande seizoenen drie keer zal worden gekoerst. De koersen op de recreatieve grasbanen bloeien als nooit tevoren. Ook in Emmeloord – een plaats met een lange traditie binnen de draf- en rensport – plukt men daar de vruchten van.

Mooi stayersnummer [] De meest succesvolle dravers op gras zijn woensdagmiddag vanaf 17.00 uur present op de polderse baan. Zo komt in de koers voor de topklasse de geweldige Ryan G Boko met Sjoerd van der Galien aan de start. Na een mislukte ouverture op de natte baan van Eenrum, stond er vervolgens geen maat meer op de crack die achtereenvolgens in Hilversum, Hattemerbroek en Aduard wist te winnen. Het zou echter geen recht doen aan de concurrentie om de combinatie uit Appelscha maar meteen tot de onklopbare favoriet te bestempelen. Sir Groenhof (Tom Kooyman) duelleerde vaak genoeg met de nationale top – soms met groot succes – maar heeft weinig ervaring met gras. Rowan Diepnow (Rob de Vlieger) bleef onlangs in Hilversum niet ver achter Ryan G Boko en won vorig jaar de Grastrofee. Roesjha Dear is een toonbeeld van trouw. De met Stefan Schoonhoven vertekkende hengst was vorig jaar op deze baan ook al niet onverdienstelijk actief. Samen met Ryan G Boko moeten deze paarden 25 meter voorsprong geven aan onder meer Sybes Pride met Rick Ebbinge. De hengst eindigde laatst in Aduard met een vergelijkbaar startvoordeel vlak bij Ryan G Boko. Nu is hij actief op de piste waar hij bij trainer Bas Crébas menige trainingskilometer wegstampte. De dit jaar zo succesvolle trainer is tegenwoordig gehuisvest in Bant.
Emmeloord is jaarlijks een vaste trekpleister op de koerskalender. Al vanaf 1959 wordt er gedraafd op de grasbaan, waar naast Bas Crébas ook de familie Verhulst en good old Dirk Bolwijn hun paarden de laatste jaren trainden. Bolwijn is al sinds 1962 – met onderbrekingen – actief op de polderse baan waar ook Klaas Woudstra nog als trainer bivakkeerde. Grond met historische waarde voor de drafsport dus.
Het meeste valt er woensdag te verdienen in de zevende koers, waarin tien paarden vertrekken voor de Unitrot Stayers Prijs. Een geweldig veld waarin natuurlijk één paard de blikvanger is vanwege zijn status als ongeslagen draver op de grasmeetings van dit jaar: You Wish Toscana met Ruud Pools.

meer ▼

You Wish Toscana won zijn laatste zes koersen op rij, waarbij naast zeges tijdens de eerste vier grasbaanmeetings van dit jaar ook nog twee zeges in Groningen zaten. Harrie van der Heide heeft dus niet te klagen, al vraagt hij zich misschien af of de zoon van Pim Wielinga zijn vorm wel kan bewaren tot aan de graskoersen in zijn eigen woonplaats Leek.
Leek is ook de plaats waar Racing Dragon vorig jaar een van zijn mooiste zeges behaalde, door winst in de strijd om de Leekster Tak. De ruin is al een paar jaar, vanaf 2004, mede toonaangevend op dit soort koersdagen en is nu verlost van zijn kwelgeest Ryan G Boko. De laatste vijf jaar won hij steeds minstens één koers op gras, dat is er nu ondanks een serie ereplaatsen nog niet van gekomen. Ook leeftijdgenoot Radja Jet moet hier een heel eind kunnen komen. In het verleden waren zijn optredens op gras niet altijd even succesvol, maar begin dit jaar bewees hij met zeges in Hilversum en Eenrum wel degelijk op die ondergrond uit de voeten te kunnen. Trainer Rob de Vlieger is nu zelf weer eens rijder achter het paard van de bij hem werkzame leerlingpikeur Jan-Thijs de Jong.
In het veld treffen we verder nog wel meer paarden aan die op het gras uit de voeten kunnen. Zo wonnen Rimano P (Gerard Verbon) en What a Sunday (Robin Bakker) al eens in Emmeloord, waar spektakel altijd verzekerd is. Laatstgenoemde is een zusje van oud-Derbywinnaar Rise and Shine en zou kunnen profiteren van een mooie startpositie in het (rustige) eerste band. In het middelste band treffen we ook nog Une de Pink aan met Cees Imming. De merrie lijkt in de vorm van haar leven te steken. Onlangs won ze in een heatdraverij twee maal en vervolgens imponeerde ze tijdens de Lage Landen-meeting met een mooie laatste rechte lijn. Emmeloord is allesbehalve vreemd domein voor haar. Sterker nog: in 2005 won ze tijdens alle drie de koersdagen met haar Callantsoogse rijder!
Ustan Medo zagen we in het verleden zelden op de grasbanen, maar na een bevredigend optreden in Hilversum – de plaats waar eigenaar Piet Groot zo aan verknocht is – ziet Tom Kooyman blijkbaar wel wat in een vervolg hierop. De ruin schuwt de afstand als oud-winnaar van de 4,5 kilometer in ieder geval allerminst. Het veld wordt gecompleteerd door de wispelturige Terry H met Niels Jongejans en Videx SR met Arend de Wrede. De Ureterper won drie jaar geleden met de Duitse ruin al eens in Emmeloord en weet soms in sterke velden te verbazen, al is zijn laatste zege al weer even geleden.
De eerste koers in Emmeloord is om 17.00 uur. De jeugd tot zestien jaar heeft onder begeleiding gratis toegang. De koersen worden verreden op het terrein dat gelegen is aan de Sportlaan.