‘GOUDEN HELM’ JONGEJANS ACTIEF IN WOLVEGA

Op de drafbaan van Wolvega worden komende zaterdag negen koersen verreden. Onder de deelnemende paarden treffen we enkele erkende seriewinnaars aan, zoals Young Girl Mack met Kurt Roeges. De merrie van de familie Van der Zwaan uit Ter Idzard is inmiddels vijf koersen op rij ongeslagen. Haar laatste nederlaag leed ze vorig jaar november in de Breeders Crown voor merries.

Leerlingenkampioen [] In de zevende draverij mag ze proberen haar zegereeks op te voeren naar zes, maar dat zal allerminst eenvoudig zijn. De tegenstand is namelijk heel sterk met onder meer Ylaine Hanover en Ruud Pools (een combinatie die ook al drie keer op rij won), de sterke Vario Baldwin van eigenaarrijder Jan Voorn en Yahama, die met Niels Jongejans van start gaat. De ruin uit de stal van Henk Hamming won met de regerende leerlingenkampioen onlangs twee maal op rij en zou het Young Girl Mack dus best moeilijk kunnen maken.
Niels Jongejans is een exponent van de nieuwe lichting rijders. Niet alleen talentvol, getuige zijn vele zeges inmiddels, maar ook nog iemand die de sport op positieve wijze voor het voetlicht brengt. De regionale pers besteedt herhaaldelijk aandacht aan de jonge rijder, die ooit in beeld was voor een proeftraining bij voetbalclub AZ. Hij werd uitgebreid geportretteerd in het magazine draaf en in Paardensport in Ren en Draf én afgelopen week kwam hij zo'n kleine tien minuten in beeld tijdens een reportage op TV Noord-Holland in de rubriek De Pijl.
De manier waarop de Zaankanter omgaat met de pers, staat ook zijn huidige werkgever Henk Hamming uit Oudeschoot wel aan. “Toen Niels bij mij kwam werken, had hij al ervaring opgedaan bij zijn buurman Andries van der Blonk en bij Jan van Dooyeweerd. Zijn leergierigheid trok mij wel aan. Op het moment dat hij bij mij in dienst kwam, kampte ikzelf met de gevolgen van een beenbreuk. Daardoor moest Niels gelijk veel rijden en voor een jongen van negentien jaar heeft hij dat geweldig gedaan.”
In draaf meldde Jongejans nooit echt moeite te hebben gehad met de keuze voor de drafsport. “De liefde voor de paarden heeft het gewoon gewonnen. Je kunt beter iets doen dat je leuk vindt, is mijn gedachte. Spijt heb ik er nooit van gehad”, aldus de Assendelver, die zijn eerste overwinning al boekte in zijn tweede koers: met Topper Swagerman van meubelhandelaar Klaas Swagerman uit Andijk. “Belangrijk voor mij was dat mijn ouders toen ook meteen trots op mij waren. Hoewel ze van oudsher niets te maken hebben met deze sport, hebben ze mij wel altijd gesteund in mijn keuze voor de dravers.”
meer ▼

Jongejans verloor vorig jaar zijn status als leerlingpikeur door een zege met Kalimans Yvonne GD. Ook al een paard dat als outsider naar de bloemen werd gestuurd, hetgeen zijn kwaliteiten nog eens onderstreept. Inmiddels won hij zo'n slordige vijftig koersen en het einde is nog lang niet in zicht. Dus zal de zweep nog vaak juichend in de hoogte worden gestoken. “Dat moet ook een beetje, vind ik. We bedrijven een publiekssport, de mensen willen ook wat uitstraling zien. Vandaar dat ik bij een zege vaak met de zweep in de lucht door de finish ga, al is dat niet altijd even bewust hoor. Soms is het ook gewoon van pure blijdschap.”
Zaterdag komt Jongejans drie keer in actie: met de al gememoreerde Yahama en twee keer met Travis Dragon. De laatste start in een heatdraverij, waarin de paarden het twee keer tegen elkaar in omgekeerde startvolgorde tegen elkaar opnemen. Ook is er een koers voor de subtop met onder meer Tennessie Forest, Patriot Meadow en Vogue.