KAMPIOENENPARADE OP BAAN VAN WOLVEGA

Naast het reguliere koersprogramma met onder meer het Gouden Paard, worden ook de kampioenen van jaargang 2008 komende zaterdag in Wolvega voor het voetlicht gebracht. De koersen zijn dan ook voor het merendeel vernoemd naar de nieuw titularissen. Van Hugo Langeweg Jr tot Niels Jongejans; van Hiltje Tjalsma tot Manon Pools. De laatste was vorig seizoen de kampioene op de kortebaan en ontvangt daarvoor een gouden helm, een kleinood dat al zo vaak werd gedragen door haar vader Aad Pools.

Huldiging der kampioenen [] De openingskoers is vernoemd naar Hugo Langeweg Jr, de Schagerbrugger die zelf in die draverij een kanspaard heeft met Input Kronos. De pikeur die eerder dit jaar zelfs in aanmerking kwam voor de titel van Noord-Hollands Sportman van het Jaar won het voorbije jaar in eigen land 137 koersen, waarmee hij voor de vijfde maal op rij ruim boven de honderd binnenlandse zeges kwam. Door zijn buitenlandse optredens, die steeds frequenter worden, bleef zijn score overigens achter bij die van zijn topjaar 2006 (146 zeges) en 2005, toen hij 138 keer als winnaar over de meet kwam. Dat hij zijn eerste koers won met de merrie Gail Devers bleek van voorspellende waarde, hij spurtte zijn erelijst sneller vol dan die befaamde atlete waarnaar het paard vernoemd was.
Uiteraard werd de vader van de rijderskampioen, Hugo Langeweg sr, weer de meest succesvolle trainer in ons land. Zijn paarden verdienden op vaderlandse bodem iets minder dan een half miljoen euro. Daar werd in het buitenland trouwens nog een enorm kapitaal aan toegevoegd, want de horizon van de trainer houdt al lang niet meer op bij de landsgrenzen.
Bij de leerlingen was Niels Jongejans de beste rijder. De talentvolle pikeur uit Assendelft stond halverwege het jaar al op twintig zeges. Het is dus razendsnel gegaan met de Zaankanter, die ooit met Topper Swagerman als achttienjarige zijn eerste zege behaalde en tegenwoordig in Henk Hamming een bekwame leermeester heeft. Hij werkt niet alleen bij de Oudeschoter, de tot 5 maart nog twintig jaar oude Jongejans verblijft er gedurende de werkweek ook. “Een jongen die niet alleen talent heeft, maar ook nog dingen van je wil aannemen. Dat zie ik graag”, aldus Hamming, die in 2001 op het voormalige complex van Tjitse Smeding begon. Jongejans treedt zaterdag met meerdere paarden aan, onder wie Sjef Boko. Met die ruin was hij al aan de lopende band succesvol.

meer ▼

Bij de amateurs was de nieuwe titel van Fred Handelaar allerminst een sensatie. Het was namelijk al de achttiende keer dat de Heerenvener de titel won. De eerste keer was ruim twintig jaar geleden, 1986, toen Handelaar Jaap Bekker opvolgde. Vervolgens werd hij vrijwel onafgebroken nationaal titelhouder, met uitzondering van de jaren 1988 (Frans van Klaveren), 1991 (Bert Cremers), 1996 (Paul Wals), 2000 (Piet Solleveld) en 2003 (Martin Blankendaal). Tijdens de enige amateurkoers van de dag rijdt Handelaar één van de voornaamste kandidaten voor de zege: Yip Dragon. De ruin won drie van zijn eerste vier starts. Vorig jaar won Handelaar net zo veel koersen in het binnen- als in het buitenland, namelijk veertien.
Handelaar treft zaterdag ook Hiltje Tjalsma – met outsider Watch Fame B – achter de startauto. De Zwaanshoekse won het voorbije jaar liefst 32 koersen, een aantal waarmee ze zelfs bij de beroepsrijders binnen de top tien zou zijn gereden. Het was de tweede titel op rij voor de in Blauwhuis opgegroeide rijdster, die in 2006 haar eerste zege boekte met Thabor Anderen. In 2007 werd ze vervolgens met 34 overwinningen voor de eerste keer kampioene bij de liefhebsters.
Ook de kortebaners, hun seizoen begint op 2 mei in Assendelft, worden in het zonnetje gezet. De familie Pools dicteerde het voorbije jaar, maar wel met nieuwkomers op de erelijst. Aad Pools, jarenlang de ongekroonde koning van het sprintwerk, zag dochter Manon de titel bij de beroepsrijders voor zich opeisen. Ze won liefst tien kortebanen. Een andere dochter, Josette, zorgde dat ook bij de leerlingpikeurs de titel binnen de familie bleef.
Susan Wiedijk is al enkele jaren de sterkste bij de montérijdsters, maar de Heiloose zal het na enkele titels op rij dit jaar moeilijker krijgen om het kampioenschap te prolongeren. Angelique de Heer is namelijk weer volop actief in het genre en opende het nieuwe jaar met een fiks aantal zeges. De hoogblonde Wiedijk zal mogelijk aan een nieuwe serie van zestien overwinningen (vooral met dank aan Swiebertje Kes) niet genoeg hebben. Haar Wassenaarse opponente heeft inmiddels al een voorsprong van drie overwinningen genomen op haar sportieve rivale.
Bij de eigenaarrijders zegevierde Meiert Schouten uit het vissersdorpje Den Oever. Zo’n dertig jaar geleden behaalde hij met dank aan zijn paard Sinaï zijn eerste titel. De 61-jarige liefhebber verdiende zijn tweede titel met zijn nieuwe crack Wirona. Ook de meest succesvolle eigenaren op Nederlandse bodem in 2008, de Helmondse familie Gerrits, worden in het zonnetje gezet. De pur sang liefhebbers boeken de laatste tijd overigens ook in het buitenland het ene na het andere succes, een gevolg van slim investeren in goed en talentvol materiaal.
De eerste koers is zaterdag om 16.00 uur. In totaal worden er op de fraaie Friese baan tien draverijen verreden.