HILVERSUM WEER TERUG OP DE KAART

Met een mooi programma van elf koersen wordt woensdagmiddag voor het eerst sinds oktober 1997, twaalf jaar na dato, weer gekoerst in Hilversum. Niet op de baan waar grootheden als Quicksilver S, Bellino II, Henri Buitenzorg, Speedy Volita, Yellowa en Action Skoatter duelleerden, maar op een graspiste in de Hilversumse Meent. De voormalige baan waar ooit 2980 meetings werden afgewerkt, is immers inmiddels bebouwd. De laatste winnaar was destijds Legend Limburgia met Jan van Dooyeweerd Jr, waarmee een rijke historie van 72 jaar werd afgesloten.

Veel grascoryfeeën weer aanwezig [] De voormalige baan was in het verleden het trainingscomplex van talloze grote (en minder grote) namen in de vaderlandse drafsport. Willem H Geersen begon er in 1929 zijn loopbaan als opvolger van Tjibbe Witteveen, maar ook Buddy de Vries, Rinus van Leeuwen, Maria Poort, Jos Oorthuijsen en Manus Bouwhuis waren gevestigde namen in de radiostad. Hilversum was ook de baan waar de eerste koersen werden verreden met hulp van verlichting en waar jaarlijks bijna veertig miljoen gulden door de handen van de nijvere totalisatormedewerkers gleed. Zelfs de baanrecords refereren nog aan de gloriejaren, want Friendly Face, Mack Lobell en Paparazzy liepen er 1.12,8.
Dergelijke tijden zullen er woensdag niet worden gelopen. Bij de deelnemers bevinden zich meerdere paarden die tijdens de seizoenouverture in Eenrum al wisten te winnen en dus het grasseizoen sterk openden. Wishful Memory (vijfde koers met Ronald de Beer), Tantiffy Oostland (zevende koers met Jan Thijs de Jong), Without a Trace (eveneens zevende koers en met Dennis Minnema), Radja Jet (achtste koers met Jan Thijs de Jong), Swiebertje Kes (negende draverij met Fred Handelaar), Whitelips Mari (tiende koers met Frans van der Blonk), Valentino Viola (eveneens tiende koers, met Rob van Toor) en You Wish Toscana (elfde en laatste koers met Robin Bakker) starten hier dus opnieuw als zegekandidaten. Valentino Viola krijgt na zijn verrassende winst in het Flevofarm Stayerskampioenschap te Eenrum nu echter een aanzienlijk kortere afstand voor de kiezen.
Het beste gedoteerd is de Grote Prijs van de Gemeente Hilversum, een koers met een traditierijke klank. Deze werd namelijk vanaf 1930 tot het jaar van de sluiting van de baan verreden en burgervader Ernst Bakker zal zelf aanwezig zijn om de prijsuitreiking te verrichten. Het is moeilijk in te schatten wie over de afstand van meer dan drie kilometer de beste papieren heeft om de eerste prijs van duizend euro te veroveren.

meer ▼
Vickers Valiant is door een groep mensen rond Schagenaar Wouter de Reus voor een jaartje gehuurd, mede met het oog op dit soort graskoersen. In het verleden won de merrie al eens in Joure op een dergelijke ondergrond en recentelijk bewees ze haar vorm met Dennis Obermeijer door een knappe winst in Alkmaar. Ze heeft bovendien ruim twintig meter startvoordeel op Empire Hanover (Rob de Vlieger), krachtpatser Ustan Medo (Tom Kooyman) en de in Eenrum zegevierende Radja Jet met Jan Thijs de Jong. Van dit trio is Radja Jet eigenlijk de enige met behoorlijk wat ervaring op gras en ook aan zijn klasse behoeft niet te worden getwijfeld. Zo werd hij al eens tweede in het semiklassieke Gouden Paard.
Sterk bezet is zonder meer ook de negende koers, waarin een boeiend duel verwacht mag worden tussen graskanonnen als Swiebertje Kes (niet alleen in het montégenre sterk) en Ryan G Boko, die het op de zware baan van Eenrum echter lelijk liet zitten. Vorig jaar was hij juist op deze ondergrond bijna onklopbaar. In deze amateurkoers zou ook Rowan Diepnow een rol kunnen spelen. De trouwe hengst won in het verleden al koersen in Emmeloord en Eenrum. Tussen dit drietal lijkt op voorhand weinig krachtsverschil te zijn.
De eerste koers in de Hilversumse Meent is woensdag om 16.00 uur. De baan is trouwens gelegen op steenworp afstand van het Bussumse Cruysbergen, waar van 1893 tot 1912 ook werd gedraafd.