DRAFTRADITIE TREKT NAAR WOLVEGA

Met tien draverijen biedt de drafbaan van Wolvega zaterdag een programma dat in het teken staat van de harddraverijvereniging uit Joure. In deze Friese plaats worden jaarlijks meerdere koersen afgewerkt op de gezellige grasbaan, waar steeds duizenden belangstellenden bij aanwezig zijn. Om de sponsors en medewerkers eens extra te belonen, worden die nu in Wolvega in de watten gelegd. Gelukkig krijgen die gasten een leuk programma voorgeschoteld.

Jarenlange drafsporthistorie [] Joure koerst al veel langer dan sinds 1924, toen voor de eerste maal op het gemeentelijke sportterrein werd gedraafd. Het kortebanen was er immens populair en in de wintermaanden kon men ook op het ijs aan de slag. Nog altijd mag Joure zich verheugen in bijzonder veel belangstelling van deelnemers, want meestal zorgt de organisatie tijdens de twee traditionele koersdagen voor mooie prijzengelden. In het jaar 1960 werd bij hoge uitzondering zelfs een keer drie keer per jaar gekoerst op de huidige nutsbaan, die in de wintermaanden ook dienst doet voor ijsvermaak.
Al in 1924, toen de langebaankoersen nog een officieuze status hadden op de baan van Joure, kwamen er deelnemers aan de start met een bekende klank. Zo werd de eerste prijs van 200 gulden toen behaald door rijder Van der Veen uit Hardegarijp met zijn Noblesse. De naam Van der Veen is ook daarna veelvuldig opgedoken in de sport, bijvoorbeeld via de in 2005 overleden Tiemen van der Veen, de zoon van Andries van der Veen die samen met Nuttert Oosting nog een belangrijke rol speelde bij de oprichting van de drafsport in Wolvega. Tieman van der Veen, die met zijn succespaard Nellie Gregor onder meer het Kampioenschap voor Nederlandse Paarden won, was ook verantwoordelijk voor de komt van Heres naar ons land. Die dekhengst zou vervolgens uitgroeien tot één van de beste, zo niet dé beste, dekhengst in Nederland. Tijdens deze Jouster Merke Moandei in 1924 werd de tweede plaats trouwens behaald door Quirinal van Dirk Boon uit Haren.
Ook de Vriendenploeg van Langezwaag geeft acte de presence in Wolvega. Zij adopteerden de naam van de tweede koers van de dag en vreemd is dat niet, want nog altijd zijn er bekende drafsportdeelnemers werkzaam of woonachtig in dat dorp. Appie Bosscha, ooit de man achter Action Skoatter, is er bijvoorbeeld actief, maar ook de speaker van zaterdag Hans Sinnige staat er bij de burgerlijke stand ingeschreven. Net als zijn partner Sjoukje Wagenaar, die zaterdag helaas niet in actie komt met één van haar dravers, zoals de goede Vito Corleone.
meer ▼
Langezwaag heeft ook een langdurige historie als het gaat om draverijen. Een kortebaan in oktober 1870 werd bijvoorbeeld gewonnen door een bruine ruin van weduwe Van der Zee uit Oldeboorn. Pikeur Dijkstra verdiende er een zilverwerk mee door in de finale een zwarte merrie van weduwe Van Dam uit Kortezwaag – gereden door haar zoon – te kloppen. Één keer in de historie werd zelfs een langebaan verreden in Langezwaag. Tijdens het tienjarige bestaan van de Floralia werd op het huidige sportcomplex een draverij over 800 meter gehouden. Destijds was dat bij de koersen de meest gebruikelijke afstand. De draverij zat ingeklemd in een driedaags programma, waarbij kastelein Hinke Kaart handen en voeten te kort kwam om zijn klanten te bedienen en de plaatselijke zanger Albert Bakker het hoogste lied had. Terug naar 2009: in deze tweede koers zal Whisper Jubilee van eigenaar Koot uit Hoogmade vermoedelijk als favoriete starten. De merrie die twee keer op rij won, wordt gereden door Freek van den Berg.
De derde koers van de dag (met mogelijk Ureterper Arend de Wrede en zijn Walter Dear als favoriet) krijgt de naam mee van liefhebbers uit St. Nicolaasga. Ook al een locatie waar in het verleden menige kortebaan werd verreden. Met winnaars als Tjalma uit Tjerkgaast in 1872. Ruim een halve eeuw later was de lokale kortebaan zelfs aanleiding voor een flinke rel en een rechtzaak, omdat een koopman uit Leeuwarden in 1939 de gelegenheid bood bij hem als bookmaker weddenschappen af te sluiten. Hij ‘rinkelde met geld’ en bood ‘zes tegen vier’. Het leverde hem een boete van dertig gulden op, al kon de koopman ook kiezen voor dertig dagen hechtenis.
Saillant detail: de namen van ‘koerssponsor’ St. Nicolaasga en die van ‘dagsponsor’ Joure treffen we ook aan in de pedigree van één van de huidige toptrainers, Jeroen Engwerda. Zijn vader werd immers geboren in St. Nicolaasga, zijn moeder in Joure. De trainer die zelf in Helmond het levenslicht zag, heeft deze dag dan ook wat paarden ingeschreven. Vanuit Biddinghuizen trekken de sterke Witch Doctor (Fred Handelaar), Weerlicht B (Mariska Huel) en Gloria Rietlanden (André Bakker) voor de hopelijk goed bezette tribunes langs…
De eerste koers is zaterdag om 16.00 uur. In totaal worden er op de fraaie Friese baan tien draverijen verreden. Onder de bezoekers wordt een Friese Stoeltjesklok verloot!