YUCCA BOKO FAVORIETE IN MERRIES STAKES

Gedurende het programma op de drafbaan van Groningen steekt er donderdag één koers bovenuit: de Vierjarigen Merries Stakes. Onder de deelneemsters bevindt zich onder meer Yucca Boko. De draver van Rijnsburger Willem van der Meer kwam in haar loopbaan pas negen keer aan de start, maar was met onder meer een winst in de Derby natuurlijk wel één van de toppers in haar jaargang tot dusverre.

Yucca Boko op zegejacht [] Yucca Boko, een dochter van Muscles Yankee begon haar loopbaan relatief laat, maar de mare dat ze over buitengewone kwaliteiten beschikte was al snel verspreid. Hugo Langeweg Jr reed haar tot dusverre acht keer in koersverband, het leverde een identiek aantal zeges op. Één keer koos de Schagerbrugger voor Ybanos (in de Fokkers Trofee) en dat leverde direct de eerste en tot dusverre enige nederlaag op voor Yucca Boko. Neemt niet weg dat de merrie natuurlijk een staat van dienst heeft om U tegen te zeggen, met onder meer de Sweepstakes Merries en de Derby in haar bagage. Omdat ook de Sweepstakes een koers is die in Groningen wordt verreden, zal de baan geen probleem zijn. Moeder Ottey Boko was ook al eigendom van Willem van der Meer en slaagde er eveneens in de Sweepstakes Merries op haar naam te schrijven.
You've got Mail begon haar loopbaan imponerend als tweejarige met twee zeges, waarbij onder meer een overtuigende winst in de Productendraverij. Vervolgens bleef de altijd door Frans van der Blonk gereden merrie aanhaken bij de top van haar jaargang, maar winnen zat er niet meer in. In de Derby eindigde ze teleurstellend ongeplaatst en in de Fokkers Trofee werd ze verdienstelijk derde. Eigenaar Henk Schavemaker is een nieuw succes gegund, maar tijdens een recente onderlinge confrontatie bleek Yucca Boko momenteel toch wat beter op dreef.
Een dark horse in dit veld is Yelina Charisma, die haar loopbaan begon bij Hugo Langeweg en via Zweden nu bij Peter Louwersheimer in Ruinerwold op stal staat. De merrie liep in handen van Hans Crébas een imponerend record van 1.14,3 in Zweden en ook haar laatste optreden op de Groningse piste leverde een tijd op die sneller was dan het record van de favoriete. Een topklassering is dus niet zo ongeloofwaardig als misschien wordt gedacht, zeker nu de korte afstand haar ligt.

Jos van Koolwijk en Marieke Willems uit Balkbrug richtten enige tijd geleden hun Stal Orco op, vernoemd naar de voormalige lievelingsdraver van de laatstgenoemde, Orco Dragon. Hun eerste troef Wyard Beuckenswyk was al een geweldig paard en ook met Yours or mine hebben ze het eveneens getroffen. De dochter van Goetmals Wood won trouwens al vier keer – steeds in het Duitse Gelsenkirchen – maar zal het in dit veld met Van Koolwijk zelf in de sulky niet eenvoudig krijgen.
Ylena Beemd is de meest opvallende deelneemster om te zien. Het betreft hier immers een schimmelmerrie. Ze wordt gereden door Robin Bakker. Haar enige zege behaalde ze tot dusverre op de baan van Wolvega. Ook toen was er sprake van een Stakesdraverij. Als driejarige legde ze beslag op diverse ereplaatsen in de klassiekers.
Ycewater boekte haar enige zege op deze baan in de Sweepstakes Trials, ondanks een onvoordelig parcours aan de buitenzijde. De Spendic-dochter verbeterde laatst achter Yucca Boko en You've got mail haar record, maar de troef van Rosalie Janssen uit Een zou nog verder verbeterd moeten zijn om zich hier in het duo te lopen.