DRAGON-DRAVERS VASTE WOLVEGA-GASTEN

WOLVEGA – Vrijwel iedere koersdag komen er op de baan van Wolvega Dragon-dravers aan de start. Zo ook zaterdag, wanneer weer verschillende door Jutrijper Tjalco de Witte gefokte paarden tijdens de vrij entree-meeting achter de startvleugel plaatsnemen. De in de financiële sector actieve ondernemer speelde in het verleden niet alleen een belangrijke en reddende rol tijdens diverse periodes dat de baan van Wolvega het moeilijk had. Hij was tevens verantwoordelijk voor koersen als de Dragon Sire Stakes, in 1999 gewonnen door Nike Oldeson met Cees Kamminga. Met een prijzengeld voor de winnaar van 200.000 gulden was dat destijds de best gedoteerde koers op Nederlandse bodem ooit.

Initiatiefrijke liefhebber [] Maar de vindingrijke liefhebber die aan het bewuste prijzengeld kwam door slim te beleggen in Japanse warrants had nog veel meer initiatieven. In een periode dat op de website Nakoersen een revolutionair idee wordt gelanceerd in de vorm van wedaandelen, zal menigeen misschien terugdenken naar een ander aandelenplan. In het verleden zette De Witte onder meer Holland Horse Racing and Breeding NV op, waarmee kon worden geïnvesteerd in paarden.
Dat geesteskind stamt uit 1989, waarbij 10.000 aandelen werden uitgegeven met een waarde van honderd gulden. Niet alle aandelen konden worden geplaatst, waarna de toenmalige directeur van een commissionairshuis aanvankelijk bleef zitten met de helft van de aandelen. Een offer dat hij met liefde voor de sport bracht. Belangrijkste aanschaf was die van Grundy’s Ebony, een Amerikaanse hengst die in eerste instantie imponeerde op de koersbaan, maar vanwege een blessure vroeg de fokkerij opzocht. Aanvankelijk was er veel belangstelling voor de op Flevofarm in Lelystad gestationeerde hengst, het eerste jaar dekte hij zo’n veertig merries, maar vervolgens kwam de klad er een beetje in. Daardoor daalde de waarde van het aandeel Holland Horse ook.
Maar zoals het bij een nieuwbakken dekhengst altijd gaat: wanneer de resultaten van de nakomelingen bekend zijn, wordt pas de echte waarde van de zaadproducent bepaald. Grundy’s Ebony – een zoon van de geweldige Super Bowl – had zelf een goed record gelopen in Amerika en omgerekend zo’n anderhalve ton aan euro’s verdiend. Dat waren echter nog geen garanties voor een succesvolle productie. Toen zijn eerste lichting enkele goede koerspaarden voortbracht, waarvan Happyline First (winnares Jofferprijs) en Hong Kong Kid (Jonkerprijs) de beste waren, keerde ook de belangstelling van de merriehouders terug. Daardoor kreeg hij in de jaren 1993 en 1994 een propvol dekboek en steeg de waarde van het aandeel weer bijna naar de aanvangswaarde.
meer ▼

Toen echter het totale beeld van zijn nakomelingen niet helemaal meeviel, Happyline First bleef de meest verdienende nakomeling, verdween de hengst weer uit beeld. In het begin van deze eeuw bracht hij als vaderpaard nog wel twee winnaars op rij van de Hongaarse Derby.
De Witte is twintig jaar na dato gelukkig nog altijd in de sport actief en zal zeker ooit nog eens met een nieuw initiatief op de proppen komen. Na Grundy’s Ebony kwamen immers meerdere andere dekhengsten, zoals Mark Six, Sugar Bowl Hanover en zijn eigen succespaarden Nevele Cero O (zelfs deelnemer aan de Prix d’Amérique) en Dante Buitenzorg, de Derbywinnaar van 1989 met Peter Wortel in de sulky. Van Dante Buitenzorg komen de door De Witte gefokte dochter Trixie Dragon en zoon Travis Dragon zaterdag aan de start. Beide keren is Niels Jongejans de rijder van dienst. Utopian Dragon (van Nevele Cero O) wordt gereden door een ander talent, namelijk Robbin Bot. Nevele Cero O werd in 1998 door De Witte samen met Aonne de Wrede vanuit het Noorse Stavanger naar Nederland gehaald. Hij ontpopte zich vervolgens tot een geweldig koerspaard met onder meer zeges in het Franse Enghien. In 2000 werden zijn eerste kinderen geboren en Tjalco de Witte maakte met zijn eigen merries veel gebruik van de Noorse hengst.
De eerste koers is zaterdag om 16.00 uur. In totaal worden er op de fraaie Friese baan tien draverijen verreden. Onder de bezoekers wordt een Friese Stoeltjesklok verloot.