VIVA’S LIMBURGIA IN ALKMAAR ALKMAAR –

Na twee weken koersrust omdat er niet voldoende paarden beschikbaar waren om te koersen, wordt maandagavond in Alkmaar weer een drafprogramma verreden. Bij de deelnemende paarden staat onder meer Viva’s Limburgia, een draver van de Helmondse familie Gerrits. Die vieren momenteel vooral in het buitenland successen met paarden als Uriah Boko en Unico Limburgia.
Viva’s Limburgia zal echter niet zo snel in Frankrijk opduiken. Het paard kwam in 2006 op stal bij Aad Pools, die toen nog actief was in Uitgeest, maar inmiddels zijn paarden traint op de fraaie Kossack Stud in de Beemster. Nadat eigenaar Rob Vonk uit Grevenbicht het paard verkocht aan Karel Gerrits, verhuisde de ruin enige tijd naar de stallen van Wim Duivenvoorden. Uiteindelijk zou de zoon van de inmiddels overleden dekhengst Kaliman toch weer bij Pools in training komen. Het afgelopen jaar heerste Viva’s Limburgia vrijwel van begin tot einde op de kortebaan. Hij kwam liefst 103 keer vanuit het startvak vandaan en won daarvan tachtig keer. Dat leverde hem zeges op in de kortebanen van Sassenheim, Egmond aan den Hoef, Stompwijk, Voorschoten, Beverwijk, Hillegom en Enkhuizen. En bij die zeven zeges werd hij steeds gereden door Manon Pools, die daarmee haar vader opvolgde als winnaar van de gouden helm op de kortebaan.
Maandag vertrekt Viva’s Limburgia in de zevende koers met Aad Pools. Dat hij dat moet doen in een draverij over liefst 2420 meter, maakt niet veel uit. Tijdens een kortebaandag legt de ruin immers in totaal veel meer afstand af.