EEN NIEUWE TOPPER UIT DE STARNMEER?

Het gebeurt niet wekelijks dat er paarden debuteren van wie een bepaalde lokroep uitgaat. Toch is Yorin Starlake komende zaterdag op het negen koersen tellende programma van Wolvega een paard met een dergelijke uitstraling. De merrie is het tweede kind van de geweldige Duitse merrie Nice Hanover, die vooral in eigen land opvallend presteerde, maar ook in de jaren negentig bij ons met Hugo Langeweg flink aan de weg timmerde. Ze liep een record van 1.13,8 en dan weten de kenners: dat is een merrie met een mogelijke bijdrage aan de fokkerij. Haar eerste kind, Wishful Starlake, won vorig jaar tijdens zijn eerste seizoen ook aan de lopende band.

Starnmeerse toppers [] Voor Yorin Starlake werd tijdens de 2 Companions Sale enkele jaren geleden meer dan acht mille neergeteld door Stal Heino van de familie Salomons. Deze eigenaren investeren al meerdere jaren gelukkig fors in goed dravermateriaal in zowel binnen- als buitenland.
Starlake is de fokkersnaam van Ton de Groot, die samen met zijn zoon Kees van de drafsport een grote hobby heeft gemaakt. Het duo was in het verleden zelf ook nog actief als amateurrijder, maar volgt de sport inmiddels nadrukkelijker vanaf de zijlijn. Vooral als fokkers zijn ze – samen met Sierdje Schokker – nog buitengewoon actief. En met succes. In de Starnmeer, het naast het Alkmaardermeer gelegen poldergebied, worden al meerdere jaren uitstekende dravers afgeleverd. Zo was eerder dit jaar Yke Starlake één van de deelnemers aan de Derby, die werd gewonnen door stalgenote Yucca Boko.
Die klassieker kan Yorin Starlake (de achternaam is een rechtstreekse vertaling van Starnmeer) dus nooit meer winnen. Trainer Hubert Schoonhoven probeerde haar in Nijeberkoop halverwege 2008 nog wel klaar te krijgen voor de klassiekers, maar de merrie bezondigde zich in de tijdproeven aan galoppades, waarna weer wat gas werd teruggenomen. Op de laatste koersdag van het vorige jaar liet ze echter zien wel degelijk aanleg te hebben voor het koerswezen door een rappe kwalificatie in 1.18,9. Ook haar vader is een grootheid. Super Arnie werd dit jaar in Zweden voor de derde keer op rij de best presterende dekhengst. Zijn dekboek is al sinds 1995 gevuld met het maximale aantal van 150 merries, hetgeen aangeeft hoe geweldig populair de hengst is bij de fokkers.

meer ▼

In deze tweede koers van de dag vertrekken naast de door Stefan Schoonhoven te sturen merrie nog wel meerdere paarden die het volgen waard zijn. Good old Jan Wagenaar zet Yates Montana in, die wordt gereden door dochter Yvonne. Ook Zambezi (Robin Bakker) liet een rappe kwalificatietijd zien. Misschien kan ook de Duitse merrie Pauline aus Elten een rol spelen. Ze verhuisde onlangs naar trainer Arend de Wrede en liet vorige week snelheid zien tijdens een herkwalificatie. Eigenaar Geert van Keulen uit Boarnsterhim heeft het vertrouwen in de vorig jaar veel galopperende draver nog niet verloren.